HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Makroekonomika  |  02.03.2023 14:58:24

Prognóza Hospodářské komory: česká ekonomika bude v roce 2023 stagnovat

Komorová národohospodářská prognóza
(Czech Chamber of Commerce Economic Forecast)
únor 2023

2023

2024

Vybrané složky poptávky (r/r, stálé ceny, %)

 

 

HDP

0,0

2,8

Spotřeba domácností

-2,9

2,9

Tvorba hrubého fixního kapitálu

2,7

4,1

Spotřeba vlády

0,7

1,4

Export

2,0

5,2

Import

1,3

5,0

Příspěvky k růstu HDP (stálé ceny, procentní body)

Spotřeba domácností

-1,4

1,3

Fixní investice

0,8

1,1

Změna stavu zásob

0,0

-0,1

Spotřeba vlády

0,1

0,3

Čistý export

0,5

0,3

Průmysl a maloobchod (r/r, stálé ceny, %)

 

 

Průmysl

0,0

2,9

Maloobchod

-3,4

2,0

Veřejné rozpočty (konec roku, % HDP)

 

 

Saldo veřejných rozpočtů

-3,8

-2,7

Dluh vládního sektoru

43,2

44,0

Trh práce a mzdy (%)

 

 

Nezaměstnanost dle ČSÚ (roční průměr)

2,9

3,0

Nezaměstnanost dle MPSV (roční průměr)

4,0

4,1

Nominální průměrná mzda (r/r)

7,0

6,9

Reálná průměrná mzda (r/r)

-2,8

3,7

Vývoj cen (roční průměr, %)

 

 

CPI inflace

10,0

3,0

Vnější vztahy (konec roku)

 

 

Obchodní bilance (mld. CZK, národní pojetí)

20

168

Obchodní bilance (% HDP)

0,3

2,1

Běžný účet (mld. CZK, ČNB)

-42

69

Běžný účet (% HDP)

-0,6

0,9

Měnové podmínky (roční průměr)

 

 

CZK/EUR

24,5

24,3

2W repo sazba (%)

6,85

4,55

 

V aktuální prognóze odhadujeme stejně jako v naší předchozí predikci z listopadu 2022, že česká ekonomika bude v roce 2023 stagnovat, tj. reálná meziroční změna HDP bude odpovídat 0 %. Zásadní vliv na vývoj ekonomiky bude mít nadále inflace, která se i v roce 2023 bude pohybovat vysoko nad 2% inflačním cílem České národní banky. Pro letošní rok stejně jako v předchozí prognóze očekáváme průměrnou inflaci na úrovni 10 %. Ke snížení tempa růstu cen by mělo docházet krom ekonomických důvodů také kvůli vlivu srovnávací základny. Mezi hlavní ekonomické faktory hrající ve prospěch zpomalování inflace lze zařadit stabilizaci cen energií a ochlazení domácí poptávky (jak po statcích krátkodobé, tak dlouhodobé spotřeby nebo také po nemovitostech, které mají v českém spotřebním koši velkou váhu).

Mzdy v nominálním vyjádření porostou 7% tempem. K nárůstu nominálních mezd částečně přispěje také situace na českém trhu práce vyznačující se dlouhodobě nízkou nezaměstnaností. Ačkoliv nezaměstnanost v tomto roce mírně vzroste, neočekáváme, že za cely rok přesáhne 4 % (dle metodiky MPSV, resp. 2,9 % dle metodiky ČSÚ). Růst nominálních mezd však nebude dostatečně vysoký na to, aby pokryl znehodnocení příjmů vysokou inflací. V reálném vyjádření proto očekáváme pokles mezd o -2,8 %.

Znehodnocení příjmů domácností se negativně propíše do jejich spotřeby. Pokles spotřeby domácností bude působit jako významný protiinflační faktor. Spotřeba domácností přispěje k vývoji reálného HDP hodnotou -1,4 p. b., a bude tak hlavním negativním faktorem celkového ekonomického výkonu v letošním roce.

Naopak zásadní pozitivní příspěvek 0,8 p. b. k vývoji reálného HDP by měl dle našich odhadů tvořit hrubý fixní kapitál. Naznačují to mimo jiné výsledky z pravidelného šetření Komorový barometr prováděného Hospodářskou komorou ČR mezi svými členy. Dle výsledků šetření se v roce 2023 chystají investovat tři čtvrtiny firem. Jedná se především o investice do energetických úspor a do zefektivnění výrobních technologií. Změna zásob firem dynamiku reálného HDP v tomto roce neovlivní. Nebude tak již pokračovat trend předchozích dvou let, kdy firmy tvořily na svých skladech vysoké zásoby v očekávání pokračování silné poptávky z předchozích let, která se však kvůli jen křehkému postcovidovému zotavení a agresi Ruska na Ukrajině a s ní spojené energetické krizi nedostavila.

Vývoj v zahraničním obchodě bude na exportní straně ovlivněn především měnovým kurzem a zahraniční poptávkou. Průměrný kurz koruny vůči euru za celý rok 2023 bude na úrovni 24,5 korun za euro. Ačkoliv se jedná oproti hodnotám ze začátku roku 2023 o poměrně významné oslabení, kurz i na této predikované úrovni nadále limituje exportní možnosti ekonomiky v důsledku snížení cenové konkurenceschopnosti českých firem. Při této úrovni kurzu neočekáváme zásadní nárůst českých exportů ani v případě silnější zahraniční poptávky. Přesto však očekáváme, že příspěvek zahraničního obchodu k vývoji HDP bude kladný na úrovni 0,5 p. b., a to v souvislosti s propadem objemu importů vlivem poklesu domácí poptávky po zahraničním zboží. Domácnosti v rámci zvýšených životních nákladů omezují nákupy zbytného (a především luxusního) zboží, které je většinou právě předmětem dovozu.

Rok 2024

Příští rok by měl být rokem hospodářského oživení. K reálnému růstu HDP ve výši 2,8 % pozitivně přispějí prakticky všechny jeho komponenty s výjimkou změny stavu zásob. Tahounem ekonomiky bude konečná spotřeba a tvorba hrubého fixního kapitálu. Potenciálně vyšší pozitivní vliv zahraničního obchodu v důsledku předpokládaného zotavení hlavních vývozních trhů bude limitován kurzem koruny, která i přes přepokládané sbližování úrokových sazeb ECB a ČNB zůstane stále relativně silná. Důvodem by měl být lepší sentiment trhů v souvislosti s předpokládaným ukončením agrese Ruska vůči Ukrajině. Roční míra inflace se výrazně sníží na 3 %. Stagnující průmysl začne růst. Parametry trhu práce zůstanou v zásadě zachovány, reálný růst mezd bude výsledkem snížení inflace. Vnějším rizikem predikce je vývoj geopolitické situace a vnitřním pak praktická měnová a rozpočtová politika státu.

O prognóze

Hospodářská komora soustavně sbírá dvakrát ročně informace o podnikatelském sektoru v ČR v rámci tzv. Komorového barometru. Kromě toho pravidelně pořádá mezi svými 16 tisíci členy řadu dalších šetření zaměřených na aktuální témata. Zpětnou vazbu o současném a očekávaném vývoji ekonomiky Hospodářská komora dále získává v rámci svých 25 odborných sekcí, sdružujících podnikatele a experty k dané problematice, na setkáních zástupců Hospodářské komory s čelnými představiteli firem v jednotlivých krajích nebo například také v rámci komorové poradny.

Hospodářská komora je jediným zákonným zástupcem podnikatelů v České republice a svojí jedinečnou regionální strukturou i pestrým odvětvovým zastoupením je jim blíže než státní správa či prognostické útvary velkých společností. I to je důvod, proč Hospodářská komora od roku 2017 publikuje vlastní prognózu hlavních makroekonomických ukazatelů vývoje České republiky a za tím účelem spojila své síly s profesionály z České spořitelny včetně jejich technického instrumentária v podobě modelu všeobecné ekonomické rovnováhy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688