cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  28.02.2023 10:11:01

Cena zemního plynu v Evropě (TTF) od poloviny prosince setrvale klesá - Globální ekonomický výhled únor 2023 - Plynu a ostatní komodity

komodity, plyn

Ostatní komodity

Cena zemního plynu v Evropě (TTF) od poloviny prosince setrvale klesá. V polovině února se přiblížila k úrovni 50 EUR/MWh a došlo k jejímu sblížení se světovou cenou LNG. V první polovině prosince přitom cena plynu na TTF atakovala 150 EUR/MWh. Důvodem poklesu bylo nezvykle teplé počasí v Evropě a Asii během letošní zimy a snížená spotřeba domácností i průmyslu v Evropě, což vedlo ke slabšímu čerpání plynu z nadstandardně naplněných evropských zásobníků. Snížila se tak geopolitická riziková prémie a výrazně směrem dolů se posunul i výhled budoucích cen zemního plynu v Evropě, který nicméně očekává v průběhu letošního roku jejich postupný nárůst. Silný pokles (celkem o cca 50 %) zaznamenala během prosince a ledna i cena uhlí, rovněž v důsledku teplé zimy a též poměrně vysokých zásob v Číně. 

Index cen potravinářských komodit v lednu a první polovině února vzrostl a dostal se na nejvyšší hodnotu za posledních osm měsíců. Důvodem je zhoršený výhled letošní sklizně v hlavních pěstitelských oblastech vlivem nepříznivého počasí a nadále zhoršená geopolitická situace ve východní Evropě. Největší nárůst zaznamenaly ceny cukru, kávy, kakaa nebo hovězího masa. Výhled cen je u většiny plodin klesající, jen u pšenice a kávy stagnuje. U cen masa se naopak předpokládá v nejbližším období růst. 

Index cen průmyslových kovů pokračoval v lednu třetí měsíc v řadě v růstu, v první polovině února ale část zisků ztratil. Ceny základních kovů jsou podporovány optimismem ohledně otevírání čínské ekonomiky, nižšími cenami energií a slabším dolarem. Nicméně čínský PMI ve zpracovatelském průmyslu přes mírný růst v lednu zůstává výrazně v pásmu kontrakce, a tak zvýšenou poptávku lze pozorovat spíše ze strany evropského průmyslu. Vládní podpora realitního a stavebního sektoru v Číně se projevuje růstem cen zejména mědi, zinku a železné rudy.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688