Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  28.02.2023 08:57:28

Ranní okénko - Dnes dorazí první výsledky únorové inflace

Za několik minut vychází v Česku lednová statistika cen u průmyslových výrobců. Díky vysoké srovnávací základně by meziroční hodnota měla poklesnout z prosincových 20 % do oblasti pod 15 %, a to navzdory pravděpodobnému meziměsíčnímu růstu, který přijde po dvou měsících poklesů. Globální trh ale budou více zajímat první únorová čísla ohledně inflace v některých státech eurozóny. Před pár minutami dorazil výsledek z Francie, který dopadl mírně nad očekáváními, v nejbližších minutách pak přijdou čísla ze Španělska. Dohromady určí pravděpodobný směr i pro zbytek zemí platících eurem. Případná překvapení a s tím spojené pohyby na trzích si tak eurozóna odbude již dnes, i když výsledek za celé území dorazí až ve čtvrtek. Z USA dnes přijde informace ohledně spotřebitelské důvěry, se zpožděním dorazí i prosincový údaj z nemovitostního trhu. Ten patrně ukáže, že ceny ve Spojených státech klesají již šestý měsíc v řadě.

Ceny českých průmyslových výrobců mají za sebou dva meziměsíční poklesy v řadě, série ale s příchodem nového roku s největší pravděpodobností skončila. Očekáváme lednové zdražení o 0,4 %, medián trhu předpokládá růst cen o rovné 2 %. Díky efektu srovnávací základny by i tak došlo k výraznému poklesu v meziročním srovnání z 20,1 % na 12,9 % (resp. oček. trhu +14,6 %).

Ohledně vývoje cen amerických nemovitosti za poslední měsíc loňského roku mají analytici poměrně jasno. Meziměsíčně očekávají, že Case-Shiller index ukáže pokles 0,4 %, což by znamenalo meziroční nárůst „jen“ o 4,7 %. Pokud se potvrdí očekávání analytiků, půjde o šestý meziměsíční pokles v řadě.

Spotřebitelská důvěra v USA podle Conference Board v únoru s největší pravděpodobností rostla, zejména díky stále silnému trhu práce. Očekávat lze ale postupné rozevírání nůžek mezi hodnocením aktuální a budoucí situace, kdy výhled bude zatížen nejistým ekonomický vývoje, ale i očekávaným negativním dopadem dále rostoucích úrokových sazeb.

Pohled zpět:

Lednová statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v USA podle očekávání přinesla výrazný meziměsíční propad (-4,5 %), který ale jde na vrub zejména vývoji ve volatilní dopravě. Společnost Boeing totiž proti prosinci obdržela jen asi pětinu objednávek, což vzhledem k objemu ovlivnilo výsledek pro celý sektor. Po očištění o složku dopravy rostly objednávky o 0,7 %, tedy rychlejším tempem, než očekával trh (0,1 %).

Americký akciový trh se včera oklepával z prozatím nejhoršího týdne letošního roku a index S&P 500 přidal 0,3 %. V zelených číslech uzavřel pondělní seanci i německý DAX, který přidal přes 1 %, podobně jako index pražské burzy PX. Mírně posilovala i koruna, která se aktuálně obchoduje poblíž 23,60 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.04.2024Ranní okénko - Dnes inflace v eurozóně či průzkum ADP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688