Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  22.02.2023 10:22:27

Index PMI v eurozóně na devítiměsíčních maximech, průmysl však zaostává kvůli energeticky náročným výrobám - Rozbřesk

Index podnikatelské nálady v eurozóně (kompozitní PMI) se sice vyšplhal na devítiměsíční maximum (52,3 bodu), při pohledu “pod pokličku” v řadě ohledů ovšem zklamal. Pro Česko je zvlášť nepříjemný překvapivý pokles indexu PMI v průmyslu na dvouměsíční maxima (48,8 bodu). Pokud podobný signál dnes vyšle i německý index podnikatelské nálady IFO a následně české PMI, může to znamenat, že český exportně zaměřený průmysl bude domácí ekonomice pomáhat o něco méně než na konci roku 2022.

Podle předběžných výsledků jsou hlavním zdrojem problémů v eurozóně prohlubující se problémy energeticky náročných odvětví v čele s chemickým průmyslem, zpracovateli kovů a výrobci plastů. V ostatních odvětvích se situace postupně vylepšuje, a to včetně automobilového průmyslu, který se ovšem vrací k normálu stále z relativně hodně nízkých objemů produkce daných primárně nedostatkem polovodičů v uplynulém roce. Na druhou stranu průmysl přes horší celkovou náladu dál vylepšovalo hodnocení aktuální produkce, které dosáhlo devítiměsíčních maxim a poprvé od uplynulého května překročilo klíčovou hranici 50 bodů.

Čistě pozitivní obrázek na druhou stranu nabízí pohled do sektoru služeb. Zejména díky finančním službám a cestovnímu ruchu se index v sektoru služeb vyšplhal na 53 bodu (osmi měsíční maxima). Negativní nálada přetrvává v odvětví real estate.

Pozitivní zprávou je také skutečnost, že vylepšení v celkových PMI táhly tentokrát zejména menší ekonomiky mimo Německo a Francii - jejich celkové PMI vzrostly na 53,9 bodu, což jsou opět nejvyšší čísla za posledních devět měsíců. Celkově tak únorová čísla potvrzují náš základní výhled, ve kterém předpokládáme, že se eurozóně v letošním roce vyhne recese a v nejbližších kvartálech bude vykazovat tempa růstu mezi 0,5-1 % (mezikvartálně).

TRHY
Koruna

Horší nálada na globálních trzích a silnější dolar vystavily prozatím ambicím české koruny na další zisky “stopku”. Na druhou stranu obrat v náladě na českém devizovém trhu není nijak výrazný a česká měna se nadále drží v blízkosti 24,70 EUR/CZK.

Eurodolar
Růst podnikatelského optimismu v Evropě v podobě únorového kompozitního indexu PMI nikterak eurodolaru nepomohl. Dominantním faktorem zůstal strach z Fedu manifestovaný růstem dolarových úrokových sazeb. Ty patrně zůstanou vysoko a budovu podporovat dolar až do dnes večer zveřejněného zápisu z posledního jednání Fedu. Trhy se přitom právem mohou obávat, že zápis může přinést jestřábí rétoriku, která bude fungovat jako dělostřelecká příprava na březnové zasedání americké centrální banky.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

Út 10:06Index PMI v průmyslu v eurozóně klesl (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
21.03.2024Index PMI v průmyslu v eurozóně klesl ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
24.10.2023Eurozóna: Index nákupních manažerů v průmyslu PMI klesl ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688