ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  22.02.2023 06:09:09

Novinky v oblasti IT - do této oblasti proto ČSÚ investuje nemalé prostředky a neustále rozvíjí svou IT infrastrukturu

Aby mohly být v různých odvětvích statistiky zaváděny moderní inovativní postupy a metody, je třeba zajistit kvalitní zázemí v oblasti IT.

Nasazování tabletů pro sběr dat v terénu, vznik podrobnějších databází, využívání strojového učení nebo nových administrativních zdrojů dat se neobejdou bez patřičného softwarového i hardwarového vybavení, které je spojeno do výkonného a efektivního informačního systému. I do této oblasti proto ČSÚ investuje nemalé prostředky a neustále rozvíjí svou IT infrastrukturu tak, aby byla schopna zajistit všechny požadavky, které jsou na ni kladeny.

Geografické rozdělení datacentra

Jedním z důležitých úkolů sekce IT v ČSÚ je zajištění bezpečnosti. Statistici pracují s citlivými daty, která je nutné ochránit před ztrátou a před možným zneužitím. Proto je většina těchto dat uložena ve vlastním datacentru, do něhož mají přístup pouze oprávněné osoby.

Pro zvýšení bezpečnosti dat v ČSÚ běží již od loňského roku projekt zdvojení vlastního datacentra a umístění „dvojčete“ v jiném objektu (geolokace). Obě datová centra budou pracovat paralelně a v případě potřeby bude každé z nich schopné převzít plně všechny funkce toho druhého. Druhé datacentrum bude uvedeno do provozu do poloviny letošního roku a jeho spuštěním se mj. výrazně omezí riziko ztráty dat v případě fyzického poškození hardwaru. Dalšími přínosy budou např. omezení krátkodobých výpadků, efektivnější rozložení výpočetní i paměťové kapacity nebo účinnější ochrana proti kybernetickým útokům.

Vzdálená správa koncových zařízení

Další projekt, který v oblasti IT běží už řadu měsíců, je dálková správa koncových zařízení zaměstnanců ČSÚ. V současnosti již pověření pracovníci ze sekce IT mohou na dálku spravovat většinu stolních počítačů a notebooků zaměstnanců úřadu a probíhají práce na zajištění správy tabletů, jimiž byli od letošního ledna vyzbrojeni všichni tazatelé. Do budoucna nás ještě čeká realizace zavedení vzdálené správy mobilních telefonů. Díky tomu se výrazně usnadňuje instalace nových programů nebo aktualizací, zrychlují se opravy drobných závad a zvyšuje se bezpečnost, protože v případě ztráty či odcizení je možné zařízení vzdáleně zablokovat.

Poměrně rychle v rámci ČSÚ postupuje i sjednocování přihlašovacích údajů do různých systémů a aplikací. Cílem je, aby se každý zaměstnanec do všech systémů, databází a aplikací, k nimž má ze své pracovní pozice přístup, přihlásil jedním jménem a heslem, a nemusel se pokaždé přihlašovat znovu. Pro řadu činností již toto jednotné přihlašování funguje a další se průběžně přidávají.

Komunikace v prostředí Microsoftu

V loňském roce byl v ČSÚ dokončen přechod e-mailové služby do prostředí Microsoft, v rámci kterého je jako platforma pro vzdálenou komunikaci k dispozici aplikace MS Teams a pro sdílení dokumentů platforma SharePoint. Výše uvedené technologie běží v zabezpečeném cloudu firmy Microsoft, nicméně pro zvýšení bezpečnosti se v současné době zvažuje zálohování do vlastního datového centra. S využitím cloudu pro citlivá data statistického charakteru se ale v tuto chvíli nepočítá. Do budoucna přichází v úvahu zavedení cloudového řešení pouze pro obslužné činnosti, jako je např. účetnictví nebo správa majetku.

Správa softwarového prostředí ČSÚ

Významným krokem k zajištění kontroly nad softwarovým prostředím a související dokumentací je rozhodnutí o využívání trojice IT nástrojů, které jsou nainstalovány v prostředí vlastního datového centra.

Nástroj GitLab zajišťuje zabezpečené ukládání všech zdrojových kódů, které jsou v našem prostředí používány (např. průběžné verze nově programovaných aplikací, dohrávání kódů z jiných datových nosičů…).

Nástroj Confluence se používá pro strukturované ukládání odpovídající dokumentace (např. zadání pro vývoj, akceptační dokumentace, administrátorská dokumentace, uživatelské manuály…).

Nástroj Jira má na starosti průběžnou kontrolu a dohled nad procesem řešení konkrétních jednotlivých požadavků na vývoj či opravu chyby.

Zavedením výše uvedených nástrojů a odpovídající metodiky způsobu práce bude umožněno kontinuálně pokračovat ve vývoji nebo úpravách softwaru bez závislosti na konkrétních lidských zdrojích. Vedoucí pracovníci také mohou podrobně kontrolovat stav zakázek a vytíženost jednotlivých zaměstnanců a průběžně plánovat přidělování úkolů v závislosti na volných kapacitách. To platí jak pro interní zaměstnance úřadu, tak i pro externí dodavatelské firmy.

Rada pro architekturu

Při výčtu novinek a inovací v sekci IT je rovněž důležité zmínit vznik rady pro řízení architektury informačních systémů, která byla ustavena v polovině roku 2022. Tato skupina odborníků má za úkol posuzovat návrhy na změny či rozšíření interních informačních systémů a koordinovat práce na jejich vývoji. Snahou je, aby vývoj nových IT produktů probíhal co nejefektivněji. Např. aby se pro dvě podobné úlohy nevyvíjela samostatná řešení, ale jedno společné, nebo aby se před zahájením vývoje ověřilo, zda pro daný účel nemůže být využita nějaká již existující aplikace. Ušetřené prostředky je pak možné investovat do dalšího zkvalitňování infrastruktury a zvyšování bezpečnosti.

Článek si můžete přečíst v únorovém vydání časopisu Statistika&My.

Více informací na www.czso.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688