ČSOB (ČSOB)
Makroekonomika  |  20.02.2023 11:36:02

83 % domácností má obavy z inflace. Čtvrtina musí sahat do úspor. Vyplývá to ze zjištění ČSOB


Růst inflace a zvyšující se životní náklady výrazně zamávaly s rozpočty českých domácností. Největší dopad přitom pociťují Češi v oblasti výdajů na bydlení (64 %), a to včetně cen energií. Čtvrtina domácností pak byla nucena kvůli současné situaci využít k pokrytí běžných výdajů vlastní úspory, nebo dokonce půjčku. Vyplývá to z průzkumu, který pro finanční skupinu ČSOB realizovala výzkumná agentura STEM/MARK.

Podle zjištění z průzkumu má 83 % českých domácností obavy z aktuální inflace. Vedle rostoucích nákladů na bydlení Čechy nejvíce pálí i znehodnocování úspor (59 %) nebo větší výdaje za spotřební zboží a služby (58 %).

Čechům schází úspory

25 % z dotázaných domácnosti současně uvedlo, že kvůli inflaci už museli sáhnout do vlastních úspor nebo si dokonce peníze vypůjčit. Zpravidla od rodiny, nebo známých. Téměř čtvrtina Čechů nemá rychle k dispozici dostupnou rezervu - 15 % domácnosti není podle průzkumu vůbec schopno vytvářet měsíční úspory.

Pokud by se v budoucnu dostali do obtížné situace, Češi by nejčastěji využívali rezervy na spořicím účtu (45 %), na běžném účtu (39 %) a v hotovosti (31 %). Více než 10 % dotázaných by situaci řešilo půjčkou.

„I v nelehké situaci je potřeba zodpovědně zacházet s penězi a zbytečně se nezadlužovat,“ říká Patrik Madle, mluvčí skupiny ČSOB. „Pokud se naši klienti ocitnou v tíživé situaci, jsme připraveni jim poskytnout pomocnou ruku a najít individuální řešení,“ dodává.

Jak se Češi brání proti inflaci

Vůči dopadům inflace na domácí rozpočty jsou pak podle výsledků průzkumu senzitivnější mladší ženy z venkova. Právě ženy přitom zpravidla preferují pro bojinflací konzervativnější bankovní produkty, jako jsou spořící i běžné účty. Muži, kteří mají podle průzkumu obavy menší, pak inklinují k rizikovějším nástrojům, jako jsou akcie, dluhopisy nebo investiční fondy. Za nejlepší ochranu před inflací pak obecně domácnosti považují vlastnictví nemovitostí (53 %), zlato (33 %) a spořicí účty (30 %).

Většina Čechů si navíc ráda v podobné situaci nechá poradit od profesionálů, například od banky či nezávislého poradce. Ze 72 % hodnotí klienti bank rady a doporučení jako srozumitelné a užitečné, u nezávislých poradců tato statistika dosahuje dokonce 87 %.

„To, že lidé vyhledávají rady odborníků v otázkách financí je určitě dobrá zpráva. Určitě by však měli dbát zvýšené opatrnosti v tom, komu naslouchají. Vyplatí se řídit heslem důvěřuj, ale prověřuj,“ říká Madle „U nás v ČSOB jsme připraveni pomoci komukoliv, kdo to může potřebovat – tedy nejen našim klientům, ale i široké veřejnosti. Mimo jiné jsme spustili poradenský portál, kde radíme, jak na úspory energií. K dispozici je i naše telefonická linka, nebo podpora skrze naši chytrou aplikaci ČSOB Smart,“ uzavírá.


 

Průzkum pro ČSOB probíhal od 18.11. do 2.12.2022 na reprezentativním vzorku populace ČR 15+ (N=2160 respondentů).

Zdroj: bankovní panel Dialog, ve spolupráci s agenturou Stem/Mark.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Naše motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů v online prostředí i na pobočkách. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či ČSOB Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688