Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  15.02.2023 08:07:35

Maloobchodní tržby v USA slušně rostly (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ze Spojených států by dnes měla přicházet silná data. Lednové maloobchodní tržby by měly díky vyšším prodejům automobilů meziměsíčně stoupnout o 1,4 %. Růst by mělo i využití kapacit a průmyslová produkce. Ta naopak v eurozóně v důsledku mizerných výsledků v Německu a Irsku výrazně poklesne. V regionu bude zveřejněna polská inflace, která zřejmě dále zrychlí.

Průmyslová produkce v eurozóně meziměsíčně propadne

Prodeje automobilů v USA stouply z 13,3 milionů v prosinci na 15,7 milionů v lednu. To by se mělo odrazit i ve výsledku maloobchodních tržeb, které podle našeho odhadu meziměsíčně vzrostou o 1,4 %. Solidní výsledek by měly vykázat i po očištění o prodeje automobilů (+0,7 % m/m). Silný trh práce společně s klesajícími cenami energií pak slibují příznivé vyhlídky pro maloobchodní prodeje i v následujících měsících. Růst by měla v lednu i průmyslová produkce, a to v meziměsíčním srovnání o 0,7 %. Zlepšit by se mělo i vyžití kapacit.

Na základě již zveřejněných dat ve velkých ekonomikách průmyslová produkce v eurozóně v prosinci podle našeho odhadu meziměsíčně poklesla o 1,9 %. Nejhůře dopadlo Irsko (-8,5 %), dále pak Německo (-2,1 % m/m). Produkce v Itálii, Francii a Španělsku naopak rostla. Celkový výsledek byl ovlivněn dočasnou odstávkou několika závodů, pod tlakem stále zůstávala i energeticky náročná odvětví. Díky poklesu cen energií, odeznívajícím problémům se subdodávkami i oživenou poptávkou (důsledek rozvolňování restrikcí v Číně) by se však průmyslová produkce měla v následujících měsících postupně zotavovat, ačkoli rizika zůstávají značná.

V regionu bude zveřejněna polská lednová inflace. Tamní spotřebitelské ceny podle našeho odhadu meziměsíčně vzrostly o 2,8 %, v meziročním srovnání pak o 17,6 %. Vrcholu by měla meziroční inflace dosáhnout v důsledku nízké statistické základny v únoru, v následujících měsících by již měla klesat. Centrální banka tak podle naší prognózy úrokové sazby ponechá beze změny, přičemž v září přistoupí k jejich prvnímu snížení ze současných 6,75 % o 25 bb, v říjnu pak o 50 bb.

Regionální měny si připisovaly zisky

Regionální měny včera posilovaly. Největší zisky si připsal maďarský forint, který v průběhu úterního obchodování zpevnil o 0,4 % na 381 HUF/EUR. Polský zlotý byl silnější o 0,2 % a v odpoledních hodinách se obchodoval za 4,78 PLN/EUR. Nejméně ze včerejší seance vytěžila česká koruna, která získala pouze 0,1 % na zhruba 23,70 CZK/EUR. Z dat byly zveřejněny výsledky HDP za Q4. Dle předběžných údajů maďarská ekonomika mezičtvrtletně o 0,4 % poklesla, slovenská o 0,3 % vzrostla, přičemž polská propadla pravděpodobně vlivem výrazné revize v Q3 o 2,4 %. Strukturu údajů zatím neznáme.

Euro během úterního obchodování pokračovalo vůči dolaru v posilování. Dostalo se až na 1,077 USD/EUR, v odpoledních hodinách ale o část zisků přišlo (1,074 USD/EUR). Zpřesněný odhad HDP eurozóny za Q4 byl potvrzen na úrovni předchozího odhadu (+0,1 % q/q). Žádné překvapení nepřinesla ani inflace ve Spojených státech, která skončila v meziměsíčním srovnání v souladu s tržními očekáváními (+0,5 % m/m), meziročně byla mírně vyšší.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688