Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.02.2023 09:34:27

Raiffeisenbank: Ranní okénko - ČNB v lednu neintervenovala

Míra nezaměstnanosti v Česku během ledna s největší pravděpodobností pokračovala v mírném růstu. Z 3,7 % se podle nás dostala na 3,9 %. Stejně jako v prosinci za zvýšením stály především sezónní vlivy. Ty v prosinci i díky vlivu teplejšího počasí nehrály takovou roli, jako v některých předcházejících letech a ani v lednu nemusí být efekt tak silný, jak jsme koncem minulého roku očekávali. Na druhou stranu se ve výsledku bude projevovat pesimismus z přelomu roku, kdy někteří zaměstnavatelé přistupovali ke snižování zaměstnanosti. Poprvé od roku 2018 zároveň může dojít ke srovnání počtu uchazečů a volných pracovních míst.

Pohled zpět:

ECB včera oznámila, že sníží maximální sazbu, kterou platí na vládou uložená depozita. To snižuje atraktivitu deposit u ECB, což by mělo pobízet k přeložení prostředků do finančního systému. S tím, jak se ECB stahuje z dluhopisového trhu vzniká prostor pro to, aby na dluhopisový trh proudila likvidita odjinud.

ČNB včera zveřejnila vývoj devizových rezerv k prosinci 2022. Z dat vyplývá, že ČNB opět neintervenovala na devizovém trhu. Nicméně v rozhodnutí o měnové politice ČNB ponechala větu zmiňující připravenost centrální banky zakročit v případě nadměrné volatility koruny. To znamená, že i když ČNB korunu aktivně nebrání, již jen zmínka o připravenosti tak učinit na finanční trh působí.

Včera zveřejněná data z reálné ekonomiky překvapila na pesimistické straně. V Německu poklesla průmyslová produkce v prosinci meziměsíčně poklesla o 3,1 %. Produkce je tak 8 % po pandemickou úrovně. Slabší výkon registrovaly hlavně energeticky náročné sektory (pokles okolo 6 %), což ukazuje opožděný efekt cenového šoku (energie).

V Česku zase zklamal výsledek maloobchodních tržeb, které se v prosinci propadly (vyjma prodejů aut) meziročně reálně o 7,3 % namísto očekávaných 5,5 %. Za zmínku stojí vývoj nominálních tržeb, kde je po očištění o kalendářní a sezónní vlivy také evidován meziměsíční pokles. To indikuje snahu průměrné domácnosti snížit své výdaje v situaci, kdy inflace negativně doléhá na disponibilní příjem. Zajímavé je, že k nominálnímu poklesu tržeb došlo v segmentu potravin (nezbytné zboží), konkrétně o 0,8 %, zatímco například v segmentu kultury a rekreace (zbytné zboží/služby) tržby rostly, o 1,6 %, a vyšší byly také v reálném vyjádření, o 0,8 %.

Pražská burza včera rostla, ke konci obchodování pak došlo ke korekci. Německý DAX zakončil den mírně v mínusu, zatímco americké akcie v plusu. Na růst navazují dnes ráno asijské akcie.

Autor: David Vagenknecht, analytik
<>Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

03.11.2023Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.10.2023Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB a Fed, v eurozóně vyjde inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.06.2023Raiffeisenbank: Ranní okénko - Konec dezinflace v Německu? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688