Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.02.2023 07:54:35

ECB i BoE zvýší sazby, ČNB je ponechá beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejším Fedu bude i dnešní den na finančních trzích hlavně v režii centrálních bank. Zatímco ČNB je se současnou výší úrokových sazeb spokojená a již popáté v řadě je s největší pravděpodobností ponechá na stávající úrovni, ECB i BoE podle nás sáhnou k jejich dalšímu zvýšení o 50 bb.

Dnešnímu kalendáři dominují centrální banky

Stabilita úrokových sazeb ČNB pokračuje. Je tomu již více než sedm měsíců, co naposledy bankovní rada sáhla ke změně (zvýšení) úrokových sazeb. Vzhledem k dosavadním vyjádřením z bankovní rady zřejmě domácí centrální banka nepřeruší tuto sérii ani na dnešním zasedání. Stejně jako trh tedy očekáváme, že dvoutýdenní repo sazba zůstane na současných 7 %. Na této úrovni by poté měla podle nás setrvat do srpna letošního roku, kdy by mohla začít postupně klesat. Podrobně popisujeme naši prognózu v Ekonomických výhledech: https://bit.ly/CEOQ123cj.

ECB pravděpodobně zvýší úrokové sazby o 50 bazických bodů. Kromě růstu sazeb a jestřábí tiskové konference by dnešní zasedání mělo přinést také podrobné parametry snižování bilance ECB. Z našeho pohledu tržní očekávání míru zpřísnění měnové politiky skrze úrokové sazby podceňují, když vrchol depozitní sazby čekají kolem 3,5 %, zatímco podle nás by se v letošním červenci měla vyšplhat až na 3,75 %. Více zde: https://bit.ly/3Y5qH7Q.

Také Bank of England dnes zpřísní měnové podmínky. Stejně jako v případě ECB očekáváme nárůst klíčové úrokové sazby o 50 bb. Aktualizovaná prognóza by měla indikovat mírnější recesi a nižší inflaci. Komunikace i poměr hlasů podle nás ukáže příklon k větší opatrnosti. V rámci současného cyklu očekáváme následně ještě jeden hike o 50 bb, a to na březnovém zasedání, čímž by se klíčová sazba dostala na terminální 4,5 %.

Fed zpomalil tempo růstu sazeb, odpracováno ale ještě nemá

Fed včera podle očekávání zvýšil sazby o 25 bb na 4-50-4,75 %. V prohlášení a na tiskové konferenci americká centrální banka signalizovala, že přijdou další takové kroky. Dezinflační proces podle Fedu sice začal, inflace ale stále zůstává zvýšená. To, co nakonec vedlo trhy k holubičí interpretaci tiskové konference, bylo nevyloučení opatrnějšího přístupu (ve srovnání s posledním dot plotem), pokud by data ukázala, že dezinflace je rychlejší, než Fed očekává. Tržní sazby v reakci na zasedání poklesly a zámořské akciové indexy rostly.

Dolar včera ztrácel. Přispěl k tomu nejen Fed, ale i zklamání z dat. Podle ADP reportu v lednu přibylo „pouze“ 106 tis. zaměstnaných, když se očekávalo 180 tis. (po prosincových 253 tis.). Ne nutně ale musí zklamání přinést také páteční payrolls, jelikož ADP report byl tentokrát ovlivněn i zhoršeným počasím v průběhu referenčního týdne. O něco slabší byl i lednový ISM index ze zpracovatelského průmyslu. Dolar tak ve výsledku včera k euru oslabil zhruba o 1,3 % na 1,10 USD/EUR. Klidný den má za sebou česká koruna, která se v páru s eurem po celý den pohybovala nedaleko 24,80 CZK/EUR.

Předběžná HICP inflace v eurozóně se v lednu snížila z prosincových 9,2 % y/y na 8,5 % y/y. To bylo viditelně pod tržním odhadem ve výši 8,9 % y/y. Jádrová inflace však zůstala stejně jako o měsíc dříve na rekordních 5,2 % y/y. Celkově vzato včerejší data nemění náš výhled. Stále očekáváme, že inflace bude v letošním roce pokračovat v rychlém zpomalování v důsledku kombinace vlivů vysoké energetické základny, klesajících velkoobchodních cen energií a vládních opatření. Na druhou stranu se domníváme, že jádrová inflace by mohla zůstat kolem 5 % po celé letošní první pololetí v souvislosti se zpožděným dopadem problémů v dodavatelském řetězci a energetického šoku. Nad 3 % pak podle našeho odhadu setrvá i ve druhé polovině letošního roku, k čemuž přispěje hlavně zrychlení mzdové dynamiky.

Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se dále zhoršily, vyhlídky jsou ale poměrně optimistické. Index PMI v lednu podruhé v řadě vzrostl, když oproti trhem očekávaným 43,4 bodům dosáhl 44,6 bodů. Celkově se zdá, že se dynamika českého zpracovatelského průmyslu začíná odrážet ode dna, přestože by tento trend mohly dočasně narušit problémy s komponenty v automobilovém sektoru. Více jsme se tématu věnovali zde: http://bit.ly/3RrGM5U. Státní rozpočet skončil v lednu v deficitu ve výši 6,8 mld. CZK. Meziroční prohloubení schodku (o 10,7 mld. CZK) šlo hlavně na vrub dodatečným výdajům. Slabé daňové inkaso podle nás indikuje pokračující útlum domácí poptávky. Více zde: http://bit.ly/3HsUmBa.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

26.10.2023ECB dnes ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.06.2023ČNB ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (21.6.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688