Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  01.02.2023 22:45:41

Trh vidí inflaci optimističtěji než Fed. Růst sazeb bude i tak pokračovat

Trh vidí inflaci optimističtěji než Fed. Růst sazeb bude i tak pokračovat

Jan Berka
22:45 1. února 2023
_NZ72990 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Americká centrální banka snížila tempo zvyšování sazeb. Na prvním letošním zasedání navýšila úroky o 25 bodů. Zároveň upozornila, že situace si vyžaduje posun do ještě více restriktivních úrovní. Aniž by guvernér Powell doručil holubičí vyjádření, trh slyšel především na pozitivní, avšak k obratu stále nedostačující komentáře k inflaci.

V rámci základního vyjádření došlo k největší změně u inflace. Fed zcela vypustil pasáž o tom, že inflace reflektuje nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou jakožto důsledek pandemie, vysokých cen potravin a energií a dalších cenových tlaků. Namísto toho vše zkrátil na vyjádření o sice o něco nižší inflaci, avšak stále vysoké. Růst zůstává mírný a nezaměstnanost nízká.

S ohledem na dosavadní data můžeme s klidem konstatovat, že guvernér Powell přednesl adekvátní komentář poukazující na zlepšení inflační situace. Hned v úvodu šlo o vítaný posun meziměsíční inflace za poslední tři měsíce. Zároveň ale upozornil, že tempo růstu cen zůstává vysoké, což je hlavní důvod, proč je třeba úroky posunout do ještě více restriktivních úrovní. Připomněl rovněž, že Fed nechce opakovat předchozí chyby, kdy došlo k příliš brzkému snížení sazeb. Později dokonce doplnil, že očekávání trhu ohledně snížení sazeb v letošním roce jsou přehnaná. On sám přitom nečeká, že by úroky letos měly klesnout. Tzv. hladké přistání bez hlubší recese je hlavním scénářem.

Z dnešního zasedání můžeme soudit, že Fed má před sebou minimálně jedno zvýšení úroků o 25 bodů. Současná situace mu umožňuje provádět měnovou politiku po menších krůčcích a čekat tak, až se do americké ekonomiky plně projeví agresivní navyšování sazeb z druhé poloviny loňského roku. Na to by mělo dle aktuálních odhadů kratšího propisu díky utažení podmínek financování dojít během letošního druhého čtvrtletí. K samotným podmínkám Powell uvedl, že oproti prosinci nepozoruje výraznější posun. Klíčové přitom je, aby případné změny nebyly krátkodobé, nýbrž trvalejšího rázu. A to se aktuálně neděje.

Další zasedání Fedu nás čeká v březnu, kdy bude zveřejněna i aktualizovaná prognóza. Očekáváme, že dojde na další zvýšení sazeb o 25 bodů, přičemž trh bude sledovat zejména případné změny s ohledem na výhled inflace a sazeb. Nelze vyloučit, že v první polovině roke pak dojde na ještě jedno navýšení úroků, díky čemuž by překonaly 5% hranici, jak ukazuje aktuální výhled. To však bude mnohem více závislé na datech než březnové rozhodnutí.

S ohledem na reakci trhů soudíme, že nejvíce zapůsobily komentáře k pozitivnímu vývoji inflace. Slovo desinflace bylo to, na co slyšely rostoucí akcie a oslabující dolar. Zároveň patrně pomohlo, že se Powell důrazněji nevymezil proti vývoji podmínek financování. Euro proti dolaru zpevnilo k hranici 1,1000 EURUSD. Pokud zítra ECB doručí nad očekávání více jestřábí zasedání, prolomení sledované úrovně nelze vyloučit. Stejně tak ale musíme přistupovat k potenciálnímu vybírání zisků, které by jestřábí ECB mohla umocnit. Nepředpokládáme, že by hodnoty nad 1,1000 dolaru za euro byly dlouhodběji udržitelné.

Zdroj: Fed, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688