Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Makroekonomika  |  31.01.2023 15:11:39

FED ve středu rozhodne mimo jiné o dalším osudu dolaru

Ve středu nás čeká další ostře sledované zasedání amerického Federálního rezervního systému (Fed), který bude rozhodovat o tom, kam se posunou americké úrokové sazby. Zasedání přitom také rozhodne o tom, jestli bude americký dolar nadále oslabovat, nebo jestli krátkodobě získá pevnější půdu pod nohama.

Obecně se očekává, že Fed poprvé od března loňského roku zvýší své sazby pouze o 25 bazických bodů. Trhy už zároveň vyhlížejí, zda Fed naznačí blížící konec zvyšování úrokových sazeb. Ačkoli podobně jako většina analytiků nyní v Ebury předpokládáme, že poslední zvýšení amerických úrokových sazeb nastane už v březnu, zároveň si myslíme, že Fed si může nechat otevřené dveře pro další květnové zvýšení sazeb a nebude tak této otázce věnovat příliš pozornosti.

Představitelé Fedu však už po svém prosincovém zasedání avizovali přicházející obrat ve své politice. Ten se opírá o dlouhodobá data z americké ekonomiky, především o dlouhodobě klesající jádrovou inflaci. Naše oblíbená metrika, tříměsíční meziroční míra jádrové inflace CPI, v prosinci klesla na pouhých 3,1 %, což je nejnižší úroveň od září 2021. Očekáváme, že předseda Powell toto zmírnění cenových tlaků ve středu uzná a uvede ho jako hlavní důvod pro méně agresivní přístup. Fed může také zmínit mírné zhoršení několika ukazatelů ekonomické aktivity, zejména spotřebitelských výdajů, a zároveň opět naznačit možnost recese, což mohou někteří představitelé rady guvernérů považovat za předpoklad udržitelného snížení inflace.

Pro dolar bude klíčová tisková konference po zasedání Fed

Dolar v posledních měsících výrazně oslaboval právě v očekávání blížícího se konce zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. Pro směr, kterým se jeho kurz v dalších dnech vydá, bude určující rétorika Fedu po samotném zasedání. Klíčovou otázkou přitom bude, zda Fed naznačí, že se blíží pauza ve zvyšování sazeb. Pokud by banka upravila své vyjádření týkající se potřeby "průběžného zvyšování" sazeb, pak by to mohlo naznačit pauzu v cyklu zvyšování sazeb po březnovém zasedání. Podle názoru analytiků Ebury by to bylo pro dolar medvědím signálem a mohlo by to prodloužit nedávný pohyb této měny směrem dolů vůči většině měn.

Naopak pokud si Fed nechá otevřené dveře také pro případné květnové zvýšení sazeb, povede to spíše k posílení dolaru. Především proto, že finanční trhy aktuálně se scénářem květnového zvýšení sazeb nijak nepočítají.

Začnou sazby klesat ještě letos?

S čím naopak počítat lze je to, že Jerome Powell se bude bránit očekávání brzkého snížení úrokových sazeb. V době psaní tohoto článku trhy s futures oceňují první snížení v listopadu, což se nám i v této rané fázi zdá poněkud ukvapené, i když ne zcela vyloučené. Po prosincovém zasedání Fedu předseda Powell poznamenal, že nepředpokládá žádné uvolnění politiky, dokud si výbor nebude "jistý, že inflace trvale klesá ke 2 %". Předpokládáme, že Powell tento názor zopakuje i během tiskové konference tento týden, i když se domníváme, že pro samotný dolar bude prozatím stále významnější postoj Fedu k budoucímu zvyšování úrokových sazeb.

Tomáš Kudla, obchodní ředitel Ebury pro Česko a Slovensko



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688