cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  20.01.2023 14:54:25

Index cen potravinářských komodit zaznamenal výraznější pokles naposledy loni v říjnu a od té doby se udržuje zhruba na stejné úrovni - Globální ekonomický výhled leden 2023 - Ostatní komodity

Nezvykle teplé počasí na začátku topné sezóny vedlo ve druhé polovině prosince k poklesu cen zemního plynu v Evropě o více než 50 %. Výrazně směrem dolů byl přehodnocen i výhled cen pro letošní a příští rok. Podzemní zásobníky zůstávají i v polovině ledna nadstandardně naplněné, což snižuje obavy z nedostatku plynu během letošní zimy a zároveň vzbuzuje optimismus, že vyšší úroveň zásob na konci aktuální topné sezóny sníží napětí na trhu při jejich doplňování během letního období. Cena zemního plynu na virtuálním obchodním uzlu TTF klesla z prosincového maxima 150 EUR/MWh na cca 65 EUR/MWh v první polovině ledna. Zároveň se významně dolů posunul i výhled cen na letošní a příští rok, přičemž se pro oba roky očekává setrvání cen zhruba poblíž současné úrovně. Naopak cena uhlí klesala v prosinci jen mírně. Na vysoké úrovni ji udržuje obnovení dovozu uhlí do Číny z Austrálie.

Index cen potravinářských komodit zaznamenal výraznější pokles naposledy loni v říjnu a od té doby se udržuje zhruba na stejné úrovni. Další poklesy se očekávají až s následujícími sklizněmi. Cenové pohyby v rámci indexu byly nevýrazné a navzájem se kompenzovaly. Cena pšenice v průběhu prosince mírně rostla z důvodu vyšší očekávané poptávky, nicméně předpoklad vysoké sklizně v Rusku ji stlačil opět níže.

Index cen průmyslových kovů v prosinci vzrostl na nejvyšší hodnotu od června, poté se ale jeho růst zastavil. K prosincovému růstu přispěly zejména ceny olova, niklu a cínu. Cena mědi silně vzrostla až v první polovině ledna díky zvýšené poptávce, obavám z výpadků produkce a nízkým globálním zásobám. Od listopadu zaznamenávají silný růst ceny železné rudy a železa v souvislosti se zvýšenou vládní podporou realitního trhu v Číně.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688