Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  18.01.2023 12:46:58

Klesající inflace není důkaz, že je hotovo, varuje ekonom

Olivier Blanchard byl jedním z ekonomů, kteří před pandemií uvažovali o tom, zda by nebylo přínosné zvednout inflační cíl. Podle podobných názorů by takový krok zvýšil prostor pro tradiční monetární stimulaci, tudíž i snížil potřebu jiných stimulačních nástrojů včetně fiskální politiky (viz první část rozhovoru zde). Blanchard ale samozřejmě uznává, že momentálně tento problém aktuální není a ve druhé části rozhovoru pro Bloomberg popisoval svůj pohled na současnou monetární politiku Fedu.

Ohledně současných snah o snížení inflačních tlaků Blanchard připomněl, že monetární politika funguje se zpožděním. To znamená, že utahování či případná stimulace musí skončit dříve, než budou zjevné jejich výsledky, jinak by došlo k přestřelení dané politiky. Ekonom se také domnívá, že některé faktory, které stály za současnou vysokou inflací, mizí bez ohledu na monetární politiku Fedu. Přes to vše ale podle Blancharda není správné považovat klesající inflaci za důkaz, „že je hotovo.“

BofA v následujícím grafu srovnává současný vývoj inflace v USA s dvěma historickými obdobími. Prvním z nich jsou sedmdesátá a osmdesátá léta, druhým doba po druhé světové válce:

inflace
Zdroj: Twitter

BofA v komentáři píše, že „inflační tlaky pravděpodobně dosáhly svého vrcholu... prozatím“. Banka tak poukazuje na to, že v popsaných dvou obdobích inflace po svém prvotním růstu klesla, po čase ale její tlak opět vzrostl a bylo dosaženo druhého vrcholu. Blanchard na závěr rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že nyní bude probíhat důležitá diskuse o tom, že se snahy o snížení inflace projeví na trhu práce. Jinak řečeno, jak velký růst nezaměstnanosti bude přijatelný.

Na Twitteru pak ekonom před pár dny vysvětloval své předchozí komentáře týkající se vztahu mezi současnou inflací a nezaměstnaností. Už v létě totiž hovořil o tom, že inflace podle něj výrazně klesne kvůli nižším cenám energií a potravin a polevujícím tenzím ve výrobních vertikálách. K tomu ale dodával, že „současná míra nezaměstnanosti se nachází pod svou přirozenou mírou“. Proto „nejde inflaci snížit udržitelným způsobem až k cíli centrální banky“.

Zdroj: Bloomberg, Twitter


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688