Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.01.2023 11:08:14

Sazby nad 5 %, ale dlouhodobé výnosy za vrcholem s pozitivním dopadem na akcie

Hlavní strategička společnosti iCapital Anastasia Amoroso se domnívá, že existuje řada známek polevujících inflačních tlaků. Někde je dokonce zřejmá „dobrá deflace“, tedy pokles cen daný vývojem na nabídkové straně trhu. K tomu ale Amoroso dodala, že americké centrální bance tyto signály stále nestačí a Fed tudíž zatím nepřikročí k obratu ve své politice. Kdy by k tomu mohlo dojít?

Strategička míní, že obrat nastane ve chvíli, kdy se „objeví trhliny na trhu práce“. Z ekonomiky přitom stále nepřichází signály, že by k něčemu takovému docházelo. Roste sice počet propuštěných lidí, ale na druhou stranu je stále silná tvorba nových pracovních míst. Expertka míní, že pro růst nezaměstnanosti, který by podnítil Fed k obratu, bude ještě třeba nějaké doby.

Řada obchodovaných firem se nyní podle strategičky dostala do fáze, kdy se snaží udržet si své marže. Ty se například u technologického sektoru dostaly na 24 %, aby během pár čtvrtletí klesly na 21 %. Příčinou bylo i přijímání nových zaměstnanců a investice. Tyto společnosti ale již obrátily a v prostředí klesajícího ekonomického růstu začaly propouštět tak, aby uchránily své ziskové marže před dalším poklesem.

Amoroso míní, že firmy by namísto snahy o velké snížení nákladů měly své marže optimalizovat, a to tak, aby plně využily ekonomického oživení ve chvíli, kdy se dostaví. Takové oživení, které mělo pozitivní vliv na marže, se dostavilo v roce 2020 či 2018 nebo v letech 20152016. U technologií také již v některých případech došlo k prudkému snížení valuací. Podle expertky se poměr cen jejich akcií k tržbám snížil z hodnot kolem dvaceti na pět až šest. To může být důkaz, že velká část tlaku ze strany vyšších sazeb již je v cenách akcií odražena.

Amoroso v souvislosti se sazbami a valuacemi také zmínila, že podle ní výnosy dlouhodobějších dluhopisů již dosáhly svého vrcholu. Krátkodobé sazby tedy budou pravděpodobně ještě růst a podle strategičky se dostanou zřejmě až nad 5 %. U dlouhodobých sazeb ale k růstu již dojít nemusí a i to by mělo pomáhat valuačním násobkům u akcií včetně technologií. U nich se ale na druhou stranu také ukazuje, že nejsou imunní vůči ekonomickému cyklu.

Podle některých dřívějších názorů měly být některé technologické společnosti izolovány od cyklu a měly představovat sázku na dlouhodobý strukturální růst. Strategička ale poukázala například na to, že cloudové služby zmíněnou imunitu nemají a ekonomické zpomalení se na nich již projevuje. Na to reagují ceny akcií a probíhá tak celkový proces přenastavení valuací a cen v technologickém sektoru.

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688