EKOSPOL (EKOSPOL)
Makroekonomika  |  11.01.2023 13:51:45

Inflace byla loni druhá nejvyšší v historii ČR, průměrně 15,1 %. Vysoké jsou náklady na bydlení


Inflace byla loni v Česku druhá nejvyšší v historii samostatné České republiky, průměrně činila 15,1 procenta. Vyšší byla pouze v roce 1993. Ceny zboží úhrnem v roce 2022 vzrostly o 16,8 procenta a ceny služeb o 12,3 procenta, vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Spotřebitelské ceny v prosinci meziměsíčně nepatrně klesly o 0,4 procenta na 15,8 procenta. Způsobil to hlavně pokles cen automobilů a pohonných hmot. Naopak náklady na bydlení zůstávají stále velmi vysoké, zdražují i potraviny.

Vlastnické bydlení zdražilo v porovnání s loňským prosincem o 10,9 procenta. Ceny nových bytů totiž vzrostly kvůli zvýšení cen stavebního materiálu a prací. Rostou i ceny nájemného z bytu (meziročně o 5,9 procenta), vodného (+ 5,3 procenta), stočného (+ 6,4 procenta) a tepla a teplé vody (meziročně o 28,8 procenta). Výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu byly v prosinci meziročně vyšší o 20,8 procenta.

Náklady na bydlení nadále zvyšuje hlavně růst cen energií, přestože cena elektřiny byla díky zavedení úsporného tarifu a dočasnému zrušení poplatku za obnovitelné zdroje energie v prosinci nižší o 21,2 procenta. Naopak ceny zemního plynu zrychlily svůj růst na 140,2 procenta. Ceny tuhých paliv meziročně vzrostly o 66,4 procenta. Za energie tak lidé zaplatí mnohem více bez ohledu na to, zda bydlí ve vlastním nebo v pronájmu. Ceny zboží letos v prosinci v porovnání se stejným měsícem loňského roku podle ČSÚ úhrnem vzrostly o 17,8 procent, služby zdražily o 12,5 procenta.

Domácí rozpočty tak stále drtí vysoké ceny nejen bydlení, ale také základních potravin. Většina z nich je až o desítky procent dražší než loni. Dá se očekávat, že velmi brzy přijde povánoční vystřízlivění. Zatímco svátky si ještě spousta rodin chtěla udělat co nejpěknější, v novém roce už budou muset více šetřit a obracet každou korunu. To se dotkne také obchodníků, kteří se musí připravit na další propad tržeb.

Inflace zásadně škodí i těm, kdo do kapsy tak hluboko nemají, protože jim jejich úspory znehodnocuje. Za loňský rok totiž hodnota úspor uložených v penězích klesla o 15,1 procenta. Z každých sto tisíc korun tak loni inflace ukousla 15 100 korun. Jednu z mála možností, jak se před tímto znehodnocováním úspor bránit, i loni představovaly investice do nemovitostí. Jejich zhodnocení totiž v dlouhodobém horizontu inflaci spolehlivě poráží.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688