Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.01.2023 11:39:00

Trhy opět podceňují inflaci, varují správci aktiv největších světových fondů

Zdroj: Patria

Někteří z největších světových správců aktiv, jako je BlackRock, Fidelity Investments a Carmignac, varují, že trhy podceňují jak inflaci, tak horní výši amerických sazeb. Stejně jako před rokem.

Poté, co Wall Street téměř jednomyslně podcenila trajektorii inflace, jsou sázky obrovské. Globální akcie vymazaly 18 bilionů dolarů a americký trh s dluhopisy utrpěl nejhorší rok v historii. A přesto, alespoň při pohledu na inflační swapy, se opět očekává, že inflace bude relativně krotká a že během roku klesne směrem k 2% cíli Fedu. A peněžní trhy sázejí na to, že centrální banka začne sazby snižovat.

04

To podle Frederica Lerouxe, člena investičního výboru a vedoucího týmu francouzského správce aktiv Carmignac s 44 miliardami eur, žene trhy do další brutální jízdy, protože nedostatek pracovníků pravděpodobně vytlačí inflaci ještě výše, než se očekává. "Inflace tu zůstane," řekl Leroux v telefonickém rozhovoru. „Po krizi si centrální bankéři mysleli, že mohou rozhodovat o výši úrokových sazeb. V posledních dvou letech si ale uvědomili, že o ní nerozhodují oni, ale inflace."

Dodal, že jednou z největších chyb v nastavení cen na dnešním trhu je očekávání, že inflace v příštím roce klesne na 2,5 %, a doplnil, že svět vstupuje do makroekonomického cyklu srovnatelného s lety 1966 až 1980. V tomto období došlo k energetickým šokům, které dvakrát vyhnaly americkou inflaci do dvouciferných hodnot.

"Musíme žít ve velmi odlišném prostředí než dříve," uvedl Leroux. Zlato, japonské akcie a důvěryhodné, stabilní společnosti se podle jeho názoru vrátí, protože tu stále máme negativní reálné výnosy a centrální banky nebudou ochotny způsobit příliš mnoho problémů.

05

Představitelé Fedu ve čtvrtek zopakovali jestřábí postoj centrální banky a snažili se rozptýlit naděje na bezprostřední zvrat v jejich politice. V pátek hlavní ekonom Evropské centrální banky Philip Lane tento sentiment také zopakoval a prohlásil, že cenové tlaky zůstanou vyšší, i když se prudce rostoucí náklady na energie zmírní.

Analytici z Investment Institute skupiny BlackRock také očekávají přetrvávající vysokou inflaci s jen malou nadějí, že recese podnítí Fed ke snížení sazeb. Místo toho očekávají, že Fed sníží rozpětí horní hranice při zvyšování sazeb, jakmile se vyjasní dopad ekonomického zpomalení, i když inflace zůstane nad 2% cílem banky.

Centrální banky pravděpodobně během recese nepomohou rychlým snížením sazeb, které má dostat inflaci na cílovou výši. Základní sazby tak mohou zůstat vyšší déle, než trh očekává,“ napsal minulý týden tým analytiků včetně Jeana Boivina, šéfa Institutu. BlackRock má na rozvinutých trzích podváženou pozici a před dlouhodobými státními dluhopisy upřednostňuje korporátní dluhopisy investičního stupně.

Ředitel globálního makrofinančního sektoru u Fidelity Investments Jurrien Timmer pro Bloomberg řekl, že inflace zůstává pro trhy klíčovým rizikem, protože Fed dal opakovaně jasně najevo, že chce, aby klesla až na 2% cíl, a ne aby se pouze zpomalil růst cen.

Ne všechny fondy s ním samozřejmě souhlasí. Nizozemský správce aktiv Robeco, který spravuje 246 miliard eur, zastává názor, že rok 2023 bude vrcholem sazeb, dolaru a také inflace. Důvodem je především je očekávání, že recese a neschopnost tvůrců politik provést měkké přistání podnítí snížení sazeb.

Ale Leroux z Carmignacu dodal, že zaměření trhu na potenciální otočku Fedu je slepá ulička protože nastane okamžik, kdy si investoři uvědomí, že inflace je vytrvalejší, než si mysleli. "V určitém okamžiku bude trh muset pochopit, že se blíží další zvýšení sazeb," dodal.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688