Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  27.12.2022 10:55:48

Konec růstu sazeb?

Tom Lee ze společnosti Fundtrat Global Advisors hovoří o velké možnosti nulového růstu sazeb v příštím roce. Co by ale Fed přimělo k tomu, aby již sazby nezvedal? Podle investora se asi většina lidí bude domnívat, že příčinou by byla recese. Nicméně Fed může se zvedáním přestat i kvůli výraznému poklesu inflace.

Lee míní, že kdyby pokračoval trend nastavený v posledních dvou měsících, celoroční inflace by se mohla dostat pod očekávání centrální banky. K tomu se Lee domnívá, že inflace bude znatelně slábnout i během dalšího půl roku. K tomuto názoru jej vede oslabující trh realit, který podle experta ovlivňuje asi 60 % jádrové inflace.

Dluhopisové trhy podle experta už nyní „předpokládají, že Fed nebude příští roku sazby dál zvedat.“ V této souvislosti Lee upozornil, že výnosy dvouletých vládních dluhopisů „se nachází přesně tam, kde sazby Fedu.“ Pokud se navíc dostaví oslabení na trhu práce, pro Fed „bude těžké tvrdit, že je třeba dál zvedat sazby.“


O inflaci na CNBC hovořil i David Wessel z Brookings Institute. Podle něj inflace skutečně klesá, ale nachází se stále daleko od cíle ve výši 2 %. Na rozdíl od Leeho se ale tento ekonom domnívá, že Fedu nebude dosavadní pokles stačit na to, aby přestal s utahováním své politiky. Dá se tak usuzovat mimo jiné z prohlášení šéfa Fedu Powella, podle kterých mzdy rostou stále příliš rychle na to, aby došlo k požadovanému poklesu inflace.

Podle Wessela tedy bude centrální banka dál zvedat sazby a „pokles inflace na 2 % může trvat několik let“. K tomu ekonom dodal, že mezitím Fed může změnit inflační cíl. Fed by podle ekonoma také rád viděl vyšší nezaměstnanost a sazby bude zvedat tak dlouho, dokud k tomu nedojde. Co stojí za pokračující silou amerického trhu práce?

V první řadě samotná síla amerického hospodářství. K tomu ekonom upozornil na slabší nabídku práce, která přispívá k tlaku na vyšší mzdy. Povzbuzující mohou být v tomto ohledu čísla z posledního týdne, která ukazují na rostoucí počet imigrantů. Imigrace předtím klesla kvůli pandemii a politice předchozí prezidenta, což podle ekonoma také táhlo nahoru růst mezd. Obrat na tomto poli by tak působil opačně.

Na závěr Wessel uvedl, že podle něj by akciový trh měl věřit tomu, co Fed říká. On sám věří v to, že americká centrální banka je pevně rozhodnuta snížit inflaci. A její šéf Jay Powell nechce odejít ze své funkce jako ten, který nechal inflaci rozjet mimo kontrolu.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:02  Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Po   8:18  Týden ve znamení ve Fedu a ČNB začíná ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:15  Koruna zpevnila a vyčkává na ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688