Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.12.2022 09:08:00

Co dnes čekat od ČNB? - Rozbřesk (21.12.2022)

Co dnes čekat od zasedání ČNB? Stručně, žádnou revoluci. Od listopadového zasedání čísla z reálné ekonomiky víceméně potvrzují hlavní scénář ČNB ohledně pokračující recese.

Říjnový průmysl zpomalil, kvůli opětovnému zhoršení v dostupnosti subdodávek v některých odvětvích v čele s automotive. Relativně slabé byly také tržby v klíčových službách (real estate, doprava) a zejména maloobchod. Lidé sice v obchodech meziročně utrácejí celkově o 17,7 % více, reálně za to ovšem nakoupí o zhruba 6,4 % méně než před rokem. Říjnová čísla jsou tak zatím v souladu s očekáváním pokračující recese, otázkou bude jen její intenzita - ČNB kreslí pro konec tohoto roku mezikvartální propad o 1,3 %, zatímco my podobně jako trh o poznání méně (-0,6 % mezikvartálně). A poslední sada čísel zatím tak pesimisticky jako poslední prognóza ČNB nevyznívá.

To však samo o sobě nebude důvodem pro změnu postoje k úrokovým sazbám v holubičím táboře v bankovní radě. Holubice mohou více akcentovat nižší inflační trajektorii ke konci tohoto roku (16,1 % versus 18,1 %), která je sice daná započítáním energetického úsporného tarifu, přispěla ovšem k o něco rychlejšímu označkování inflačního vrcholu. Současně také ve prospěch stability sazeb bude hrát přirozeně silnější koruna - oproti prognóze o více než 1,5 % silnější.

Celkově však předpokládáme, že centrální banka nebude chtít dělat v dosavadní komunikaci výraznější změny. Zopakuje potřebu držet úrokové sazby delší dobu beze změny, ponechá ve hře i jejich případný další růst, a současně zopakuje závazek tlumit na devizovém trhu svými intervencemi nadměrnou volatilitu. Tato komunikace v kombinaci s globálně slabším dolarem v uplynulých týdnech pomohla koruně zbavit se nepříjemného letního tlaku, v průběhu kterého centrální bankéři museli prodávat relativně velké objemy devizových rezerv.


*** TRHY ***

Koruna

Česká měna dál v předvánočním čase posiluje, a to nehledě na relativně vysoké globální nejistoty a spíše slabší výkony akciových indexů v posledních seancích. Pozitivní roli může sehrávat pokles cen plynu v Evropě v posledních dnech, který reflektuje jednak o něco teplejší počasí a současně také novou dohodu ministrů EU na dynamickém zastropování cen plynu. Koruna se tak dostala pod 24,20 EUR/CZK a je o více než 1,5 % silnější, než předpokládala podzimní prognóza centrální banky. I tak nečekáme, vzhledem ke koruně, po dnešním zasedání ČNB výraznější změnu v komunikaci.

Eurodolar

Eurodolar setrvává v okolí 1,06 EUR/USD a výraznější impuls mu nedodala ani čerstvá data z eurozóny. Německé ceny průmyslových výrobců v listopadu meziměsíčně opět klesly nad očekávání svižným tempem (-3,9 %), a to především z titulu levnějších energií, které reflektují nedávný vývoj na komoditních trzích. Souhrnně za celou eurozónu byl včera zveřejněn také index spotřebitelské důvěry za prosinec, který potřetí v řadě mírně vzrostl, nadále však setrvává na historicky nízkých úrovních z důvodu bezprecedentní eroze reálných příjmů a převládající nejistoty.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

21.12.2022Kurzovní lístek ČNB na středu 21.12.2022 Redakce (Kurzy.cz)
21.12.2022Co dnes čekat od ČNB? (21.12.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.05.2022Co dnes čekat od ČNB? - Rozbřesk Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688