Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  15.12.2022 09:05:25

Ranní okénko - Fed zvýšil sazby o 50bb, trh mu jestřábí výhled ale nevěří

Americká centrální banka včera zvýšila v souladu s očekáváními sazby o 50bb a zpomalila tak své tempo. Trhy ovšem nepotěšila, když spolu s nižším hike doručila také jestřábí prognózu, která vidí růst sazeb v příštím roce nad 5 % a jen velmi vlažné snižování v roce 2024. Fed tak vyslal jasný signál, že sazby budou vyšší a na vyšších úrovních setrvají déle, než trh očekává. Zatímco k mírnému posunu na kratší straně výnosové křivky došlo, situace na druhé straně ukazuje, že trh Fedu nevěří. Desetileté dluhopisy zakončily den takřka bez pohybu a hluboká inverze naznačuje, že trh nečeká od vysokých sazeb delší trvání. Tržní očekávání jsou tak i po meetingu nastavenu níže – sazby by vrcholu měly dosáhnout začátkem příštího roku poblíž 4,8 %, i nadále první snižování trh očekává už v závěru roku 2023.

Po Fedu dnes zasedá ECB. Snížení o 50bb je takřka jisté, trh tak bude více sledovat debatu ohledně odprodeje současné vysoké rozvahy. Představitelé ECB by mohli oznámit začátek QT na první kvartál příštího roku. Pozornost bude zároveň budit nová prognóza, kde centrální banka patrně přistoupí k posunu očekávání ohledně inflace vzhůru, naopak ohledně růstu HDP směrem níže.

V USA budou po rozhodnutí Fedu investoři ještě hodnotit dnešní ekonomická data, v čele s listopadovými maloobchodními tržbami. Očekává se mírný meziměsíční pokles o 0,2 %, proti předchozímu roku to ale stále odpovídá zhruba 7% nárůstu. Tlak na finance domácností je sice dobře viditelný např. na statistice míry úspor (2,3 % v říjnu; nejméně od roku 2005), právě vysoké úspory z covidového období ale ještě dodatečně poskytují polštář pro výdaje jednotlivců.

Pohled zpět:

Na zasedání Fed představil i novou prognózu. Změny k lepšímu v ní ale takřka nejsou a u většiny ukazatelů jde o zhoršení. Pro příští rok očekává Fed nižší růst HDP (1,2 % -> 0,5 %) spolu s vyšší nezaměstnaností (4,4 % -> 4,6 %) a inflací (2,8 % -> 3,1 %). Šance na „měkké přistání“ se tak znovu snížily, byť předseda Powell takový scénář nevyloučil. Důležité podle něj bude udržet snižující se trend v měsíčních čteních o vývoji spotřebitelských cen. Nejdůležitější změnu představuje právě nastavení sazeb, kdy v minulé prognóze očekával Fed vrchol v příštím roce poblíž 4,6 %, nyní 5,1 %. Vyšší sazby vidí i v roce 2024 (3,9 % -> 4,1 %).

Reakce na akciových trzích těsně po zveřejnění prognózy byla negativní, kdy index S&P 500 ztratil po pozitivním otevření v rámci minut zhruba 1,5 %. Po zbytek dne ale ztráty korigoval a uzavřel ve zhruba 0,6% ztrátě. Obchodování v Asii zatím naznačuje, že i dnes bude americký trh otevírat mírně v červených číslech.

Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

05.02.2024Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
26.07.2023Ranní okénko - Fed dnes zvýší sazby, další výhled je ale nejistý Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.06.2023Ranní okénko - Nečekaný 50bb hike Bank of England rozhýbal finanční trhy Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688