Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.12.2022 10:57:13

Nezaměstnanost v listopadu beze změny na 3,5 %

Podíl nezaměstnaných v listopadu stejně jako o měsíc dříve stagnoval a dosáhl tak 3,5 %. Stagnace ovšem byla doprovázena mírným nárůstem uchazečů a stejně jako v předchozích měsících došlo také k úbytku volných pracovních míst. I nadále tak pokračuje postupné ochlazování trhu práce, které očekáváme i v dalších měsících . V našem odhadu jsme předpokládali, že podíl nezaměstnaných v listopadu i kvůli začínajícím negativním dopadům sezónních vlivů mírně vzroste, nakonec ale tento efekt nebyl natolik silný. Prozatím se výrazněji nedostavilo ani snižování zaměstnanosti, které někteří zaměstnavatelé uváděli v předstihových průzkumech. V prosinci tak může dojít k větší kumulaci těchto efektů a podíl nezaměstnaných podle našeho prvního předběžného odhadu poroste do oblasti těsně pod 4 %.

Počet evidovaných nezaměstnaných po říjnové pauze v listopadu opět rostl, byť jen o zhruba 1,4 tisíce. Aktuálně je tak na úřadu práce evidovaných přes 257 tisíc zájemců. V protisměru nůžky přivíralo množství volných pracovních pozic, kterých přes 5 tisíc ubylo a v listopadu jich bylo k dispozici 292 tisíc. Poměr uchazečů vůči volným místům stále zůstává nad jedničkou, šestý měsíc v řadě ale došlo ke snížení. V listopadu na každého uchazeče připadalo zhruba 1,14 pracovního místa. Letošního maxima tento poměr dosáhl v květnu (1,43), v říjnu připadalo na každého uchazeče 1,16 pracovního místa. 

Míra nezaměstnanosti podle MPSV

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v %

       3,5

3,5

3,6

3,5

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, MPSV

Geografický pohled nenaznačuje žádný překotný listopadový vývoj ve sledovaných okresech, a podíl nezaměstnaných rostl ve zhruba dvou třetinách okresů. K největšímu meziměsíčnímu nárůstu o zhruba 10 % došlo v okresech Jeseník a Klatovy, mírné snižování nezaměstnanosti se naopak odehrálo spíše ve velkých městech. Nejlepší zůstává i nadále situace v okrese Praha-východ, kde podíl nezaměstnaných dosáhl 1,5 %, v celé Praze podíl nezaměstnaných dosahuje 3 % a je tak pod průměrem ČR.

Listopadový měsíční výsledek dopadl mírně lépe než jsme předpokládali, na celkovém obrázku a dlouhodobějším výhledu ovšem nic nemění. V naší aktualizované prognóze počítáme s tím, že v letošním roce dosáhne nezaměstnanost v průměru 3,4 %. Na přelomu roku se situace na trhu práce o něco zhorší a poroste ke 4 %, kde by v průměru měla zůstat i za celý rok 2023. S ekonomickým oživením během druhé poloviny příštího roku by se ale se zpožděním měl odrážet pozitivní sentiment i na trhu práce a pokles podílu nezaměstnaných očekáváme už v průběhu roku 2024, výhledově na 3,8 %.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688