Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  26.05.2003 10:39:49

Komentář prezidenta IFO institutu Hanse Wernera Sinna ke květnové hodnotě indexu

Květnová hodnota indexu IFO dosáhla překvapujících 87,6 bodu, tedy o celý bod více než v dubnu, zatímco analytici očekávali pokles na 86,5 bodu. Dubnová hodnota 86,6 bodu byla nejnižší za posledních 16 měsíců. Poklesla pouze jedna z dílčích částí indexu, a to složka současných podmínek - na 78,3 bodu z 78,6 bodu. Naopak složka očekávání do budoucnosti, což vidíme jako pozitivní, vzrostla z 94,9 bodu na 97,2; to výrazně ovlivnilo celkovou hodnotu indexu.

Prezident institutu Ifo se vyjádřil takto: "Po dvou měsících poklesu došlo v květnu k růstu hodnoty indexu zejména díky zlepšeným očekáváním pro příštích šest měsíců, zatímco hodnocení současných podmínek bylo horší. Klima se zlepšilo především v maloobchodě, ale znatelný posun byl i v průmyslu a velkoobchodě. Pouze stavební sektor pokračuje v poklesu.

Ve východním Německu zůstal index téměř beze změny. Na rozdíl od západního Německa se očekávání do budoucnosti zhoršilo, naopak hodnocení současných podmínek bylo lepší. Celkový index poklesl ve výrobě, velkoobchodě a stavebnictví, naopak významně se zvýšil v maloobchodě.

Podle posledních výsledků Ifo indexu důvěry se zvýšily šance pro mírné oživení německé ekonomiky v druhé polovině tohoto roku."


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste