cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  28.11.2022 08:08:26

Jak bojujeme proti inflaci a brzdíme kolotoč peněz

 

Aleš Michl (Mladá fronta DNES 28. 11. 2022 strana 8, rubrika Názory)

Jestřábi a holubice

Plná aula studentů na mě čekala minulý týden na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Tady jsou body, co jsem řekl, aneb jak bojujeme s inflací:

  1. Nyní je v Česku krátkodobá úroková sazba na nejvyšší úrovni od roku 1999. Máme nejpřísnější měnovou politiku za posledních více než 20 let.
  2. Růst množství peněz v ekonomice výrazně brzdí. Meziroční změna nových hypoték byla v září -82 %. Meziroční změna nových úvěrů pro podniky činila -64 %.
  3. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá. Politika stability úrokových sazeb je tedy zatím správná.
  4. Bankovní rada vyčká na další data, která vyhodnotí. Na příštím zasedání (21. 12.) rozhodne, zda sazby zůstanou stabilní, nebo se zvýší (pokud např. bude hrozit opětovné zrychlení poptávkové inflace).
  5. Problém je, že jsme přepnuli z exportu, z přílivu zahraničních investic, z píle a produktivity, na spotřebu, dluhy a jakousi nárokovou ekonomiku, ve které žádáme po státu vše zaplatit. To je potřeba změnit. Dlouhodobou prioritou by se měla stát silná koruna. Pro vládu i ČNB.
  6. Co je k silné koruně potřeba? Co je potřeba k tomu, aby koruna začala znovu trendově posilovat, jako tomu bylo před rokem 2008?
    • Měnová politika by v příštích šesti letech měla být relativně přísnější, respektive úroky relativně vyšší, než tomu bylo šest deset let před covidem. Potřebujeme motivovat lidi, firmy, ale i vládu ke spoření. Jedině tak bude méně dluhů.
    • Inflace byla na cíli ČNB naposledy v roce 2018. To bylo období, kdy veřejné finance byly v přebytku. To není náhoda. K poražení inflace je potřeba také snižování deficitu veřejných financí.
    • Bylo by vhodné, aby lidé spořili, aby se kumuloval kapitál na investice. Chci, aby růst mezd odpovídal růstu produktivity práce (v ČNB půjdeme příkladem, průměrná mzda v ČNB vzroste příští rok o 4,5 %). Zvýší se tak nabídka a ekonomika poroste neinflačně. A když je méně dluhů, neroztáčí se pak příliš množství peněz v ekonomice, podstatná to podmínka pro snížení inflace.
  7. Taková ekonomika by měla lákat přímé zahraniční investice a mělo by se v ní dařit exportu. Výsledkem pak bude silná koruna a nižší inflace.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688