Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  07.11.2022 11:12:18

Bez překvapení v průmyslu a zahraničním obchodu

Ani průmyslová produkce ani saldo zahraničního obchodu nepřinesly výraznější odchýlení od našeho a tržního odhadu. Průmysl v září po sezónním očištění poklesl meziměsíčně o 0,2 %, vzhledem k nízké srovnávací základně zejména v automotive ale meziročně rostl o 8,3 %. Saldo zahraničního obchodu snížilo v září deficit z 29,7 mld. na 13,9 mld. .  

Průmyslová výroba a obchodní bilance

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v % r/r

8,3

7,2

7,2

7,2

v mld.

-13,9

-29,7

-10,0

-12,7

Zdroj: Raiffeisenbank, Reuters

Průmyslová produkce potvrdila náš odhad, že výsledek bude stát zejména na automobilovém sektoru, který zastíní vývoj ve zbytku sledovaných odvětví. Příspěvek byl ještě o něco vyšší než v srpnu a než jsme v naší prognóze očekávali. Automotive totiž přispěl do meziročního výsledku 8,5 procentního bodu. Patřil tak mezi 9 z 24 sledovaných odvětví, která dokázala v meziročním porovnání kladně přispět do celkového růstu o 8,3 %. Ve většině ekonomiky se tak již naplno začínají projevovat obtíže, které signalizují některé předstihové ukazatele a které souvisí mj. se zdražováním energií a poklesem poptávky ze zahraničí. V dalších měsících se tento vývoj patrně bude prohlubovat a s odezníváním nízkých srovnávacích základen lze očekávat postupné zhoršování meziroční dynamiky.

Z pohledu nových zakázek rostla hodnota v září meziročně o 21,9 %. Ta ale není očištěná o míru inflace, která dosáhla v září 18 %. Nové zakázky ze zahraničí rostly o 17,2 %, tuzemské zakázky o více jak 32 %. Kromě vysoké inflace i zde hraje roli nízká srovnávací základna v automotive. Za pozornost stojí i reportovaná mzdová dynamika – v září se evidenční počet zaměstnanců v průmyslu meziročně snížil o 0,3 %, nominální mzda těchto zaměstnanců pak rostla o 9 %. To představuje další mírné zrychlení oproti srpnu (8,8 %).

Pozitivní vývoj v automotive napomohl i výsledku zahraničního obchodu. Meziměsíčně vývoz strojů a dopravních prostředků rostl o 37 mld. . Na přehoupnutí se do plusu to ale nestačilo, a bilance tak i po osmé v řadě skončila v červených číslech. Důvodem jsou zejména i nadále vysoké ceny dovážených paliv. Zatímco v roce 2020 zářijový import minerálních paliv odpovídal zhruba 11 mld. , v roce 2021 to bylo necelých 30 mld. , v letošním roce pak více jak 44 mld. . V posledních 3 měsících ale dochází k poklesu hodnoty importů u této položky.

Celkově ve zbytku letošního roku očekáváme postupné utlumování tuzemského průmyslu. Stejným způsobem hovoří i předstihové ukazatele, jako je PMI nebo konjukturální průzkum od ČSÚ. Zatímco začátkem roku představovala hlavní problém nedostatečná nabídka a z toho vyplývající problémy v dodavatelských řetězcích, aktuálně začínají převládat obavy ohledně poptávky, což se může odrážet i na klesající zaměstnanosti v průmyslu. Saldo zahraničního obchodu se tak bude potýkat s postupným oslabováním tempa vývozů, spolu s tím ale předpokládáme i zvolňující tempo dovozů. Takřka jisté je tak to, že letošní rok uzavře zahraniční obchod v deficitu – ten za prvních 9 měsíců letošního roku dosáhl -146 mld. . Průmysl podle našeho odhadu uzavře letošní rok v průměru na podobných hodnotách jako loni, s růstem okolo 0,5 %.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.02.2024Výroba v průmyslu poklesla, zahraniční obchod dál v plusu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.12.2023Ranní okénko - Dnes nás čekají data o průmyslu a zahraničním obchodu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.06.2023Ranní okénko - Dnes vychází data z průmyslu a zahraničního obchodu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688