Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Makroekonomika  |  05.11.2022 10:17:43

Porazíme aktuální inflaci? Jsou evropské ekonomiky dostatečně silné, aby ji zvládly? VIDEO

Diskutují:
Ronald Ižip, šéfredaktor týdeníku Trend,
Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity bank.

Uslyšíte odpovědi na otázky:
Porazíme inflaci? Jsou evropské ekonomiky dostatečně silné, aby inflaci zvládly? Mohou centrální banky zhoršit situaci? Proč nedokážu reagovat rychleji? Byla by inflace nižší bez války na Ukrajině? Není inflace uměle zneužívána jako nástroj snížení hodnoty státních dluhů? Jaká existuje cesta ven? Zažíváme inflaci nebo "pouze" velké cenové šoky? Nežijeme v deflačním prostředí? Budou muset centrální banky snižovat sazby? Kde hledat zdroje inflace?

Ronalde, psal si o centrálních bankách v Jižní Americe, které byly v boji s inflací úspěšnější - řekneš k tomu víc? Lukáši, nedávno si řekl, že současná inflace pomáhá stabilizovat veřejné finance - řekneš k tomu víc? Napomáhá inflace dlžníkům? Neovlivní inflaci konec války na Ukrajině? Jaké můžeme čekat problémy s Čínou? Čeká nás deglobalizace? Jaké registrujeme inflační faktory? Jak dlouho budeme mít inflaci? Investování: Je aktuální dobrou investiční strategií "neměnit nic"?




Poradíme si s aktuální inflací?

Ronald Ižip:
Poradíme si. Je len otázka, že v akom časovom horizonte a koľko nás to bude stáť. Ale isté je, že inflácia nebude večná. Jeden z hlavných dôvodov je, že to možno ani nie je inflácia, ale možno iba cenový šok, ktorý sa nejakým spôsobom vyrieši. Lebo každý cenový šok však sa vždy vyrieši, keďže sa musí zosúladiť dopyt a ponuka. Takže je to niečo, čo určite raz odíde. Otázkou je iba kedy.

Lukáš Kovanda:
Určitě ano. Všechny inflační a hyper inflační vlny jsme v historii dokázali zkrotit, takže určitě zvládneme i tuto. Ale může to trvat docela dlouho, možná i déle, než mnozí předpokládají. Připomeňme, že ještě před rokem a několika měsíci v podstatě nikdo nevěřil, že se inflace přehoupne přes pět procent. Už těch pět procent bylo vnímáno jako v podstatě scifi číslo, protože před tím jsme si navykli na dlouhá léta, kdy inflace v zemích ekonomicky vyspělých byla kolem nuly, jedničky, dvojky. No a těch pět procent, když se řeklo třeba v prvním čtvrtletí loňského roku, tak bylo vnímáno jako scifi. Jako něco, co určitě nenastane. Když někdo odvážný pohovořil, že to bude deset procent, tak absolutně sklidil výsměch i u akademických ekonomů, že to prostě není možné. No a dnes v České republice jsme na osmnácti procentech a není vyloučeno, že půjdeme na dvacet. Takže inflace nás překvapuje a může nás překvapit. Třeba tím, jak bude svéhlavá a jak bude těžké ji zkrotit, než se tedy vrátí na jednoprocentní, dvouprocentní úroveň, kde bychom jí rádi měli.


Jsou evropské ekonomiky dostatečne silné, aby inflaci zvládly?

Ronald Ižip:
Myslím, že problém inflácie má opačnú váhu, opačnú stranu a na tej je ekonomika. Keď je inflácia vysoká, tak ekonomika môže byť krehká. A práve tá ekonomická rovnováha medzi infláciou a ekonomikou spôsobí, že sa inflácia sama porazí. Európske ekonomiky sú dosť slabé na to, aby nedokázali mať vysokú infláciu. To znamená, že kvôli ich slabosti tá inflácia veľmi výrazne poklesne. Už teraz sme v podstate v recesii a tá recesia môže byť veľmi silná, čo znamená, že inflácia nemusí byť v najbližšom roku zďaleka taká masívna, ako sa predpokladá. To je jedna z možností, o ktorej treba reálne uvažovať.

Lukáš Kovanda:
Souhlasím, klíčovým lékem na inflaci je takzvaná destrukce poptávky. Pokud pokrachuje dostatečný počet firem, pokud bude propuštěn dostatečný počet lidí (teď mluvím hodně natvrdo, za což se omlouvám), když dojde k velkému propadu ekonomiky, útlumu výroby, tak to je obrovský, jak říkají ekonomové, dezinflační činitel, který má velice tlumící efekt na inflaci. Částečně se snaží tento efekt vyvolat i centrální banky. Proto zvyšují úrokové sazby. Samozřejmě ale nechtějí, aby tím vyvolaly nějakou hlubokou recesi a určitě se nebudou usilovat za každou cenu ekonomiku zadusit. Ale dnes se třeba i z amerického Fedu jasně ozývá, že budou tolerovat nějakou recesi. Ne hlubokou, ne depresi, ale nějakou mírnou recesi, aby inflaci zkrátili. Takže souhlasím, že čím slabší ekonomika (a eurozóna je ekonomicky slabá), tím dříve bude inflace zkrocena. Samozřejmě existuje varianta, která je zvláště zákeřná, což je stagflace, kdy je ekonomika slabá a navíc ještě dochází k růstu cen. Ta nemůže být vyloučena. Částečně ji prožívám právě teď, ale nevěřím, že se udrží dlouho. Pokud tady nějakou dobu bude stagnace ekonomiky, ekonomika bude slabá, bude docházet destrukci výroby, tak prostě ta inflace dřív nebo později půjde citelně dolů.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

06.11. 21:07  Svatá Matko Boží! (Ing.Roman Mysík)
06.11. 18:00  Krizi neporazíme (Jiří)
05.11. 22:22  Jo jednou inflace půjde dolů (Pepa)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688