Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  31.10.2022 17:22:00

Nejde ani tak o inflaci v recesi jako o recesi v inflaci

Deutsche Bank se věnuje tomu, jak se typicky chová inflace s nástupem recese. Důvod je zřejmý – americká centrální banka se snaží ochladit poptávku tak, aby klesly inflační tlaky. A stále není jasné, zda toho bude v uspokojivé míře dosaženo bez „oficiální“ recese. Takže ono nejde ani tak o inflaci v recesi jako o recesi v inflaci.

1. Inflace v recesi: Na ose x následujícího grafu je časová linka s nulou značící nástup recese. A sledovanou proměnnou je inflace. Téměř až do nástupu recese se přitom inflace zvedá, pak začíná klesat a pokračuje v tom dlouhou řadu měsíců. Nahoru se vydává za necelý rok a půl:
06
Zdroj: Twitter

Onen průměrný vývoj přináší snížení inflace z jejího vrcholu o necelé tři procentní body. DB v grafu nespecifikuje, jaké inflační měřítko vlastně používá. Pokud bychom pak hovořili o celkové inflaci měřené indexem spotřebitelských cen, tak ta se nyní v USA pohybuje stále nad 8 % a pokles o 3 procentní body by tedy ani zdaleka nestačil. Potřeba by byl spíše dvojnásobek. Pokud bychom hovořili o druhém extrému – jádrové inflaci u výdajů na osobní spotřebu (který preferuje Fed), pak by onen pokles zhruba stačil na plný návrat k inflačnímu cíli ve výši 2 %*.

2. Recese v inflaci: Vedle úvah o inflaci v recesi jsou možná více relevantní úvahy o recesi v inflaci (nebo z inflace). Ve smyslu, že by nějak zvenčí/nezávisle přicházela recese a my se zajímali o následný vývoj inflace. Naopak. Je tu vysoká inflace a její další vývoj určuje, zda přijde recese. Následující graf ukazuje její pravděpodobnost počítanou z výnosové křivky. Což v duchu uvedeného můžeme interpretovat jako pravděpodobnost toho, že inflace neklesne dostatečně bez toho, aby Fed utahoval svou politiku až do recese:
07
Zdroj: Twitter

Následující graf od Goldman Sachs pak ukazuje konsenzus týkající se dalšího vývoje produktu v USA a predikce samotné banky:
08
Zdroj: Twitter

Konsenzus, a už vůbec ne ekonomové GS, tedy nepovažují recesi za hlavní scénář. Jinak řečeno, podle nich inflační tlaky klesnou dost na to, aby nepřišla recese v inflaci.


*Na grafu je podle mne ale možná nejzajímavější ne modrá křivka, ale šedé pole, které ukazuje rozptyl naměřených hodnot. S trochou nadsázky by se dal charakterizovat tak, že možné je cokoliv. Před začátkem recese inflace prudce klesala i rostla a to samé platí po něm.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688