Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.10.2022 16:13:07

Systém je silný, prochází ale šokem, domnívá se držitel Nobelovy ceny Diamond

Držitel Nobelovy ceny Douglas W. Diamond z University of Chicago hovořil na Bloombergu o tom, jak v osmdesátých letech se svými kolegy zkoumal finanční krize a jejich dopady na ekonomiku. Zaměřovali se na zranitelnost systému plynoucí z toho, že banky a jiné finanční instituce financují dlouhodobá aktiva, včetně kapitálových investic firem, krátkodobým kapitálem. Takový systém „funguje, dokud všichni věří, že funguje,“ ale dostává se do problémů, když nastane nedostatek krátkodobého financování včetně depozit.

Na dotaz týkající se současného stavu bankovního sektoru ekonom odpověděl, že podle něj je situace dobrá, a to i díky vysoké kapitalizaci bank ve vyspělých zemích. Pokud by tedy nastal velký šok, systém by jej měl ustát mnohem lépe než v roce 2008. K tomu ale Diamond dodal, že takový šok již fakticky probíhá kvůli utahování monetární politiky. A to jak na rovině zvedání sazeb, tak v oblasti kvantitativního utahování. V jeho rámci klesá rozvaha Fedu a podle ekonoma nemáme velké zkušenosti s tím, jak takový vývoj včetně související klesající nabídky likvidity ovlivní celý systém. „Ještě jsme to nikdy nezkusili,“ dodal.



Diamond zmínil i vývoj ve Velké Británii, kde centrální banka před dvěma týdny zvýšila krátkodobé sazby a v reakci na tento krok začaly prudce klesat ceny dlouhodobých obligací. Ekonom vysvětloval, že tento pohyb byl dán tím, jak se chovaly pojišťovny, které byly kvůli prvotnímu poklesu cen dluhopisů nuceny k jejich prodejům, což pokles cen ještě znásobilo. Následně musela na trhu zasáhnout samotná Bank of England. K tomu ekonom dodal, že chování této centrální banky bylo motivováno snahou zachovat stabilitu pojišťovacích společností. Tedy snahou zabránit šíření paniky v této části finančního sektoru.

Finanční instituce podle ekonoma fungují tak, že pro většinu scénářů mají zajištěn dostatek kapitálu a likvidity. „Trochu moc ale riskují, co se týče 5 % nejhorších scénářů,“ míní expert. Jenže oněch 5 % odhadovaných modely se ve skutečnosti dostavuje častěji, než modely tvrdí. A podle toho by měla být nastavena regulace a chování těchto finančních institucí. Na to Diamond navázal s tím, že komerční banky jsou nyní podle něj díky regulaci dobře kapitalizované a zajištěné proti riziku. Současná regulace jim totiž znemožňuje zvýšit své zadlužení, které by financovalo větší objem úvěrů.

Na úrovni celého finančního systému se ale přísnější regulace v jedné části, například u komerčních bank, projeví přesunem rizika do části jiné. Třeba k pojišťovnám či do korporátního sektoru, například ve formě úvěrů s nižším ratingem. Proto se ekonom podle svých slov domnívá, že „tentokrát bude problém spíše ve firemním sektoru než u bank“. U nich je pak přísná regulace namístě.

Zdroj: Bloomberg, Youtube


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688