cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  17.10.2022 09:08:48

ČNB: Stabilitní pozdravy z Washingtonu - Aleš Michl

 

Aleš Michl (Mladá fronta DNES 17. 10. 2022 strana 10, rubrika Názory)

Jestřábi a holubice

Byl jsem minulý týden ve Washingtonu na zasedání Mezinárodního měnového fondu. S malým týmem z ČNB jsme tam zastupovali zájmy České republiky. Při hlavním jednání se na velké obrazovce objevil bílým písmem na červeném podkladě nápis: „Jednejme hned. Stabilizujme ekonomiku.“

Dlouho byly ve světě nízké úrokové sazby. Jelo/jede se na dluh (historie se opakuje, doporučuji knihu Generations od Williama Strausse). Hodně bank, fondů, lidí, firem si na extrémně levné peníze zvyklo. Najednou inflace. Osmdesát procent zemí světainflaci 6 procent a více. První nákladový šok – drhnoucí rozjezd po lockdownech, vázla doprava, chyběly součástky. Do toho další nákladový šok – válka a zdražení surovin. Najednou centrální banky začaly rychle úrokové sazby zvyšovat. Dvě třetiny z nárůstu inflace v eurozóně i Česku za posledních 12 měsíců ale způsobily právě ty náklady, respektive pokles nabídky. Nejde to rychle spravit zvýšením úrokových sazeb. V Americe je situace jiná, tam nyní převažuje inflace poptávková. Do toho neúspěšné snahy vlád zkrotit rozpočtové deficity a dluhy. A to vše zvýšilo citlivost k rozkolísání ohodnocení investičních instrumentů na finančních trzíchVelká Británie by mohla vyprávět.

Volatilita, respektive rozkolísaní cen, výnosů, ohodnocení různých investičních instrumentů je odrazem nejistoty. I proto ta výzva na tom našem jednání ve smyslu snahy o stabilizaci ekonomik. Jak to ale udělat? Základem všeho je nyní kredibilita centrálních bank. Kredibilita znamená důvěryhodnost, spolehlivost, hodnověrnost, věrohodnost.

Když se podíváte do encyklopedií, tak najdete: důvěra se vztahuje k budoucnosti. A musí se tedy opírat o věci, které nelze bezpečně vědět; vždy je spojena s nejistotou a rizikem. Původně byl pojem „důvěra“ pojímán jako součást víry. Modernější chápání důvěry nabídl francouzský matematik a filozof v jedné osobě Blais Pascal v 16. století. Pojímá ji jako spojení víry a rizika. Velký sociologický slovník vymezuje důvěru jako typ postoje a zároveň mezilidského vztahu, který vyvolává pocit jistoty plynoucí z přesvědčení, že partner komunikace (osoba, instituce) splní určitá očekávání. V ekonomii pak spojitost mezi důvěrou v centrální banku a plněním mandátu rozpracoval například skvělý monetarista Karl Brunner.

K té snaze působit směrem ke stabilitě se tedy připojuji. Naše komunikace i akce musí být jasné – instituce teď nesmí sama vyvolat volatilitu, ale po dobu nutnou ji tlumit. Abychom stvrdili kredibilitu, důvěru vás v Českou národní banku. Národní banka musí být teď pevnou kotvou stabilizující podmínky v ekonomice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688