Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  11.10.2022 11:04:55

Zdražení v bydlení stojí za překvapivě vyšší inflací

Česká inflace se na trajektorii meziročního poklesu dlouho neudržela, když v září vyskočila nečekaně z 17,2 % na 18,0 %, přičemž odhady se pohybovaly poblíž srpnové hodnoty. Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,8 %. I přes překvapení se jedná letos o druhý nejnižší meziměsíční přírůstek.
Vývoj inflace byl v září chycen mezi dva protichůdné faktory. Směrem k nižší inflaci působily sezónní vlivy, kdy po konci letní sezóny dochází především ke zlevnění dovolených (-20,6 % m/m). Po očištění o ceny dovolených dosáhl průměrný meziměsíční růst spotřebitelských cen 1,3 % namísto 0,8 %. Ve směru vyšší inflace naopak představují riziko ceny energií. Zatímco minulé měsíční statistiky naznačovaly pozvolné propisování cen energií do cen spotřebitelských, v září se nakonec dostavilo riziko razantnějšího průsaku do účtů domácností za energie. Ceny zemního plynu meziměsíčně vzrostly o 15,2 % (v srpnu přitom jen o 1 %) a ceny elektřiny o 3,6 % (v srpnu o 0,7 %). Náš předpoklad pokračujícího postupného vývoje cen energií tak vyústil v podhodnocení průměrného vývoje cen v oddíle bydlení a také u regulovaných cen.
Větší než predikovaný přírůstek si ale připsala i jádrová inflace, která po očištění o sezónní vlivy (v září tlumící cenový vývoj) dosáhla meziměsíčně 0,9 % (v rámci metodiky ČSÚ), tedy stejně jako předchozí měsíc. V prostředí velmi nízké spotřebitelské důvěry a záporných reálných mezd zůstávají domácí cenové tlaky poměrně svižné. Ceny potravin snižují svou meziměsíční dynamiku– v září (0,2 %), v srpnu (0,6 %) a v červenci (1,5 %).  

Spotřebitelská inflace

       

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

ČNB

v % r/r

18,0

17,2

17,0

17,2

20,4

v % m/m

0,8

0,4

0,0

0,2

-

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČNB

Navýšení inflace především z titulu cen energií nemusí ČNB nutně vyvést z míry, pokud se však neobává rizika zesílení sekundárních dopadů. Poměrně svižné tempo jádrové inflace potvrzuje, že debata o snižování úrokových sazeb se prozatím konat nebude. I když zářijová inflace je z pohledu měnové politiky jestřábím signálem, k navýšení sazeb v listopadu nemusí nutně vést. ČNB totiž komunikovala stabilitu sazeb opřenou o prognózu inflace v Q3´22 na 19,5 %, přičemž realita odpovídá 17,6 %.
Oslabující domácí poptávka a pokles kupní síly bude výhledově tlumit poptávkovou inflaci a oslabující zahraniční poptávka by měla snížit i externí cenové tlaky. Hlavní nejistota vývoje inflace pramení z cen energií. Končící fixace cen řady domácností znamená, že oddíl bydlení bude patrně nadále tahounem indexu spotřebitelských cen. Jisté zmírnění proinflačního působení energií přinese ve zbylých měsících letošního roku úsporný tarif a od listopadu by se mohlo v měsíčních zálohách projevit také od příštího roku aktivní zastropování cen energií. Za celý letošní rok očekáváme průměrný meziroční růst cen o 16,3 %.  

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688