mpsv.cz (MPSV)
Osobní finance  |  19.09.2022 16:45:27

Důchody se od ledna opět zvýší, v průměru o 825 korun. Navíc od ledna ke starobnímu důchodu přibude 500 korun měsíčně za každé vychované dítě.

Od začátku příštího roku se opět zvýší všechny důchody, kromě starobních tedy i invalidní a pozůstalostní. Tentokrát půjde o řádnou valorizaci, což znamená, že se budou zvyšovat obě složky důchodů. O 140 korun dostanou přidáno všichni  bez ohledu na to, kolik nyní pobírají. K tomu se zvedne i takzvaná procentní výměra,  a to o 5,1 procenta. Průměrný starobní důchod by se tak měl po Novém roce zvýšit  o 825 korun. Navíc od ledna ke starobnímu důchodu přibude 500 korun měsíčně za  každé vychované dítě. 

„Letos se zvyšovaly důchody celkem třikrát, z toho na začátku roku řádně, a pak ještě  dvakrát mimořádně v červnu a v září. Celkem tak nyní jejich příjemci dostávají v průměru o 2 500 korun měsíčně více než dostávali na konci loňského roku. Vláda nyní bude  rozhodovat také o další lednové valorizaci, a to v průměru o 825 korun. Všichni ti, kdo  pobírají některý z důchodů, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou v současné době  rostoucí ceny citelně dopadají. Valorizace důchodů je základní nástroj pomoci v této  době,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Díky letošním valorizacím a té, která proběhne v lednu, se rekordně zvýší poměr důchodu  k průměrné mzdě. Zatímco na začátku roku 2022 důchodci pobírali 42,5 procenta  průměrné mzdy, v lednu 2023 to bude 45,9 procenta. Reálná hodnota důchodu tak vzroste  o 5,1 procenta. 

Změna výše konkrétních důchodů po valorizaci v lednu 2023

 

Valorizace se promítne do státního rozpočtu, jehož výdaje se v této souvislosti zvýší o 28,6 miliard korun. Celkové výdaje na důchody budou tedy v roce 2023 činit 659,7  miliard korun. O zvýšení důchodů od ledna bylo možné rozhodnout až nyní po zveřejnění  statistických údajů o průměrné mzdě za srpen. Výši valorizace ovlivňuje kromě tohoto  ukazatele také například průměrná míra inflace či index životních nákladů domácností  důchodců.  

Další navýšení: Starobní důchody od ledna zvedne i „výchovné“  

Do výše starobních důchodů se od ledna 2023 promítne i takzvané výchovné. Tomu  z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se zvýší starobní důchod o 500 korun za každé  vychované dítě. Ženám, které důchod už pobírají, se výměra zvýší v závislosti na počtu  vychovávaných dětí automaticky. U žen, pokud jim důchod bude nově přiznán  po 31. 12. 2022, a u otců (bez ohledu na to, odkdy důchod pobírají), je možné výchovné  přiznat na základě žádosti u České správy sociálního zabezpečení

„Očekáváme, že díky výchovnému přibude zejména babičkám, které v minulosti  vychovaly potomky, průměrně 1 100 . Dosud byly bohužel hlavně ženy ‚trestány‘ za to,  že se místo práce věnovaly výchově dětí a měly tak nižší příjmy. Rozdíl v průměrném  důchodu činí bezmála 3 tisíce korun. Bez potomků ale společnost nemá budoucnost, 

a proto se roky strávené výchovou potomků konečně docení i prostřednictvím penze,“  připomněl ministr Jurečka. Počet žen, které dostanou výchovné od ledna 2023  automaticky, by se mohl pohybovat na úrovni 1,4 milionů.

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688