mpsv.cz (MPSV)
Investice  |  16.09.2022 14:00:31

Jednorázový pětitisícový příspěvek už dostalo více než milion dětí

 

Za první měsíc požádalo o jednorázový příspěvek na dítě 610 tisíc lidí, vždy jde o jednoho z rodičů, případně pěstounů dětí do 18 let. Příspěvek byl již odeslán více  než 1,1 milionu dětí. Po výplatách těm, kteří pobírají přídavek na dítě, se začaly  proplácet příspěvky na základě podaných žádostí přes klientský portál JENDA nebo  vybrané Czech POINTy. Valná většina domácností tak z příspěvku již nyní může  financovat náklady související se začátkem školního roku

„Vyplácení příspěvku je pro nás prioritou. Vzhledem k počtu žádostí však nelze všechny  vypořádat během několika málo dní, jak by si mnozí představovali. Údaje je potřeba  spárovat a v některých sporných případech ověřit. Považuji za velký úspěch, že systém  při takto náročné zátěžové zkoušce obstál a funguje bez závažnějších potíží. Naprostá  většina žadatelů má již peníze na účtech,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian  Jurečka (KDU-ČSL). 

Více než 712 tisíc lidí už dostalo příspěvek. Naopak 17 tisíc žádostí ještě zbývá vypořádat. Důvody jsou různé, nejčastěji je třeba upřesnit nebo dohledat informace o příjmech  domácností. Systém také automaticky nedokáže propojit příjmy u vojáků nebo policistů, a v některých případech (řádově jde o tisíce) je příčinou i to, že byl zadaný požadavek na zpětvzetí žádosti. „Pokud příspěvek nebyl vyplacen do 30 dnů od podání žádosti, tak klienti budou informování SMS zprávou, že se jejich žádost bude řešit v prodloužené  správní lhůtě 60 dnů. Těchto případů je ale opravdu velmi malá část. Jak z čísel vyplývá,  jsou to asi jen dvě procenta žadatelů,“ upřesnil ministr. 

Podle odhadů by na tento jednorázový příspěvek nakonec mohlo dosáhnout až 1,6 milionu dětí, žádosti lze podávat až do poloviny roku 2023. Většina žádostí, přes  464 tisíc, byla podána prostřednictvím webového portálu JENDA, 145 tisíc lidí přišlo na Czech POINT a 184 tisíc rodin (přes 240 tisíc dětí) dostalo příspěvek automaticky,  protože jsou příjemci přídavků na děti. Přiznáno a vyplaceno bylo celkem 716,8 tisíce  žádostí pro 1,07 milionu dětí.  

 

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688