Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.09.2022 09:11:00, aktualizováno 04.09.2022 09:11:00

Ideologie v ekonomii není moc k užitku - Víkendář

Ekonom Tim Taylor na stránkách The Conversable Economist rozebírá údajný příklon ekonomických analýz a studií k ideologii volného trhu, přesněji řečeno stížnosti na tento příklon. Podle nich jsou totiž výsledky ekonomických studií dopředu ovlivněny zmíněnou ideologií. Taylor k tomu nejdříve píše, že u podobných stížností nejde ani tak o kritiku zaujatosti ekonomů. „Jde o to, že kritizující by radši viděli posun směrem k ideologii jiné.“ Ekonom následně poukazuje na to, že tímto tématem se již v roce 1970 zabýval známý Robert M. Solow.

Solow v článku Science and Ideology in Economics poukazoval na diskusi o ekonomické vědě, která by byla prosta ideologických vlivů. „Mnozí lidí tvrdí, že žádná společenská věda nemůže bez takových vlivů existovat. A z toho rychle vyvozují, že možné je tudíž vše,“ uvádí ekonom. Podle něj je to ale podobné, jako kdybychom uvažovali následovně: Žádná operační místnost nemůže být úplně sterilní, a tudíž můžeme operovat i ve stoce.

Solow tvrdil, že v ekonomii je pravděpodobně více ideologie, než si mnozí uvědomují. Přímou propagandu je podle něj lehké identifikovat, ale existují jemnější způsoby, jak se ideologie do této vědy promítá. Solow přitom připomíná, že neexistuje důkaz, podle kterého by společenská věda skutečně nemohla být úplně prostá ideologií. A i kdyby tomu tak bylo, měli bychom usilovat o to, aby se takovému stavu co nejvíce přiblížila. Jak toho docílit?

Solow míní, že nejlepším nástrojem pro omezení vlivu ideologií v ekonomii jako vědě je „otevřená profesionální kritika“. Taylor pak vyzdvihuje následující slova s tím, že „uplynula polovina století, ale mají stále svou váhu.“ „Novodobí kritici ekonomie a dalších společenských věd jen zřídka provádí nějaký vlastní výzkum. Dá se nabýt dojmu, že jim vadí věda samotná... a jejich uvažování se může nést ve stylu: Pokud nás tahle společenská věda dostala tam, kde jsme, nemůžeme si uškodit tím, že se jí vzdáme. Ještě radikálnější myšlenka tvrdí, že se zkoumají věci, které již stejně víme.“

Podle Solowa mají kritici společenských věd a ekonomie problém zejména s tím, když jejich analýzy a výsledky studií neodpovídají tomu, co by oni sami „předepsali společnosti“. Taylor k tomu dodává, že většina ekonomů, které on zná, nevidí sebe sama jako zastánce nějaké ideologie. Používají teoretické modely a empirický výzkum a snaží se přinést „praktické znalosti“.

V jiném, ale tématicky souvisejícím příspěvku pak Taylor poukazuje na úvahu Rachel Glennerster z University of Chicago, která ale působila jako ekonomka v Mezinárodním měnovém fondu. Ta se zamýšlí nad rozdílem mezi akademickými ekonomy a ekonomy zabývajícími se politikou v praxi. Tedy třeba rozdílem mezi těmi, kteří působí v Chicagu a těmi z MMF.

Glennerster míní, že pro první skupinu je typická snaha o originalitu a dosažení odbornosti v určité oblasti. Akademičtí ekonomové jsou zvyklí pracovat spíše sami a hledat optimální řešení. A k tomu mají obvykle k dispozici dost času pro své analýzy a výzkum. Ekonomové z druhé skupiny naopak většinu pracují v rámci napjatějších časových horizontů, musí pracovat v týmech a jejich cílem není ani tak originalita jako správné a efektivní řešení. A namísto úzké specializace se musí vyznat v řadě oblastí.

Zdroj: The Conversable Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688