Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  20.08.2022 09:51:43

Záblesk naděje? Inflace vykazuje známky polevování

Meziměsíční dynamika inflace polevila. Zároveň se projevila letní sezóna a dovolené, kvůli kterým zdražuje rekreace a kultura.

Meziroční růst českých spotřebitelských cen v červenci dosáhl tempa 17,5 %, což je pouze o 0,3 procentního bodu více než v červnu. Právě do meziročního srovnání ovšem nadále vstupuje nízká srovnávací základna z „levného“ loňska, což budí dojem dalšího zrychlování tempa zdražování. Jeho meziměsíční dynamika ovšem naopak poklesla ze 1,6 na 1,3 %, což byla nejnižší naměřená hodnota od letošního února.

Nejvíce zdražily potraviny a ubytování

Žebříček meziročně nejsvižněji zdražujících kategorií doznal tentokrát změn. Na první místo se vyšvihl oddíl stravování a ubytování, následovaný bydlením a dopravou.

S přihlédnutím k vahám v samotném českém spotřebním koši ovšem hlavním tahounem zdražování zůstává bydlení, které do celkového výsledku přispělo 6,0 procentními body, a teprve s odstupem následují potraviny (3,4pb) a doprava (2,4pb).

Projevila se letní sezóna

Směrodatnější statistikou ovšem v aktuální situaci je tempo zdražování na meziměsíční bázi, jelikož není zkreslováno srovnáváním s nesrovnatelným loňskem.

Zde dominují:

  • rekreace a kultura (5,5 %) – což ale vyplývá ze standardního sezónního efektu období letních dovolených
  • na druhé místo se poněkud nezvykle dostalo bytové vybavení (1,8 %)
  • potraviny (1,5 %) – ovšem vykázaly poměrně znatelné uklidnění, když ještě o měsíc dříve hlásily 2,2 %
  • stravování a ubytování (1,4 %) – taktéž došlo oproti červnu k uklidnění

Překvapením měsíce pak podle nás je oddíl bydlení, kde navzdory červencovému zdražení významných dodavatelů energií ceny narostly „pouze“ o 1,1 %, zatímco o měsíc dříve šlo o 1,8 %. Do celkové meziměsíční inflace pak po zohlednění vah jednotlivých kategorií nejvýznamněji přispěla rekreace a kultura (0,4pb), potraviny (0,3pb) a právě bydlení (0,3pb).

Meziměsíční dynamika polevila

Červencová data lze hodnotit jako pozitivní překvapení, když přinesla pokračování trendu nastaveného červnem, tedy zpomalování meziměsíčního tempa zdražování. To sice nadále dosahuje z historického pohledu nepříjemně vysoké hodnoty, ovšem pozorované uklidňování již patrně nebude náhodné.

Z významných kategorií cenový růst zpomalil prakticky všude, s výjimkou rekreací, které ovšem v období dovolených zdražují standardně. Zdá se tedy, že pod tíhou růstu nákladů na základní životní potřeby a propadu spotřebitelské nálady čeští obchodníci již narážejí na limit ochoty spotřebitelů tolerovat zdražovací mánii. Pokud nyní vlivem problémů s dodávkami ropy do střední Evropy nedojde k opětovnému vyhrocení situace u čerpacích stanic, mohli bychom se v dohledné době dočkat inflační úlevy.

Příslovečné vidle do ní sice i nadále budou házet ceny energií, kde již ohlášené nové ceníky míří směrem nahoru, ovšem to by již mohlo být posledním zdrojem cenového dramatu. Obávané „dvacítky“ bychom tak v letošním roce nakonec nemuseli dosáhnout a průměr za celý rok by se mohl pohybovat poblíž 16 %.

Vít Hradil 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688