Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.08.2022 10:21:29

Nezaměstnanost v červnu mírně stoupla, důvod k panice není


Podíl nezaměstnaných po sérii poklesů v červenci zaznamenal nárůst z 3,1 % na 3,3 %. Čas na paniku ale není, jelikož v letních měsících má sezónně neočištěná nezaměstnanost od MPSV tendenci růst, mj. v důsledku přílivu absolventů na trh práce. Zároveň „v neprospěch“ hrál částečně i vliv zaokrouhlování, kdy reálně nezaměstnanost rostla jen zhruba o 0,15p.b. Výsledky ukazují, že od letošního ledna zaznamenal počet uchazečů nárůst poprvé, stejně jako v předchozích měsících pak ubýval počet volných pracovních míst. Směrodatnější nyní bude zejména vývoj v následujících měsících, které ukážou, jak rychle trh dokáže nové uchazeče absorbovat a zdali se během podzimu nezaměstnanost vrátí opět na nižší úrovně. Předstihové ukazatele totiž varují před klesajícím apetitem zaměstnavatelů po nové pracovní síle, přesto očekáváme, že český trh práce by výraznější zpomalení zaznamenat neměl.

Počet evidovaných nezaměstnaných vzrostl v červenci o více jak 9 tisíc na 240 706. Pro uvedení do kontextu, zhruba tolik uchazečů evidoval úřad práce letos v dubnu. Volných pracovních míst pak bylo méně asi o 6 tisíc, stále jich ale ÚP ČR eviduje přes 313 000. Zde stojí za zmínku experimentální statistika od ČSÚ, která uvádí výrazně méně volných pracovních míst a v Q1 jejich počet statistický úřad odhadoval na méně než 100 tisíc. Přesto při využití čísel od MPSV by aktuální poměr odpovídal situaci, kdy na každého zaměstnance připadá zhruba 1,30 pracovního místa (proti 1,38 v červnu).

Míra nezaměstnanosti podle MPSV

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v %

3,3 3,1 3,3 3,2
Zdroj: Raiffeisenbank, Reuters, MPSV


Z geografického pohledu rostla nezaměstnanost v červenci ve všech okresech s výjimkou čtyř. O více jak 10 % (nikoliv p.b.) rostla nezaměstnanost okresu Svitavy, České Budějovice a Havlíčkův Brod. Dlouhodobě nejhorší zůstává situace v okresu Karviná.

Česká ekonomika se podle našich odhadů, podrobněji popsaných v našem letním makroekonomickém čtvrtletníku, dostane v druhé polovině roku pod tlak a vyloučit nelze ani mírnější technickou recesi. Tržby z maloobchodu již ukazují zpomalení v důsledku poklesu spotřebitelské důvěry, průmysl pak ještě vykazuje poměrně silné tempo díky oživení automotive, i zde ale předstihové ukazatele varují před zpomalením. Celkově se tak doposud napjatý český trh práce může dostat pod tlak, očekáváme ale že by si s tímto tlakem měl poměrně snadně poradit a ani v delším horizontu výraznější výkyv v nezaměstnanosti nevidíme. Pro celý letošní rok předpokládáme, že se nezaměstnanost udrží v průměru na červencových 3,3 %. Na podzim by sezónní vlivy (mj. větší poptávka v zemědělství) mohly přispět k mírnému snížení pod tuto úroveň, na přelomu roku by naopak nezaměstnanost mohla mířit blíže ke 4 %. Přesto i v roce 2023 očekáváme podíl nezaměstnaných v průměru na 3,6 %, výhledově v dalších letech pak s ekonomickým oživením bude nezaměstnanost dále klesat. Rychlý obrat na českém trhu práce je i vzhledem k poměrně silné nepružnosti, dané zejména legislativním rámcem, nepravděpodobný.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

01.07.2020Německo - nezaměstnanost v červnu lehce stoupla na 6,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.08.2017Je Čína důvodem k panice? Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688