Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  29.07.2022 15:22:24

Česká ekonomika si v letošním druhém čtvrtletí udržela kladný mezikvartální růst HDP

Česká ekonomika si v letošním druhém čtvrtletí udržela kladný mezikvartální růst HDP, což je vzhledem k vysoké inflaci a jejímu nepříznivému dopadu na spotřebitele solidní výsledek.

Dle předběžného údaje vzrostl HPD České republiky v letošním druhém čtvrtletí mezikvartálně o 0,2 %, zatímco finanční trh odhadoval pokles HDP na úrovni -0,4 %.

Meziroční růst HDP ve druhém čtvrtletí činil 3,6 %, zatímco trh počítal s růstem 3,3 % a ČNB ve své prognóze z počátku května odhadovala pro letošní druhé čtvrtletí meziroční růst české ekonomiky na úrovni 1,2 %.

Pro letošní druhé pololetí lze nicméně čekat zhoršení výkonu české ekonomiky včetně mezičtvrtletních poklesů HDP a vyloučit nelze ani přechodný meziroční pokles HDP.

 

Předběžný údaj hlásí, že česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí vykázala mezikvartální růst HDP tempem 0,2 %, zatímco finanční trh počítal s poklesem o 0,4 %.

ČNB ve své prognóze z počátku května odhadovala pro letošní druhý kvartál mezičtvrtletní pokles HDP o 1,2 %.

V meziročním vyjádření růst HDP zpomalil na 3,6 % poté, co v letošním prvním čtvrtletí ekonomika vykázala meziroční růst na úrovni 4,9 %.

 

Dle vyjádření ČSÚ táhla českou ekonomiku v letošním druhém čtvrtletí v mezikvartálním vyjádření k růstu domácí poptávka: jak konečná spotřeba, tak investiční výdaje, zatímco zahraniční obchod měl na celkový růst HDP negativní vliv.

Na straně tvorby HDP měly v meziročním vyjádření příznivý vliv služby a maloobchod, kde příznivě působily efekty statistické srovnávací základny, neboť výkon ve službách a v maloobchodu byl v loňském druhém čtvrtletí ještě stále negativně poznamenán uzavírkami souvisejícími s pandemií koronaviru.

 

Mezičtvrtletní růst HDP byl taktéž tažen výhradně domácí poptávkou,

Na straně tvorby HDP ve druhém čtvrtletí příznivě působily služby, zatímco výkon v průmyslu a stavebnictví stagnoval.

 

Detailní statistika HDP za letošní druhé čtvrtletí bude zveřejněna 30. srpna, kdy vedle bližšího pohledu na růst jednotlivých položek na straně poptávky a na výkon sektorů a odvětví na straně nabídky může být dnes zveřejněný předběžný údaj o celkovém výkonu HDP dále upřesněn.

 

Předběžný údaj o výkonu HDP za letošní druhé čtvrtletí příznivě překvapil, zejména ve smyslu kladného mezikvartálního růstu.

Meziroční růst HDP byl částečně podpořen příznivými statistickými efekty meziroční srovnávací základny, neboť výkon české ekonomiky byl v loňském druhém čtvrtletí ještě stále podvázán omezeními, jež souvisela s pandemií.

V dalších čtvrtletích již tento příznivý statistický efekt nebude působit a ekonomiky a zejména pak domácnosti budou čelit dopadům vysoké inflace.

Zejména růst výdajů na energie a potraviny bude mít nepříznivý dopad na peněženky domácností, na náladu spotřebitelů a tedy i na spotřební výdaje.

 

Kvůli vyšším nákladům na energie a potraviny zbyde domácnostem méně prostředků na spotřebu ostatního zboží a služeb.

Jestliže v letošním prvním pololetí si česká ekonomiky udržela stále solidní hospodářský růst, tak v dalších čtvrtletích lze čekat slabší výsledky, a to jak v meziročním, tak v mezikvartálním smyslu.

Za celý rok 2021 vykázala česká ekonomika růst HDP 3,5 %, pro letošní rok očekávám růst v pásmu 2,0 % až 2,5 %.

Zejména v případě spotřeby domácností jsou rizika vychýlena jednoznačně směrem k poklesu, což vzhledem k důležitosti spotřeby domácností představuje riziko i pro výkon ekonomiky jako celku.
Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


29.07. 17:33  Co na to statistika? (denda)
29.07. 15:32  Co na to statistika? (Eliška Přemyslovna)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688