Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  29.07.2022 09:23:05

Závěr týdne plný ekonomických čísel - Ranní okénko

Dnešní kalendář je doslova nabitý čísly z reálné ekonomiky. Za několik málo minut se dozvíme, jak se dařilo české ekonomice ve druhém čtvrtletí, dopoledne pak dorazí údaj ohledně HDP i z Německa a celé eurozóny. K tomu navíc z eurozóny přijde i informace ohledně červencové inflace. Včerejší výsledek z Německa ukázal, že meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně může čekat další navýšení. V USA se pak potvrdily obavy z technické recese a druhý záporný výsledek v řadě skončil hluboko pod mediánem odhadů trhu. Pro Fed to ale nic moc neznamená a spíše než na neoficiální definici bude americká centrální banka hledět na komplexnější mix ukazatelů z reálné ekonomiky, v čele s trhem práce.

V názorech na vývoj české ekonomiky v Q2 panuje neshoda, a ačkoliv medián počítá s poklesem o 0,4 %, „tipy“ jsou rozprostřené napříč spektrem. Náš odhad patří mezi optimističtější, kdy předpokládáme, že česká ekonomika se vyhnula poklesu a v druhém čtvrtletí rostla mezikvartálně o 0,5 %. V eurozóně se pak očekává hubený růst ekonomik o 0,2 %, s žádný výrazným výkyvem u velkých států (Německo: +0,1 %, Francie: +0,2 %, Itálie: +0,3 %, Španělsko: +0,4 %...).

Ostře sledovaná dnes bude i inflace v eurozóně. Očekávané je mírné zrychlení meziroční dynamiky z 8,6 % na 8,7 %. Těsně pod 4 % by pak měla zrychlit i jádrová inflace. Některé odhady ovšem spoléhaly mj. na menší tlak ze strany energií v Německu, což se potvrdilo jen z části a dveře jsou tak otevřené spíše pro mírné překvapení z horní strany. V druhé polovině roku by ale měla hrát ve prospěch snesitelnějších čísel alespoň vyšší základna z H2‘21, kdy dynamika spotřebitelských cen začala více nabírat na obrátkách. Otázkou je, jak čísla poznamená pandemie, kdy varianta omikron vytvořila v lednu v řadě zemí rekordní přírůstky. Meziměsíčně by proti prosinci měly maloobchodní tržby růst o 1,5 %.

Pohled zpět:

Americké HDP se podle prvního odhadu propadlo v druhém kvartále anualizovaně o 0,9 %. Naplnila se tak často využívaná – byť neoficiální – definice recese, která předpokládá dva po sobě následující kvartální poklesy. Oficiální potvrzení recese ze strany NBER nebo americké vlády ale v nejbližších měsících čekat nelze. Mj. z toho důvodu, že jde o první odhad, který v následujících měsících bude více či méně upravován. Ostatně, i sám předseda Fedu Powell připomněl, že první čtení je třeba brát s notnou dávkou opatrnosti. Zároveň i nadále zůstává silný trh práce. Přesto je výsledek výrazným varováním i pro aktuální třetí čtvrtletí, kdy ukazatele spotřebitelské důvěry hlásí další zhoršování ve spotřebě, silný dolar hraje v neprospěch exportu a možné zpomalování naznačují i předběžné ukazatele v průmyslu.

Inflace v Německu měřená indexem spotřebitelských cen (CPI) sice meziročně zpomalila z 7,6 % na 7,5 %, podle harmonizované evropské metodiky ale došlo k nečekanému zrychlení z 8,2 % na 8,5 %. Vzhledem k tomu, že se jedná o první odhad, nelze přesně určit co za rozdílem hledat, pravděpodobně vliv ale mohl hrát odlišný přístup k sezónním úpravám a cenám dovolených. Z pohledu ECB to není příliš příznivá zpráva, kdy pomalejší než očekávaný ústup (resp. nečekaný nárůst) představuje signál pro další razantní utahování měnové politiky.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.02.2024Ranní okénko - Ceny v průmyslu zamíří do záporných čísel Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.01.2024Ranní okénko - Závěr týdne ve znamení dat z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.09.2023Ranní okénko - Závěr týdne patří inflaci v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688