Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  27.07.2022 09:13:46

Hike o ¾ bodu a atypická recese - Ranní okénko

Fed dnes znovu zvýší úrokové sazby. Z futures vyplývá, že trh těsně před rozhodnutím věří v hike o 75bb (shodně s mediánem odhadu analytiků), od začátku měsíce se ale zvýšila očekávání hiku o procentní bod, kterému trh přikládá pravděpodobnost mezi 20-25 %. Fed ale své rozhodnutí zveřejní až v osm večer středoevropského času. Mezitím dorazí červnová statistika nových objednávek v americkém průmyslu. Po předchozím růstu o 0,8 % se čeká pokles o 0,4 %. Bude se jednat o další díl skládačky potvrzující očekávání recese. Jeden stěžejní ale přece jen chybí – oslabující trh práce. Ten ale typicky reaguje až se zpožděním. S narůstajícími sazbami, které nalomí domácí poptávku, tahouna americké ekonomiky, se dá očekávat, že se nezaměstnanost příští rok zvýší. Dle očekávání trhu by ale mělo být pouze mírné, z letošních predikovaných 3,7 % (medián odhadů) na 3,9 % v příštím roce. Zároveň se dá očekávat také spor o to, zda ekonomika spadla do recese. Technicky se recese označuje jako kontrakce HDP ve dvou po sobě jdoucích kvartálech. Nicméně oficiálně ji v USA mnohdy i s několika měsíčním zpožděním deklaruje NBER (National Bureau of Economic Research) na základě řady ukazatelů. Zajímavé je, že od druhé světové války bylo jako recese vždy označeno období, ve kterém buď docházelo k nárůstu nezaměstnanosti anebo mu předcházelo. Pokud ve čtvrtek výsledek amerického HDP za Q2´22 vykáže pokles, jednalo by se již o druhý v řadě, a tedy sklouznutí do technické recese. Během celého prvního pololetí, a i před tím, ale nezaměstnanost klesala a ekonomika generovala nová pracovní místa. Je tak otázkou, zda NBER aktuální nevídanou ekonomickou situaci označí jako recesi.

Fed dal jasně najevo, že hlavní cíl je cenová stabilita, a tak dnes nelze jinak než počítat s dalším výrazným hikem. V naší prognóze počítáme se zvýšením o 75bb, čímž se horní hranice sazeb Fedu dostane na 2,5 %. Ve druhém pololetí pak očekáváme navýšení kumulovaně o 100bb na 3,5 % a v Q1´23 o 50bb na 4,0 %, kde by sazba měla setrvat po celý příští rok. Kromě zvyšování sazeb by ale centrální bankéři neměli opomíjet ani redukci své obrovské bilance (přesahující 8,8 biliónů USD), neboli tempo, jakým banka z trhu stahuje zásobu peněz a zpřísňuje tak měnové podmínky. Redukce bilance byla odstartována v červnu a Fed avizoval tempo snižování až o 47,5 mld měsíčně. Nicméně pokud americkou ekonomiku skutečně postihne recese, bude Fed opatrný a bilance bude klesat více pozvolna.

Pohled zpět:

Mezinárodní měnový fond včera vydal novou prognózu. Nové predikce jsou konsistentní s naším výhledem, že ekonomický růst bude letos vyšší než v příštím roce, kdy na globální ekonomiku dolehnou vyšší sazby spolu s drahými energiemi a jejich případným nedostatkem. Poté, co Kreml během pondělí oznámil snížení dodávek plynu přes Nord Stream 1 na 20 % jeho kapacity, ceny plynu rostou. Jednoletý futures kontrakt ceny plynu na nizozemské TTF burze se vyšplhal na 153 EUR/MWh. Minulý pátek se cena pohybovala okolo 133 EUR/MWh, což představuje zdražení o 15 %.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.10.2023Ranní okénko - Další hike od ECB nečekáme Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
15.09.2023Ranní okénko - ECB se rozhodla nakonec pro hike Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.08.2023Ranní okénko - Americká ekonomika se dále vyhýbá recesi Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.07.2023Ranní okénko - Americká ekonomika zpomaluje, trh čeká poslední hike Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688