Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  26.07.2022 13:25:26

Jsme na úzké cestě k hladkému přistání, pokles inflace ale do konce roku určitě nepřijde, říká ekonom Goldman Sachs

Ekonom David Mericle z Goldman Sachs míní, že americká ekonomika znatelně zpomaluje, což je mimo jiné odrazem ukončené fiskální stimulace. Stále více se bude projevovat monetární kontrakce a na trh práce dolehne útlum agregátní poptávky. Ten je v tuto chvíli stále velmi silný, ke konci roku ale začne znatelně slábnout.

Mericle míní, že poptávku po pracovních místech je nutné výrazně ochladit tak, aby na trhu práce nastala opět rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. V ideálním scénáři by pouze klesl počet volných pracovních míst a celý proces by se na nezaměstnanosti výrazněji nepodepsal. Pokud ale bude přetrvávat stav, kdy nezaměstnaní těžko nachází vhodné zaměstnání, projeví se ochlazování ekonomiky i na růstu nezaměstnanosti. Podle ekonoma je již nyní znát pokles počtu nově vytvářených pracovních míst. Nicméně jejich celkový počet je stále hodně vysoký.

Mericle míní, že ke snížení inflace může dojít pouhým zpomalením tempa ekonomického růstu, které by zajistilo, „aby nabídka dohnala poptávku.“ Pokles inflace se ale nedá čekat v dohledné době, „určitě ne do konce roku, pravděpodobně během několika let.“ Každý posun tímto směrem je ale povzbudivý, protože ukazuje, že je cesta ke snížení inflace bez toho, aby nastala recese. Klíčový je a bude vývoj na trhu práce a mzdové tlaky. Nerealistický je ale i v tomto ohledu pokles inflace někam k 3 % během relativně krátké doby.



Ekonom očekává, že poleví tenze ve výrobních vertikálách a i to přispěje k normalizaci na straně inflace. Ovšem ani k tomu nedojde „přes noc“. Na druhou stranu je možné uvažovat o tom, že u některých kategorií zboží dojde i k poklesu cen poté, co se vyřeší tenze ve výrobě a nabídka se dostane na běžné úrovně. Někdy se totiž ceny dostaly vysoko nad běžné úrovně jen kvůli tomu, že prudce klesla nabídka a u zbývajícího zboží prodejci vyšroubovali ceny mimořádně vysoko. Jinak řečeno, jsou případy, kdy růst neodráží pouze nákladové tlaky, ale i přechodný nedostatek.

Na otázku týkající se recese ekonom odpověděl, že podle něj se americká ekonomika „stále nachází na úzké cestě k hladkému přistání“. Je totiž velmi složité ochladit poptávku přesně tak, aby došlo ke snížení inflace, ale aby zároveň nebyla zbytečně poškozena ekonomická aktivita. Jinak řečeno, je těžké odhadnout, jak se monetární utahování promítne do firemního a spotřebitelského sentimentu a nakonec do celého hospodářství. Nyní podle ekonoma utahování nepřestřeluje a trh práce „zdravě oslabuje“.

Zdroj: Yahoo Finance



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688