Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.07.2022 05:56:00

Jaká bude nová inflační rovnováha a co stálo za nízkou inflací v posledních 30 letech?

Od počátku devadesátých let těžily vyspělé země z nízkých sazeb, které umožnily nižší inflační tlaky. Poukazuje na to hlavní ekonom francouzského Natixisu a vysvětluje, co za nízkou inflací v posledních třech desetiletích primárně stálo. Pak se zabývá otázkou, co by přinesla strukturální změna v globální ekonomice, která by inflační tlaky dlouhodobě zvýšila.

Podle ekonoma stálo za dlouhodobě nízkou inflací otevření globálního obchodu zboží z rozvíjejících se zemí včetně Číny. Jejich výrobní náklady byly totiž výrazně nižší, a to s sebou přineslo pozitivní nabídkový šok. Offshoring ale také přinesl pokles podílu pracovních míst ve výrobním sektoru ve vyspělých zemích.

Dalším výrazným faktorem byly mohutné investice do těžby a zpracování fosilních paliv. Jejich cena díky tomu klesala na relativně nízké úrovně a následně přispěla k poklesu inflačních tlaků či dezinflaci. Druhou stranou této mince jsou ale vysoké emise oxidu uhličitého a dalších látek. Následující graf popisuje vývoj investic do těžby a zpracování ropy a zemního plynu. Vrcholu bylo po předchozím prudkém nárůstu dosaženo kolem roku 2013, nyní se ale investice pohybují opět na úrovních z doby kolem finanční krize:
02

V neposlední řadě hrál podle ekonoma v předchozích desetiletích významnou roli posun příjmů směrem od mezd k ziskům. Výsledkem byl utlumený růst mezd a nízké jednotkové náklady práce, které vedle mezd odráží rovněž produktivitu – jejich vzájemný vývoj popisuje druhý graf:
03

Popsaný vývoj na straně rozdělení příjmů s sebou ale nesl i klesající kupní sílu domácností a někdy také rostoucí chudobu a příjmovou nerovnost. Celkově pak Artus míní, že vyspělé země se nyní skutečně posouvají do „nové inflační rovnováhy“. Ta je dána návratem pracovních míst ve výrobním sektoru do vyspělých zemí, energetickou transformací a stabilizací rozdělení příjmů.

Při hodnocení této nové rovnováhy a předchozích desetiletí nižší inflace tedy podle ekonoma není dobré zapomínat i na zmíněné odvrácené strany mincí – tedy na to, že za nízkou inflací stál i posun rozdělení příjmů směrem od domácností, vyšší emise a odliv pracovních míst ze zemí OECD.

Zdroj: Natixis



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688