ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  15.07.2022 12:36:58

Červencové případy porušení právních předpisů: hlavní rozhodnutí

Přehled podle oblastí politiky

Evropská komise ve svém pravidelném balíčku rozhodnutí o porušení právních předpisů podniká právní kroky proti členským státům, které nesplnily své povinnosti podle práva EU. Tato rozhodnutí se týkají různých odvětví a oblastí politik EU a jejich účelem je zajistit řádné uplatňování práva EU v zájmu občanů a podniků.

Hlavní rozhodnutí přijatá Komisí jsou uvedena níže podle jednotlivých oblastí politiky. Komise rovněž uzavírá 103 případů, v nichž byly problémy s dotyčnými členskými státy vyřešeny, aniž Komise musela pokračovat v řízení.

Další informace o řízení EU o nesplnění povinnosti jsou k dispozici v dokumentu s otázkami a odpověďmi. Podrobnější informace o všech rozhodnutích o nesplnění povinnosti naleznete v tomto rejstříku.

 

1. Životní prostředí

(Další informace: Adalbert Jahnz – tel. +32 229 53156; Daniela Stoycheva – tel.: +32 229 53664)

Výzvy

Kvalita ovzduší: Komise vyzývá FINSKO a IRSKO, aby správně provedly pravidla EU týkající se kvality ovzduší

Komise vyzývá Finsko (INFR(2022)2029) a Irsko (INFR(2022)2053), aby uvedly svou legislativu plně v soulad s právním předpisem EU o kvalitě ovzduší. Zelená dohoda pro Evropu se svým cílem nulového znečištění klade důraz na snížení znečištění ovzduší, což je jeden z klíčových faktorů ovlivňujících lidské zdraví. Úplné provedení norem kvality ovzduší zakotvených v právních předpisech EU je klíčem k účinné ochraně zdraví a životního prostředí. Směrnice 2008/50/ES o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu ve znění směrnice Komise (EU) 2015/1480 stanoví opatření k vymezení a stanovení cílů zaměřených na zlepšení kvality vnějšího ovzduší. Patří mezi ně posuzování kvality vnějšího ovzduší v členských státech, získávání informací o kvalitě vnějšího ovzduší, zajišťování toho, aby informace o kvalitě vnějšího ovzduší byly zpřístupněny veřejnosti, udržování a zlepšování kvality ovzduší a také podpora intenzivnější spolupráce mezi členskými státy při snižování znečištění ovzduší. Požadavky směrnice o kvalitě ovzduší, které Finsko a Irsko neprovedly správně, se týkají například místa odběru vzorků, cílů v oblasti kvality údajů a informování veřejnosti. Komise proto těmto zemím zasílá výzvu. Nyní dva mají měsíce na to, aby na ni odpověděly a nedostatky, na které Komise poukázala, vyřešily. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

 

Komunální odpadní vody: Komise vyzývá PORTUGALSKO, aby dodržovalo pravidla EU

Komise vyzývá Portugalsko (INFR(2022)2028), aby splnilo požadavky stanovené ve směrnici o čištění městských odpadních vod (91/271/EHS). Podle směrnice musí mít města a další sídla potřebnou infrastrukturu pro odvádění a čištění komunálních odpadních vod. Neodvedené nebo nečištěné odpadní vody mohou ohrozit lidské zdraví a znečišťovat jezera, řeky, půdu a pobřežní a podzemní vody. Zelená dohoda pro Evropu se svým cílem nulového znečištění vyzývá k vytvoření prostředí bez toxických látek a ke zvýšení kolektivní odolnosti snížením znečištění ovzduší, vod a půdy na úrovně, které již nejsou považovány za škodlivé pro zdraví a přírodní ekosystémy. V Portugalsku nemá alespoň jedna aglomerace stokovou soustavu a 62 aglomerací nesplňuje normy pro čištění stanovené směrnicí. Komise proto zasílá Portugalsku výzvu. Tato země má dva měsíce na to, aby odpověděla a nedostatky, na které Komise poukázala, odstranila. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

 

Chemické látky: Komise vyzývá BULHARSKO, aby řádně zapracovalo unijní předpis o laboratorních zvířatech do svého práva

Komise vyzývá Bulharsko (INFR(2022)2049), aby uvedlo svou právní úpravu plně v soulad se směrnicí o laboratorních zvířatech (směrnice 2010/63/EU). Směrnice stanoví opatření pro ochranu zvířat, která jsou používána pro vědecké nebo vzdělávací účely. Bulharsko nezapracovalo správně určité požadavky směrnice týkající se například metod usmrcování, opětovného použití zvířat při vědeckých postupech, rozhodnutí o schválení projektu a zrušení schválení. Komise proto zasílá Bulharsku výzvu. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby odpověděla a nedostatky, na které Komise poukázala, odstranila. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

 

Průmyslové emise: Komise vyzývá FRANCII, aby zlepšila své vnitrostátní předpisy

Komise vyzývá Francii (INFR(2022)2057), aby uvedla své vnitrostátní právní předpisy do souladu se směrnicí o průmyslových emisích (směrnice 2010/75/EU). Směrnice stanoví pravidla, jejichž cílem je zabránit emisím do ovzduší, vody a půdy a předcházet vzniku odpadů, aby se dosáhlo vysoké úrovně ochrany životního prostředí. Všechna zařízení, na něž se vztahuje, musí být provozována na základě povolení a dodržovat podmínky v něm stanovené, které se týkají účinného využívání energie, předcházení vzniku odpadů a nakládání s nimi. Přispívá to k dosažení cílů snižování znečištění ovzduší, vod a půdy na úrovně, které již nejsou považovány za škodlivé pro zdraví a přírodní ekosystémy, stanovených v Zelené dohodě pro Evropu a v jejím cíli nulového znečištění. Ve francouzské právní úpravě platí zásada přednosti (také zvaná „zásada nabytých práv“, droit d'antériorité), podle níž nemusí některá zařízení za určitých podmínek splňovat požadavek na povolení. Komise proto Francii zasílá výzvu. Ta má nyní dva měsíce na to, aby na ni odpověděla a nedostatky, na které Komise poukázala, vyřešila. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

Výzvy podle čl. 260 odst. 2 Smlouvy o fungování EU

Vodní hospodářství a ochrana přírody: Komise vyzývá ŠPANĚLSKO, aby vyhovělo rozsudku Soudního dvora ve věci zhoršení stavu národního parku Donana

Komise vyzývá Španělsko (INFR(2014)2090), aby rychle a účinně provedlo rozsudek Soudního dvora Evropské unie ze dne 24. června 2021 týkající se mokřadů Donana (věc C-559/19). V rozsudku Soudní dvůr potvrdil, že Španělsko nezajistilo udržitelné hospodaření s podzemními vodami, které napájejí mokřady Donana, jak vyžaduje rámcová směrnice o vodě (2000/60/ES). Španělsko navíc nepřijalo odpovídající opatření podle směrnice o stanovištích (1992/43/EHS) s cílem zastavit následné narušování chráněných přírodních stanovišť v několika lokalitách sítě Natura 2000 určených španělskými orgány, které se nacházejí v národním parku Donana a v jeho okolí. Rozhodnutí Soudního dvora je v souladu s pevným závazkem Komise zachovat výjimečné přírodní hodnoty parku Donana pro budoucí generace Evropanů. Zelená dohoda pro Evropu i Strategie v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030 uvádějí, že pro EU je naprosto zásadní, aby chránila a obnovovala biologickou rozmanitost, a zastavila tak její úbytek. V návaznosti na výměnu dopisů se španělskými orgány a s ohledem na dostupné vědecké poznatky o daných záležitostech dospěla Komise k závěru, že opatření, která Španělsko dosud přijalo, nepostačují k nápravě situace požadované Soudním dvorem. Komise proto zasílá Španělsku výzvu podle čl. 260 odst. 2 Smlouvy o fungování EU. Španělsko má nyní dva měsíce na to, aby se k výhradám vzneseným Komisí vyjádřilo. Po posouzení jeho odpovědi může Komise věc znovu předložit Soudnímu dvoru, jak je stanoveno v čl. 260 odst. 2 Smlouvy o fungování EU, a požádat o uložení peněžitých sankcí Španělsku.

Výzvy a odůvodněná stanoviska

Ochrana přírody a rybolov: Komise vyzývá BULHARSKO, FRANCII a ŠPANĚLSKO, aby zabránily vedlejším úlovkům delfínů obecných a dalších chráněných druhů

Komise vyzývá Bulharsko (INFR(2022)2052), Francii (INFR(2020)4036) a Španělsko (INFR(2020)4039), aby provedly opatření požadovaná podle směrnice o stanovištích (92/43/EHS) a společné rybářské politiky s cílem zabránit vedlejším úlovkům chráněných druhů rybářskými plavidly. Ke snížení objemu vedlejších úlovků chráněných druhů je nutné urychleně reagovat, aby bylo dosaženo souladu s právními předpisy a se závazky přijatými v rámci Zelené dohody pro Evropu a Strategie v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030. Ochranná opatření pro druhy, jako je sviňucha obecná, delfín obecný a delfín skákavý, kareta obecná, tuleň koželozubý a různí mořští ptáci, jsou nutná podle směrnice o stanovištích a musí fungovat v lokalitách sítě Natura 2000 určených k ochraně těchto druhů. Členské státy musí zavést systém přísné ochrany a zakázat zejména záměrný odchyt, usmrcování a vyrušování. Musí rovněž monitorovat vedlejší úlovky a zajistit, aby na dotčené druhy neměly významný negativní dopad. Bulharsko nepřijalo opatření, která by zabránila vyrušování delfínů a sviňuch v lokalitách sítě Natura 2000, a také nedokáže řádně monitorovat vedlejší úlovky těchto chráněných druhů v Černém moři. Do svého právního řádu rovněž správně nezapracovalo povinnost monitorování vedlejších úlovků uloženou směrnicí o stanovištích. Jako jedno z opatření v rámci Strategie v oblasti biologické rozmanitosti, jejichž cílem je řešit problém vedlejších úlovků, se proto Komise rozhodla zaslat Bulharsku výzvu. To má nyní dva měsíce na to, aby na nedostatky, na něž Komise poukázala, reagovalo a vyřešilo je. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko. Francie a Španělsko nepřijaly dostatečná opatření ke zlepšení dohledu nad stavem několika druhů z hlediska ochrany a ke sledování vedlejších úlovků ve svých vodách nebo svými loďstvy. Také nepřijaly nezbytná opatření, aby zamezily vyrušování a usmrcování mořských druhů v lokalitách sítě Natura 2000. Francie rovněž neprovedla v plném rozsahu povinnosti vyplývající ze směrnice o stanovištích, které se týkají vytvoření systému monitorování vedlejších úlovků a přijetí nezbytných ochranných opatření. Zvláštní zmírňující opatření jsou v rámci společné rybářské politiky vyžadována rovněž podle tzv. nařízení o technických opatřeních (nařízení (EU) 2019/1241). Francie a Španělsko nepřijaly nezbytná opatření doporučená na základě vědeckých poznatků ke snížení vedlejších úlovků, jako je uzavření oblastí pro rybolovné činnosti a stanovení doby trvání těchto uzavírek. Nezajišťují ani účinné kontroly a inspekce. Komise zaslala Francii a Španělsku v červenci 2020 výzvu, tyto země však nezbytná opatření k odstranění zmíněných nedostatků stále nepřijaly. Komise se proto rozhodla pro obě vydat odůvodněné stanovisko. Francie a Španělsko mají nyní dva měsíce na to, aby odpověděly a přijaly nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Odůvodněná stanoviska

Voda: Komise vyzývá MAĎARSKO, aby uplatňovalo předpisy EU týkající se pitné vody

Komise vyzývá Maďarsko (INFR(2016)2047), aby splnilo požadavky stanovené ve směrnici o pitné vodě (98/83/ES). Směrnice členským státům ukládá, aby zajistily zdravotní nezávadnost a čistotu vody určené k lidské spotřebě. Podle předpisů EU nesmí pitná voda obsahovat mikroorganismy a parazity ani látky, které by mohly případně ohrožovat lidské zdraví. Cílem Zelené dohody pro Evropu je nulové znečištění v EU, což je prospěšné pro veřejné zdraví, životní prostředí a klimatickou neutralitu. Hodnoty ukazatelů pro bor, fluorid, dusitany a arsen v pitné vodě dodávané obyvatelstvu nesmí přesahovat hodnoty stanovené ve směrnici. Po uplynutí doby platnosti výjimky, kterou mělo Maďarsko po přistoupení k EU, provedla Komise šetření prokazující, že Maďarsko porušuje směrnici o pitné vodě v 66 oblastech zásobovaných vodou. Dne 27. května 2016 byla zaslána výzva a dne 8. prosince 2017 byla zaslána dodatečná výzva týkající se dalších oblastí. Třináct oblastí zásobování vodou však stále nesplňuje hodnoty arsenu a boru, které jsou ve směrnici o pitné vodě uvedeny. Komise se proto rozhodla vydat Maďarsku odůvodněné stanovisko. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby reagovala a přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Posouzení vlivů na životní prostředí: Komise vyzývá FRANCII, aby dodržovala pravidla EU

Komise vyzývá Francii (INFR(2019)2021), aby uvedla své vnitrostátní právní předpisy plně v soulad se směrnicí o posuzování vlivů na životní prostředí (směrnice 2011/92/EU). V dubnu 2014 byla směrnice pozměněna (směrnicí 2014/52/EU) s cílem snížit administrativní zátěž, zlepšit úroveň ochrany životního prostředí a posílit spolehlivost, předvídatelnost a udržitelnost podnikatelských rozhodnutí o veřejných a soukromých investicích. Francie nezapracovala správně některá ustanovení pozměněné směrnice do vnitrostátního práva. Pro některé záměry v Guyaně například stanovila zvláštní prahové hodnoty, takže u nich postup posuzování vlivů na životní prostředí nemusí proběhnout. Francouzské právo rovněž neposkytuje dostatečné záruky k zajištění toho, aby úřady plnily své úkoly objektivně. Další nedostatek se týká nesprávného provedení požadavku uvedeného ve směrnici kontrolovat aktuálnost odůvodněného závěru o vlivech záměru na životní prostředí před vydáním povolení. Podle francouzské právní úpravy také není nutné, aby oznamovatel záměru informoval příslušný orgán o výsledcích jiných relevantních posouzení vlivů na životní prostředí. Komise již zaslala Francii výzvu, po níž následovala dodatečná výzva. Vzhledem k tomu, že správa záležitostí týkajících se životního prostředí hraje zásadní úlohu při zajišťování řádného fungování různých odvětvových pravidel, rozhodla se Komise zaslat Francii odůvodněné stanovisko. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby reagovala a přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Předložení věcí Soudnímu dvoru

Posouzení vlivů na životní prostředí: Komise předkládá Soudnímu dvoru Evropské unie věc ŘECKA

Evropská komise se dnes rozhodla předložit Soudnímu dvoru věc Řecka (INFR(2019)2217), které správně neprovedlo směrnici o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) (2011/92/EU ve znění směrnice 2014/52/EU), jež ukládá členským státům povinnost provést toto posouzení u některých velkých záměrů v oblasti infrastruktury. Některá ustanovení směrnice stále nebyla v řecké právní úpravě provedena nebo byla provedena nesprávně. Komise zaslala Řecku v říjnu 2019 výzvu a následně v prosinci 2020 odůvodněné stanovisko. Navzdory určitému pokroku nedokázaly řecké orgány problémy zcela odstranit. Komise proto předkládá věc Řecka Soudnímu dvoru Evropské unie. Další informace naleznete v tiskové zprávě.

 

2. Vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky

(Další informace: Sonya Gospodinova – tel. +32 229 66953; Federica Miccoli – tel. +32 229 58300; Célia Dejond – tel. +32 229 88199)

Výzvy

Regulovaná povolání: Komise vyzývá KYPR, aby zajistil, že nové požadavky na povolání budou nezbytné a vyvážené 

Komise se dnes rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti proti Kypru (INFR(2022)2055), a to kvůli nesouladu vnitrostátních prováděcích opatření se směrnicí EU o testu přiměřenosti před přijetím nové právní úpravy povolání. Podle tohoto předpisu musí členské státy zajistit, aby veškeré požadavky na povolání, které zavádějí, byly nezbytné a vyvážené. Cílem je zabránit zbytečně zatěžujícím vnitrostátním pravidlům, která by mohla kvalifikovaným uchazečům znesnadnit přístup k široké škále povolání nebo jejich výkon. Stejné právní kroky již byly podniknuty proti 20 členským státům v prosinci 2021 a únoru 2022. Podle Komise Kypr nezohlednil podle povinností, které vyplývají ze směrnice, opatření zavedená profesními sdruženími nebo subjekty ani iniciativy parlamentu. Kypr správně neprovedl posouzení přiměřenosti a nezajistil, aby při zkoumání kombinovaného účinku nových ustanovení a stávajících pravidel byly posuzovány všechny požadavky. Nezajistil také náležité informování a včasné zapojení všech zúčastněných stran. Nyní má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty Komise reagoval. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že této zemi zašle odůvodněné stanovisko.

 

Veřejné zakázky a koncese: Komise žádá NIZOZEMSKO, aby dodržovalo pravidla EU

Komise se dnes rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti proti Nizozemsku (INFR(2022)2054), které se týká souladu jeho vnitrostátních předpisů s pravidly EU pro zadávání veřejných zakázek a udělování koncesí. Pravidla pro zadávání veřejných zakázek v odvětví veřejných služeb jsou stanovena v unijních směrnicích 2014/25/EU a 2014/23/EU. Po podrobné analýze nizozemských prováděcích právních předpisů má Komise výhrady k jejich souladu s platnými pravidly, pokud jde o jejich oblast působnosti, zejména v případě poštovních služeb. Podle Komise také nejsou v souladu se směrnicemi podmínky, za nichž jsou zadavatelé se zvláštními a výhradními právy vyňati z pravidel pro zadávání veřejných zakázek. Nizozemsko má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty předložené Komisí zareagovalo. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že této zemi zašle odůvodněné stanovisko.

 

Vnitřní trh: Komise vyzývá MAĎARSKO, aby dodržovalo pravidla volného pohybu a zásadu nediskriminace

Komise se dnes rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti proti Maďarsku (INFR(2022)4076), které zavedlo opatření v rozporu s ustanoveními vnitřního trhu. Maďarsko stanoví pro vozidla se zahraniční registrační značkou jiné ceny pohonných hmot než pro vozidla s maďarskou registrační značkou. Vozidla s maďarskou registrační značkou, včetně traktorů a zemědělských strojů s maďarskými doklady, mohou tankovat za oficiální ceny, které jsou o 60 až 70 % nižší. Naproti tomu všechna ostatní vozidla, se zahraniční registrační značkou, tuto možnost nemají. Komise žádá maďarské orgány, aby dodržovaly ustanovení práva EU týkající se volného pohybu zboží a služeb, včetně dopravních služeb, svobody usazování, volného pohybu občanů a pracovníků a zásadu nediskriminace, jakož i pravidla pro oznamování podle směrnice o transparentnosti jednotného trhu. Zajištění řádného fungování jednotného trhu je za stávající geopolitické situace obzvláště důležité, neboť představuje hlavní nástroj k překonání nynějších rušivých účinků ruské invaze na Ukrajinu na hospodářství. Jednostranné jednání na vnitrostátní úrovni a diskriminační zacházení jsou v rozporu se zásadami volného pohybu na jednotném trhu a nemohou představovat řešení. Maďarsko má nyní dva měsíce na to, aby vyřešilo problémy, na které Komise poukazuje. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout, že této zemi zašle odůvodněné stanovisko.

Odůvodněná stanoviska

Veřejné zakázky: Komise vyzývá RAKOUSKO, aby dodržovalo pravidla EU

Komise se dnes rozhodla zaslat Rakousku odůvodněné stanovisko (INFR(2018)2161), v němž je vyzývá, aby zajistilo správné provedení směrnice 2014/24/EU o zadávání veřejných zakázek. Problematické jsou tiskařské služby na bezpečnostní tisk, jež byly zadány společnosti Österreichische Staatsdruckerei, aniž by byly splněny povinnosti vyplývající z evropských pravidel pro zadávání veřejných zakázek. Rakousko zadalo tiskařské služby na zabezpečené doklady, např. průkazy totožnosti, způsobem, který nese prvky diskriminace. Unijní pravidla pro zadávání veřejných zakázek se vztahují na veřejné zakázky, jejichž hodnota přesahuje určitou hranici a které musí být zadávány prostřednictvím nabídkového řízení s dodržením zásad transparentnosti, rovného zacházení, volné hospodářské soutěže a nediskriminace. Rakousko má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty předložené Komisí reagovalo. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

3. Migrace, vnitřní věci a bezpečnostní unie

(Další informace: Christian Wigand – tel.: +32 229 62253; Anitta Hipper – tel.: +32 229 85691; Laura Bérard – tel.: + 32 229 55721; Yuliya Matsyk – tel.: + 32 229 13173)

Výzvy

Boj proti pohlavnímu zneužívání dětí: Komise vyzývá IRSKO, ITÁLII, PORTUGALSKO a ŠPANĚLSKO, aby dodržovaly směrnici o boji proti pohlavnímu zneužívání a pohlavnímu vykořisťování dětí

Evropská komise se dnes rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti a zaslala výzvu Irsku (INFR(2019)2235) a dodatečnou výzvu Itálii (INFR(2018)2335), Portugalsku (INFR(2018)2334) a Španělsku (INFR(2018)2197), protože neprovedly ustanovení směrnice o boji proti pohlavnímu zneužívání a pohlavnímu vykořisťování dětí a proti dětské pornografii (směrnice 2011/93/EU). Směrnice je zásadní součástí právního rámce EU pro boj proti pohlavnímu zneužívání dětí. Požaduje, aby členské státy stanovily minimální pravidla týkající se vymezení trestných činů a sankcí v oblasti pohlavního zneužívání a pohlavního vykořisťování dětí, dětské pornografie a navazování kontaktu s dětmi k sexuálním účelům. Obsahuje též ustanovení umožňující těmto trestným činům lépe předcházet a chránit oběti. Komise konstatuje, že Irsko, Itálie, Portugalsko a Španělsko nesprávně provedly určitá ustanovení směrnice týkající se definice některých trestných činů, prevence a pomoci obětem. Uvedené země mají nyní dva měsíce na to, aby na argumenty předložené Komisí reagovaly. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

 

4. Spravedlnost

(Další informace: Christian Wigand – tel.: +32 229 62253; Katarzyna Kolanko – tel.: +32 229 63444; Cristina Torres Castillo tel.: +32 229 90679)

Odůvodněná stanoviska

Ochrana oznamovatelů: Evropská komise podniká další kroky v řízení o nesplnění povinnosti proti patnácti členským státům

Evropská komise se dnes rozhodla podniknout další kroky v řízeních o nesplnění povinnosti proti Bulharsku (INFR(2022)0021), Česku (INFR(2022)0043), Estonsku (INFR(2022)0055), Finsku (INFR(2022)0079), Francii (INFR(2022)0083), Německu (INFR(2022)0052), Řecku (INFR(2022)0061), Maďarsku (INFR(2022)0093), Irsku (INFR(2022)0098), Itálii (INFR(2022)0106), Lucembursku (INFR(2022)0119), Nizozemsku (INFR(2022)0143), Polsku (INFR(2022)0150), Slovensku (INFR(2022)0188) a Španělsku (INFR(2022)0073) a vydat těmto zemím odůvodněná stanoviska, protože nedokončily provedení směrnice o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie (směrnice (EU) 2019/1937). Lhůta, kterou měly členské státy pro provedení směrnice ve vnitrostátním právu, uplynula 17. prosince 2021. V lednu 2022 zaslala Komise výzvy 24 členským státům, které prováděcí opatření ve stanovené lhůtě neprovedly a nesdělily Komisi. Patnáct z nich žádná prováděcí opatření dosud nepřijalo a mají dva měsíce na to, aby na odůvodněná stanoviska Komise odpověděly. Nebudou-li jejich odpovědi uspokojivé, může se Komise rozhodnout předložit věci dotčených zemí Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Právní stát: Komise podniká další krok v řízení o nesplnění povinnosti proti POLSKU kvůli porušení práva EU ze strany Ústavního soudu

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat Polsku odůvodněné stanovisko (INFR(2021)2261) týkající se polského Ústavního soudu a jeho nedávné judikatury. Dne 22. prosince 2021 zaslala Evropská komise Polsku výzvu, v níž vyjádřila výhrady k judikatuře Ústavního soudu, zejména jeho rozhodnutím ze 14. července 2021 a 7. října 2021. Ústavní soud v těchto rozhodnutích shledal ustanovení Smluv EU za neslučitelná s polskou ústavou, čímž podle Komise porušil čl. 19 odst. 1 Smlouvy o Evropské unii a obecné zásady autonomie, přednosti, účinnosti, jednotného uplatňování práva Unie a závazného účinku rozsudků Soudního dvora. V téže výzvě dospěla Komise rovněž k závěru, že Polsko nesplnilo povinnosti, které pro něj vyplývají z čl. 19 odst. 1 Smlouvy o Evropské unii, neboť z důvodu nesrovnalostí v postupech jmenování tří soudců v prosinci 2015 a při výběru předsedy v prosinci 2016 již Ústavní soud nesplňuje požadavek nezávislého a nestranného soudu předem zřízeného zákonem. Odpověď Polska na výzvu obdrženou dne 18. února 2022 výhrady Komise nevyřešila. Komise se proto dnes rozhodla, že v řízení o nesplnění povinnosti podnikne další krok a zašle Polsku odůvodněné stanovisko. Polsko má nyní dva měsíce na to, aby přijalo opatření nezbytná k dosažení souladu s právem EU. Pokud tak neučiní, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru.

 

Ochrana údajů: Komise vyzývá SLOVINSKO, aby splnilo povinnosti podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Slovinsku (INFR(2021)2269), které neplní důležité povinnosti podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) (nařízení (EU) 2016/679) a neumožňuje, aby slovinský úřad pro ochranu osobních údajů využíval všech nápravných pravomocí podle GDPR. Komise konstatuje, že Slovinsko nesplnilo povinnosti vyplývající z tohoto nařízení, protože stále nereformovalo svůj vnitrostátní rámec pro ochranu údajů, který platil před nařízením GDPR. Dne 9. února 2022 zaslala Komise Slovinsku výzvu, aby tento rámec upravilo, včetně pravidel týkajících se úřadu pro ochranu údajů, a umožnilo úřadu účinně vykonávat všechny nápravné pravomoci stanovené nařízením GDPR. Slovinsko v odpovědi na výzvu dostatečně nereagovalo na výhrady Komise. Komise tudíž rozhodla, že zašle odůvodněné stanovisko, na něž musí Slovinsko zareagovat do dvou měsíců. Nebude-li odpověď uspokojivá, může se Komise rozhodnout předložit tuto věc Soudnímu dvoru Evropské unie.

Předložení věcí Soudnímu dvoru

Komise předkládá Soudnímu dvoru EU věc MAĎARSKA kvůli porušování práv LGBTIQ osob

Komise se dnes rozhodla předložit Soudnímu dvoru EU věc Maďarska (INFR(2021)2130) kvůli maďarskému zákonu, který diskriminuje osoby na základě jejich sexuální orientace a genderové identity. Komise má za to, že tento zákon porušuje pravidla vnitřního trhu, základní práva jednotlivců (zejména LGBTIQ osob) a – s ohledem na tato základní práva – hodnoty EU. Maďarský zákon konkrétně upravuje a cílí na obsah, který je určen osobám mladším 18 let a „propaguje nebo zobrazuje“ to, co je v něm označeno jako „osobní identita odlišná od pohlaví při narození, změna pohlaví nebo homosexualita“. Předložení věci Soudnímu dvoru je dalším krokem v řízení o nesplnění povinnosti, které Komise proti Maďarsku zahájila 15. července 2021 prostřednictvím výzvy. Jelikož maďarské orgány nereagovaly dostatečně na výhrady Komise týkající se rovnosti a ochrany základních práv a nezavázaly se k nápravě neslučitelnosti, zaslala Komise Maďarsku 2. prosince 2021 odůvodněné stanovisko. Ochrana dětí je pro EU a její členské státy naprostou prioritou. Maďarský zákon však obsahuje ustanovení, která nejsou odůvodněna podporou tohoto základního zájmu nebo jsou nepřiměřená k dosažení uvedeného cíle. Úplné znění tiskové zprávy je k dispozici na internetu.

 

5. Energetika a klima

(Další informace: Tim McPhie – tel. +32 229 58602; Giulia Bedini – tel. +32 229 58661)

Výzvy

Základní bezpečnostní standardy: Komise vyzývá BELGII, aby správně provedla právní předpis EU pro radiační ochranu

Komise se dnes rozhodla zaslat Belgii výzvu (INFR(2022)2058), v níž požaduje správné provedení revidované směrnice o základních bezpečnostních standardech (směrnice Rady 2013/59/Euratom) ve vnitrostátním právu. Členské státy měly tuto směrnici provést do 6. února 2018. Komise však konstatuje, že Belgie stále nesplnila určité právní požadavky. Směrnice modernizuje a konsoliduje právní předpisy EU o radiační ochraně a stanoví základní bezpečnostní standardy ochrany zdraví veřejnosti, pracovníků a pacientů před nebezpečím vyplývajícím z vystavení ionizujícímu záření. Zahrnuje také ustanovení o připravenosti a reakci na mimořádné situace, jež byla posílena po jaderné havárii ve Fukušimě. Belgie má nyní dva měsíce na to, aby zareagovala a nedostatky, které Komise zjistila, vyřešila. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Odůvodněná stanoviska

Energie z obnovitelných zdrojů: Komise vyzývá ITÁLII, MALTU a SLOVINSKO, aby úplně provedly směrnici o obnovitelných zdrojích energie

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Itálii (INFR(2021)0266), Maltě (INFR(2021)0302) a Slovinsku (INFR(2021)0350), protože úplně neprovedly pravidla EU o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů stanovená ve směrnici (EU) 2018/2001. Tato směrnice obsahuje právní rámec pro rozvoj energie z obnovitelných zdrojů v oblasti elektřiny, vytápění a chlazení a dopravy v EU. Stanoví pro EU závazný cíl, aby podíl energie z obnovitelných zdrojů dosáhl v roce 2030 nejméně 32 %, a zahrnuje opatření k zajištění nákladově efektivní podpory energie z obnovitelných zdrojů a ke zjednodušení administrativních postupů pro projekty energie z těchto zdrojů. Zjednodušuje rovněž zapojení občanů do transformace energetiky a stanoví konkrétní cíle pro zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů v odvětví vytápění, chlazení a dopravy do roku 2030. Lhůta pro provedení směrnice ve vnitrostátním právu uplynula 30. června 2021. V červenci 2021 zaslala Komise všem třem členským státům výzvu. Itálie, Malta a Slovinsko směrnici dosud provedly pouze částečně. Nyní mají dva měsíce na to, aby splnily transpoziční povinnost a oznámily příslušné předpisy Komisi. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že jejich věci předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Energetická náročnost budov: Komise vyzývá BULHARSKO, ČESKO, ESTONSKO, FINSKO a LOTYŠSKO, aby úplně provedly směrnici o energetické náročnosti budov

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Bulharsku (INFR(2020)0150), Česku (INFR(2020)0161), Estonsku (INFR(2020)0170), Finsku (INFR(2020)0181) a Lotyšsku (INFR(2020)0221), protože nezajistily úplné provedení směrnice (EU) 2018/844 o energetické náročnosti budov ve vnitrostátním právu. Směrnicí se zavádějí nové prvky k posílení stávajícího rámce, například minimální požadavky na energetickou náročnost nových budov, elektromobilitu a dobíjecí stanice, a nová pravidla pro inspekci otopných soustav a klimatizačních systémů. Lhůta pro provedení směrnice ve vnitrostátním právu uplynula 10. března 2020. Tyto státy neoznámily úplné provedení směrnice, a proto jim byla v květnu 2020 zaslána výzva. Po posouzení oznámených vnitrostátních prováděcích opatření se Komise domnívá, že Bulharsko, Česko, Estonsko, Finsko a Lotyšsko dosud provedení směrnice nedokončily. Nyní mají dva měsíce na to, aby splnily transpoziční povinnost a oznámily příslušné předpisy Komisi. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že jejich věci předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Energetická účinnost: Komise vyzývá BELGII, aby úplně provedla směrnici o energetické účinnosti

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Belgii (INFR(2020)0502), protože nezajistila úplné provedení směrnice o energetické účinnosti (EU) 2018/2002. Tato směrnice, jejímž cílem je vytvořit společný rámec opatření na podporu energetické účinnosti, stanoví závazný cíl energetické účinnosti pro EU ve výši nejméně 32,5 % pro rok 2030. Členské státy ji měly provést do 25. října 2020. Belgie, která ve stanovené lhůtě neoznámila úplné provedení revidované směrnice o energetické účinnosti, obdržela v listopadu 2020 výzvu. Po posouzení oznámených vnitrostátních prováděcích opatření se Komise domnívá, že provedení stále není úplné. Belgie má nyní dva měsíce na to, aby odpověděla. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

6. Daně a celní unie

(Další informace: Daniel Ferrie – tel. +32 229 86500; Francesca Dalboni – tel.: +32 229 88170)

Odůvodněná stanoviska

Daně: Komise podniká další kroky proti ŘECKU kvůli nedodržení unijních pravidel v oblasti DPH u poštovních služeb

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Řecku (INFR(2020)4049), protože řádně neuplatňuje pravidla DPH, která jsou obsažena ve směrnici o DPH (směrnice Rady 2006/112/ES) a která objasnil Soudní dvůr Evropské unie (ve věcech C-357/07 ze dne 23. dubna 2009 a následně C-4/18 ze dne 16. října 2019). Tato směrnice stanoví osvobození některých poštovních služeb od DPH s cílem podpořit určité činnosti ve veřejném zájmu. Za tímto účelem jsou poštovní služby, které uspokojují základní potřeby obyvatelstva (služby označované jako všeobecné poštovní služby), osvobozeny od DPH, a jsou tudíž nabízeny za nižší cenu. Naproti tomu od této daně nemohou být osvobozeny poštovní služby, u nichž byly podmínky individuálně sjednány se zákazníky, jako jsou hromadné zásilky, zvláštní slevy, obchodní dohody s určitými organizacemi a další služby, které nejsou součástí všeobecných poštovních služeb. Řecko osvobozuje od DPH veškeré poštovní služby poskytované řeckou poštou, včetně těch poštovních služeb, které nejsou součástí všeobecných poštovních služeb. Z tohoto důvodu Řecko nesplnilo povinnosti, které pro něj vyplývají ze směrnice o DPH. Pokud Řecko v průběhu příštích dvou měsíců neposkytne uspokojivou odpověď, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Daně: Komise vyzývá KYPR, aby provedl nová pravidla pro dočasná osvobození od DPH při dovozu a některých dodáních zboží a služeb v reakci na pandemii COVID-19

Komise dnes zaslala odůvodněné stanovisko Kypru (INFR(2022)0039), protože neoznámil opatření pro provedení směrnice Rady 2021/1159, kterou se stanoví dočasné osvobození od DPH při dovozu a pro některá dodání v reakci na pandemii COVID-19, ve vnitrostátním právu. Tato směrnice stanoví dočasná opatření, jejichž cílem je pomoci se sanitární krizí způsobenou pandemií COVID-19. Členské státy měly přijmout a zveřejnit nezbytná vnitrostátní ustanovení do 31. prosince 2021. V lednu 2022 zaslala Komise Kypru a dalším sedmi členským státům v této záležitosti výzvu. Kypr dosud Komisi neoznámil žádná prováděcí opatření. Kypr má nyní dva měsíce na to, aby odpověděl a přijal nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Daně: Komise vyzývá ŘECKO, LOTYŠSKO a PORTUGALSKO, aby provedly nová pravidla týkající se spotřebních daní

Komise dnes zaslala odůvodněné stanovisko Řecku (INFR(2022)0063), Lotyšsku (INFR(2022)0128) a Portugalsku (INFR(2022)0160), protože neoznámily opatření pro provedení přepracované směrnice (EU) 2020/262, kterou se stanoví obecná úprava spotřebních daní, ve vnitrostátním právu. Tato směrnice, kterou se zrušuje a nahrazuje směrnice 2008/118/ES, stanoví společná ustanovení vztahující se na všechny výrobky podléhající spotřební dani. Směrnice obsahuje řadu nových pravidel, která se použijí od 13. února 2023. Členské státy měly tuto směrnici provést do 31. prosince 2021. V lednu 2022 zaslala Komise šestnácti členským státům, mimo jiné Řecku, Lotyšsku a Portugalsku, v této záležitosti výzvu. Řecko, Lotyšsko a Portugalsko dosud Komisi neoznámily žádná prováděcí opatření. Tyto členské státy mají nyní dva měsíce na to, aby splnily transpoziční povinnost a oznámily příslušné předpisy Komisi. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že jejich věci předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Daně: Komise vyzývá PORTUGALSKO, aby provedlo nová pravidla EU týkající se spotřebních daní z alkoholu a alkoholických nápojů

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Portugalsku (INFR(2022)0162), protože nezajistilo provedení nových pravidel EU týkajících se harmonizace struktury spotřebních daní z alkoholu a alkoholických nápojů (směrnice Rady 2020/1151). Směrnice zavádí celounijní systém osvědčení pro malé a řemeslné výrobce alkoholu, který jim umožňuje využívat nízké sazby spotřební daně v celé Unii. Členské státy měly tuto směrnici provést do 31. prosince 2021. V lednu 2022 zaslala Komise 11 členským státům, mimo jiné Portugalsku, v této záležitosti výzvu poté, co tyto státy neprovedly úplně směrnici ve svých právních předpisech. Portugalsko dosud Komisi neoznámilo žádná prováděcí opatření. Portugalsko má nyní dva měsíce na to, aby splnilo svou transpoziční povinnost a oznámilo příslušné předpisy Komisi. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Daně: Komise vyzývá ŘECKO a ŠPANĚLSKO, aby sdělily prováděcí pravidla týkající se hybridních nesouladů s třetími zeměmi platná podle směrnice proti vyhýbání se daňovým povinnostem

Evropská komise dnes zaslala odůvodněné stanovisko Řecku (INFR(2022)0058) a Španělsku (INFR(2022)0070), protože nesdělily požadovaná vnitrostátní opatření k provedení článku 9a směrnice Rady (EU) 2017/952, kterou se mění směrnice (EU) 2016/1164, pokud jde o reverzní hybridní nesoulady. Tato pravidla brání daňovým poplatníkům ve využívání rozdílů mezi daňovými systémy k tomu, aby platili nižší nebo vůbec žádnou daň, a předcházejí erozi základu daně členských států. Lhůta pro sdělení pravidel uplynula 31. prosince 2021. Nebudou-li v plném rozsahu oznámena všechna vnitrostátní prováděcí opatření, může se Komise rozhodnout, že věci předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

7. Mobilita a doprava

 (Další informace: Adalbert Jahnz – tel.: +32 229 53156; Daniela Stoycheva – tel.: +32 229 53664)

Výzvy

Vnitrozemská plavba: Komise vyzývá SLOVINSKO a ŠPANĚLSKO, aby provedly nové právní předpisy EU o uznávání odborných kvalifikací

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Slovinsku (INFR(2022)2041) a Španělsku (INFR(2022)2042), protože neprovedly ve vnitrostátním právu nová pravidla EU o uznávání odborných kvalifikací ve vnitrozemské plavbě (směrnice (EU) 2017/2397). Tento předpis stanoví harmonizovaný systém osvědčování a uznávání kvalifikací osob provozujících plavidla na vnitrozemských vodních cestách, který držitelům osvědčení umožňuje provozovat svou činnost v celé EU. Lhůta pro provedení směrnice vypršela 17. ledna 2022. Slovinsko a Španělsko mají nyní dva měsíce na to, aby reagovaly na argumenty Komise. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

 

Vnitrozemská plavba: Komise vyzývá RAKOUSKO, CHORVATSKO, NĚMECKO a MAĎARSKO, aby jednaly na základě postoje EU v rámci Dunajské komise

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Rakousku (INFR(2022)2045), Chorvatsku (INFR(2022)2047), Německu (INFR(2022)2046) a Maďarsku (INFR(2022)2048) požadující, aby plnily své povinnosti podle Smluv EU při přijímání doporučení v rámci Dunajské komise v souvislosti se záležitostmi, které mohou ovlivnit pravidla EU nebo působnost těchto pravidel. Na 96. plenárním zasedání Dunajské komise hlasovaly tyto čtyři členské státy ve prospěch rozhodnutí o uznávání osvědčení třetích zemí (regulováno v rámci EU směrnicí (EU) 2017/2397 ve znění směrnice (EU) 2021/1233), a to bez předem stanoveného postoje EU. Vzhledem k tomu, že EU má v těchto záležitostech výlučnou vnější pravomoc, nesměly tyto členské státy jednat jednostranně, a to ani v případě neexistence postoje EU. Podle zásady loajální spolupráce se EU a členské státy navzájem respektují a pomáhají si při plnění úkolů vyplývajících ze Smluv. Uvedené čtyři členské státy mají dva měsíce na to, aby na výzvu odpověděly. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Odůvodněná stanoviska

Silniční doprava: Komise vyzývá ČESKO a LOTYŠSKO, aby plně provedly právní předpis týkající se evropské služby elektronického mýtného

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Česku (INFR(2021)0520) a Lotyšsku (INFR(2021)0535), protože Komisi neoznámily úplné provedení směrnice o evropské službě elektronického mýtného (EETS)(EU) 2019/520 ve svém vnitrostátním právu. EETS je systém mýtného, které mohou dopravci v EU platit na základě jedné smlouvy s jedním poskytovatelem této služby, od něhož si pořídí jednu palubní jednotku. Tento systém je provozován ve všech členských státech EU. Směrnice má dva cíle: zajistit interoperabilitu elektronických systémů pro výběr mýtného a usnadnit přeshraniční výměnu informací o neplacení silničních poplatků v Unii. Lhůta pro provedení této směrnice ve vnitrostátním právu vypršela 19. října 2021. Dnešní odůvodněná stanoviska vycházejí z výzev, jež Komise zaslala v listopadu 2021. Neprovedení těchto pravidel v plném rozsahu představuje překážku pro interoperabilitu elektronických systémů pro výběr mýtného v členských státech a pro přeshraniční vymáhání povinnosti platit silniční poplatky v EU. Neobdrží-li Komise od těchto členských států do dvou měsíců uspokojivou odpověď, může se rozhodnout předložit tuto záležitost Soudnímu dvoru EU.

 

Bezpečnost silničního provozu: Komise vyzývá šest členských států, aby zajistily soulad s revidovanou směrnicí o řízení bezpečnosti silniční infrastruktury  

Komise dnes zaslala odůvodněné stanovisko Řecku (INFR(2022)0060), Nizozemsku (INFR(2022)0142), Polsku (INFR(2022)0149), Portugalsku (INFR(2022)0158), Slovensku (INFR(2022)0187) a Slovinsku (INFR(2022)0180), protože nedokončily provedení evropského právního předpisu o řízení bezpečnosti silniční infrastruktury ve svém právu. Změna směrnice 2008/96/ES, která byla přijata v roce 2019 rozšířila oblast působnosti a vyžaduje, aby členské státy zavedly a prováděly postupy v oblasti hodnocení dopadů na bezpečnost silničního provozu, auditů bezpečnosti silničního provozu, inspekcí bezpečnosti silničního provozu a posuzování bezpečnosti silniční sítě jako celku. Tyto prvky zajišťují bezpečnost silnic, a to i s ohledem na potřeby zranitelných účastníků silničního provozu. Všechny tyto povinnosti měly být provedeny do 17. prosince 2021. Dnešní odůvodněná stanoviska vycházejí z výzev, jež Komise zaslala v lednu 2022. Řecko, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Slovensko a Slovinsko mají nyní dva měsíce na to, aby Komisi oznámily opatření přijatá k zajištění úplného provedení směrnice ve vnitrostátních předpisech. Po uplynutí této lhůty může Komise předložit věc Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Námořní doprava: Komise vyzývá KYPR, aby provedl pravidla EU týkající se minimální úrovně výcviku námořníků a vzájemného uznávání průkazů způsobilosti námořníků vydaných členskými státy

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Kypru (INFR(2021)0384), protože nesdělil Komisi svá vnitrostátní opatření k provedení pravidel EU týkajících se minimální úrovně výcviku námořníků (směrnice (EU) 2019/1159). Tato směrnice zlepšuje úroveň znalostí a dovedností námořníků EU prostřednictvím rozvoje námořního výcviku a vydávání průkazů způsobilosti, které jsou v souladu s Úmluvou Mezinárodní námořní organizace. Členské státy měly přijmout opatření pro dosažení souladu s právními předpisy EU do 2. srpna 2021. Kypr má nyní dva měsíce na to, aby na odůvodněné stanovisko odpověděl. Pokud tak neučiní, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

Předložení věcí Soudnímu dvoru

Jednotné evropské nebe: Komise se rozhodla předložit Soudnímu dvoru věc ŘECKA, MALTY a SLOVENSKA z důvodu nedodržení pravidel EU pro poskytování služeb datovým spojem

Komise se dnes rozhodla předložit Soudnímu dvoru Evropské unie věc Řecka (INF(2020)2050), Malty (INF(2020)2052) a Slovenska (INF(2020)2056) z důvodu neposkytování a neprovozování služeb datovým spojem pro provozovatele letadel ve vzdušném prostoru spadajícím pod jejich pravomoc. Lhůta pro poskytovatele letových provozních služeb datovým spojem uplynula a nedostatek vybavení v některých řídících střediscích prakticky brání provozovatelům letadel, kteří byli rovněž povinni vybavit se danou technologií, v tom, aby služby datovým spojem využívali. Komise zahájila řízení o nesplnění povinnosti v květnu 2020 a v červenci 2021 zaslala odůvodněná stanoviska. Vzhledem k tomu, že tyto členské státy dosud příslušné nařízení nedodržují, Komise se nyní rozhodla předložit věci Soudnímu dvoru. Úplnou tiskovou zprávu naleznete zde.

 

8. Finanční stabilita, finanční služby a unie kapitálových trhů

(Další informace: Daniel Ferrie – tel. +32 229 86500; Aikaterini Apostola – tel.: +32 229 87624)

Odůvodněná stanoviska

Boj proti praní peněz: Komise vyzývá RUMUNSKO, aby změnilo provedení páté směrnice o boji proti praní peněz ve svém vnitrostátním právu

Komise dnes zaslala odůvodněné stanovisko Rumunsku (INFR(2020)2358), neboť nesprávně provedlo pátou směrnici o boji proti praní peněz. Rumunské orgány však osvobodily několik kategorií korporátních a jiných právnických subjektů od povinnosti ohlašovat své skutečné majitele do centrálního registru. Tato osvobození nejsou ve směrnici obsažena. Pátá směrnice o boji proti praní peněz posiluje normy EU, pokud jde o transparentnost informací o skutečných majitelích a jejich zahrnutí do vnitrostátních centrálních registrů. Členské státy musí zajistit, aby společnosti a jiné právnické osoby zapsané v rejstříku na jejich území měly povinnost získat a mít adekvátní, přesné a aktuální informace o svém skutečném majiteli, včetně podrobností o účasti skutečného majitele. Pravidla ve zmíněné směrnici mají v boji proti praní peněz a financování terorismu naprosto zásadní význam. Legislativní nedostatky v jednom členském státě mají dopad na EU jako celek. V zájmu potírání trestné činnosti a ochrany našeho finančního systému by proto měla být pravidla EU účinně provedena a kontrolována. Rumunsko má nyní dva měsíce na to, aby odpovědělo a přijalo nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Komise vyzývá ITÁLII a RUMUNSKO, aby aktualizovaly své právní předpisy pro odstranění regulačních překážek, jak ukládá směrnice o přeshraniční distribuci fondů

Komise dnes zaslala odůvodněné stanovisko Itálii (INFR(2021)0449) a Rumunsku (INFR(2021)0495), protože úplně neprovedly směrnici (EU) 2019/1160, kterou se mění směrnice o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (směrnice o SKIPCP 2009/65/ES) a směrnice o správcích alternativních investičních fondů 2011/61/EU, pokud jde o přeshraniční distribuci subjektů kolektivního investování. Co se týče Itálie, Komise se domnívá, že většina ustanovení směrnice stále není provedena. Konkrétně italská komise pro podniky a burzu (CONSOB) ještě nepřijala prováděcí nařízení a neoznámila je Komisi. Pokud jde o Rumunsko, příslušné orgány uznaly, že nedošlo k úplnému provedení. Směrnice o přeshraniční distribuci fondů má odstranit regulační překážky pro distribuci fondů kolektivního investování, což je jedním z cílů unie kapitálových trhů. Také má zvýšit transparentnost a poskytnout jednotným způsobem přístup k informacím o vnitrostátních pravidlech týkajících se požadavků na nabízení alternativních investičních fondů a SKIPCP, regulačních poplatků a plateb vybíraných příslušnými vnitrostátními orgány. Směrnice rovněž umožňuje jednodušší odchod z hostitelského trhu (zrušení oznámení o nabízení) a umožňuje správcovským společnostem zvolit pružnější a levnější způsoby komunikace a poskytování administrativních služeb retailovým investorům v jiných členských státech. Itálie a Rumunsko mají nyní dva měsíce na to, aby odpověděly a přijaly nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Audit: Komise vyzývá ITÁLII, aby dokončila transpozici směrnice o auditu

Komise dnes zaslala odůvodněné stanovisko Itálii (INFR(2021)2170), která neoznámila opatření pro provedení některých článků směrnice o auditu (směrnice 2014/56/EU) do vnitrostátního práva. Komise se domnívá, že Itálie neprovedla několik ustanovení směrnice. Tato ustanovení se týkají určení pouze jednoho příslušného orgánu, který nese konečnou odpovědnost za úkoly statutárních auditorů v oblasti dohledu, podmínek pro registraci auditorů a auditorských subjektů ze třetích zemí a podmínek, které je třeba dodržovat při výměně pracovních materiálů k auditu nebo jiných relevantních dokumentů pro posouzení kvality auditu prováděného s příslušnými orgány třetích zemí. Úlohou povinného auditu je osvědčovat účetní závěrky společností. Zainteresované strany, jako jsou investoři a akcionáři, se z auditu dozví, jestli je účetnictví dané společnosti vedeno správně. Povinné audity v důsledku přispívají k řádnému fungování trhů, jelikož zvyšují důvěru v integritu účetních výkazů. Tudíž úplné a správné provedení je nanejvýš důležité. Itálie má nyní dva měsíce na to, aby odpověděla a přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

9. Digitální ekonomika

(Další informace: Johannes Bahrke – tel.: +32 229 58615; Charles Manoury – tel.: +32 229 13391)

Odůvodněná stanoviska

Autorská práva: Komise vyzývá ČESKO, aby ve vnitrostátním právu úplně provedlo pravidla EU v oblasti autorského práva

Komise se dnes rozhodla zaslat Česku dvě odůvodněná stanoviska (INFR(2021)0185 a INFR(2021)0184), jelikož tento stát neoznámil Komisi prováděcí opatření podle dvou směrnic. Zaprvé jde o opatření v souvislosti s autorským právem a právy s ním souvisejícími, jež se použijí na některá online vysílání (směrnice (EU) 2019/789), a zadruhé v souvislosti s autorským právem a právy s ním souvisejícími na jednotném digitálním trhu (směrnice (EU) 2019/790). Cílem těchto dvou směrnic je modernizovat pravidla v oblasti autorského práva pro spotřebitele a tvůrce, aby se co nejlépe využily výhody digitálního světa. Směrnice chrání nositele práv z různých odvětví a podněcují tvorbu a šíření většího objemu hodnotného obsahu. Uživatelům zajišťují větší výběr obsahu, protože snižují transakční náklady a usnadňují distribuci rozhlasových a televizních programů v celé EU. Po uplynutí lhůty pro provedení (7. června 2021) zahájila Komise dne 23. července 2021 řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy těm členským státům, které neoznámily úplné provedení obou směrnic. Dnes zaslaná odůvodněná stanoviska jsou součástí širšího souboru případů nesplnění povinnosti v souvislosti s nedostatečným provedením obou směrnic členskými státy. Dne 19. května 2022 pak Komise zaslala odůvodněná stanoviska určená deseti členským státům kvůli neoznámení vnitrostátních prováděcích opatření u směrnice (EU) 2019/789 a třinácti členským státům v souvislosti se směrnicí (EU) 2019/790. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může tuto věc předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

Předložení věcí Soudnímu dvoru

Svoboda sdělovacích prostředků: Komise předkládá Soudnímu dvoru věc MAĎARSKA z důvodu nedodržení unijních pravidel pro elektronické komunikace

Komise se dnes rozhodla předložit Soudnímu dvoru Evropské unie věc Maďarska (INFR(2021)2065), protože nereagovalo na obavy Komise týkající se rozhodnutí Maďarské rady pro sdělovací prostředky ve věci zamítnutí žádosti společnosti Klubrádió o využívání rádiového spektra z velmi sporných důvodů. Komise se domnívá, že Maďarsko porušuje právo EU tím, že uplatňuje nepřiměřené a netransparentní podmínky na obnovení práv společnosti Klubrádió na užívání rádiového spektra. Komise se navíc domnívá, že Maďarsko uplatňovalo příslušná pravidla stanovená v evropském kodexu pro elektronické komunikace (směrnice (EU) 2018/1972) nepřiměřeným a diskriminačním způsobem a že nepřijalo včasná rozhodnutí. V návaznosti na odůvodněné stanovisko, které bylo Maďarsku zasláno dne 2. prosince 2021, nebyly obavy vznesené Komisí během komunikace s Maďarskem vyřešeny. Komise proto předkládá věc Maďarska Soudnímu dvoru. Tiskovou zprávu naleznete zde.

 

10. Pracovní místa a sociální práva

(Další informace: Veerle Nuyts – tel.: +32 229 96302; Tommaso Alberini – tel.: +32 229 57010)

Výzvy

Mobilita pracovních sil: Komise vyzývá BELGII, aby prvouchazečům o zaměstnání v EU poskytla právo pobývat v zemi po dobu přiměřenou na hledání zaměstnání

Komise se dnes rozhodla zaslat výzvu Belgii (INFR(2022)4023), protože považuje její pravidla pro prvouchazeče o zaměstnání v EU za odporující právu EU. Občané EU mají právo pobývat v jiném členském státě po dobu tří měsíců, přičemž jediným požadavkem je mít platný průkaz totožnosti. Po třech měsících by měly země EU umožnit uchazečům o zaměstnání v EU, kteří si v daném členském státě hledají práci poprvé, aby zůstali po přiměřenou dobu poté, co se zaregistrovali u služeb zaměstnanosti. To by jim mělo umožnit najít pracovní nabídku odpovídající jejich kvalifikaci a podniknout nezbytné kroky k zahájení pracovní činnosti. Po uplynutí této doby mohou hostitelské státy požadovat, aby uchazeči o zaměstnání prokázali skutečnou šanci na nalezení zaměstnání, pokud chtějí zůstat déle. Belgické právo však vyžaduje, aby uchazeči o zaměstnání v EU předložili tento doklad již po prvních třech měsících pobytu. Soudní dvůr Evropské unie v prosinci 2020 objasnil výklad pravidel EU v této oblasti (věc C-710/19). Soudní dvůr rozhodl, že hostitelské členské státy jsou povinny poskytnout prvouchazečům uchazečům o zaměstnání v EU přiměřenou lhůtu pro hledání pracovního místa. Na základě tohoto výkladu má Komise za to, že belgická právní úprava je v rozporu s unijním právem. Belgie má nyní dva měsíce na to, aby přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

 

Pracovní právo EU: Komise vyzývá ITÁLII, aby uvedla své právní předpisy týkající se pracovních podmínek honorárních úředníků se soudní pravomocí do souladu s právem EU

Komise se dnes rozhodla zaslat dodatečnou výzvu Itálii (INFR(2016)4081), protože považuje její právní předpisy upravující pracovní podmínky honorárních úředníků se soudní pravomocí za ne zcela v souladu s pracovním právem EU. Komise se domnívá, že italské právní předpisy nejsou v souladu s unijními pravidly pro pracovní poměry na dobu určitou, částečný pracovní úvazek, pracovní dobu a těhotné zaměstnankyně (rámcová dohoda připojená ke směrnici 1999/70/ES, rámcová dohoda připojená ke směrnici 97/81/ES, směrnice 2003/88/ES, směrnice 92/85/EHS). Několik kategorií honorárních úředníků se soudní pravomocí a státních zástupců, tj. honorárních smírčích soudců, honorárních zástupců státního zástupce a honorárních soudců, nemá podle italského vnitrostátního práva postavení „pracovníka“, nýbrž jsou považovány za dobrovolníky vykonávající „honorární“ funkci. Z tohoto důvodu nepožívají ochrany poskytované pracovníkům podle pracovního práva EU, což vede například k nedostatečným dávkám v případě nemoci, úrazů a těhotenství, rozdílům v odměňování a daňové diskriminaci. Uvedené kategorie honorárních úředníků se soudní pravomocí rovněž nejsou dostatečně chráněny před zneužitím v podobě několika po sobě jdoucích smluv na dobu určitou a v případě takového zneužití nemají možnost získat odpovídající náhradu. Itálie navíc nezavedla systém, který by honorárním úředníkům se soudní pravomocí měřil jejich denní pracovní dobu. Tato dodatečná výzva doplňuje řízení o nesplnění povinnosti, které Komise zahájila dne 15. července 2021. Itálie své právní předpisy změnila v prosinci 2021. Komise se domnívá, že tyto změny plně neřeší prvotně zjištěné porušení práva EU a způsobují nové problémy. Itálie bude mít nyní dva měsíce na to, aby přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

Odůvodněná stanoviska

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci: Komise vyzývá KYPR, aby provedl pravidla týkající se lékařské péče na palubách plavidel

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Kypru (INFR(2022)0031), protože nesdělil Komisi svá vnitrostátní opatření k provedení pravidel EU týkajících lékařské péče na palubách plavidel (směrnice (EU) 2019/1834). Směrnice aktualizuje dvě přílohy směrnice 92/29/EHS, která stanoví minimální požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví pro osoby pracující na palubě plavidla. Směrnice 92/29/EHS se vztahuje na všechna plavidla plující pod vlajkou členského státu. Uvádí například seznam povinného lékařského vybavení na palubě. Plavidla představují pracoviště s širokou škálou rizik, například s ohledem na jejich geografickou izolaci. Aktualizace této směrnice se týkají především úpravy popisů léčivých přípravků a odstranění zastaralých odkazů na lékařské vybavení. Členské státy měly směrnici provést ve vnitrostátním právu do 20. listopadu 2021 a Kypr Komisi nepotvrdil provedení nových pravidel. Kypr má nyní dva měsíce na to, aby na odůvodněné stanovisko odpověděl. Pokud tak neučiní, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

Pracovní právo EU: Komise vyzývá PORTUGALSKO, aby uvedlo své právní předpisy týkající se podmínek zaměstnávání učitelů na dobu určitou do souladu s právem EU

Komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti proti Portugalsku (INFR(2021)4050) kvůli nedodržování unijního rámce pro pracovní poměry na dobu určitou (rámcová dohoda připojená ke směrnici Rady 1999/70/ES). Portugalská legislativa stanoví pro učitele v portugalských státních školách, kteří mají pracovní poměr na dobu určitou, méně příznivé pracovní podmínky, než jaké mají učitelé zaměstnaní v těchto školách na dobu neurčitou, zejména pokud jde o plat a počet odpracovaných let. Podle názoru Komise to znamená porušení zásady zákazu diskriminace, podle níž nesmí být se zaměstnanci v pracovním poměru na dobu určitou zacházeno méně příznivě než se srovnatelnými zaměstnanci v pracovním poměru na dobu neurčitou, ledaže by toto rozdílné zacházení bylo odůvodněno objektivními důvody. V listopadu 2021 Komise zaslala Portugalsko v této záležitosti výzvu. Portugalsko ve své odpovědi nebylo schopné odůvodnit rozdílné zacházení, jak požaduje rámcová dohoda. Portugalsko bude mít nyní dva měsíce na to, aby přijalo nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že předloží věc týkající se této země Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

11. Obranný průmysl a vesmír

(Další informace: Sonya Gospodinova – tel. +32 229 66953; Flore Boutier – tel. +32 2 296 60 43)

Odůvodněná stanoviska

Obranný trh: Komise vyzývá MAĎARSKO, aby provedlo pravidla pro transfery produktů pro obranné účely uvnitř EU

Komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Maďarsku (INFR(2021)0530), protože plně neprovedlo směrnici v přenesené pravomoci (EU) 2021/1047, kterou se aktualizuje seznam produktů pro obranné účely v souladu s aktualizovaným Společným vojenským seznamem Evropské unie. Směrnice 2009/43/ES definuje podmínky pro transfer produktů pro obranné účely v Evropské unii. Příloha této směrnice odkazuje na Společný vojenský seznam Evropské unie a je pravidelně aktualizována. Rada tento seznam aktualizovala 17. února 2020 a na základě toho Komise přijala směrnici v přenesené pravomoci (EU) 2021/1047. Členské státy měly tuto směrnici zapracovat do 30. září 2021. V listopadu 2021 zaslala Komise Maďarsku výzvu, to však směrnici dosud neprovedlo. Nyní má dva měsíce na to, aby splnilo transpoziční povinnost a oznámilo vnitrostátní opatření Komisi. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

 

12. Zemědělství a rozvoj venkova

(Další informace: Balazs Ujvari – tel. +32 2 295 45 78; Thérese Lerebours – tel. +32 2 296 33 03)

Výzva

Zemědělství: Komise žádá MAĎARSKO, aby zrušilo vývozní omezení pro obiloviny

Komise se dnes rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti proti Maďarsku (INFR(2022)2066) kvůli režimu předběžného oznamování vývozu obilovin, který zavedly maďarské úřady. Předběžné oznámení poskytuje úřadům přehled o prodeji a nákupu obilovin určených na vývoz ještě před uskutečněním vývozu. Komise považuje toto opatření za neslučitelné s unijními pravidly společné organizace trhů a se společnými pravidly vývozu. Podle Komise nelze maďarské opatření odůvodnit tím, že na vnitrostátní úrovni jsou sledovány zvláštní hospodářské cíle, jichž má být dosaženo na úrovni Unie. V současnosti v každém případě není nutné přijímat žádné opatření směřující k zajištění bezpečnosti dodávek obilovin v EU. Maďarsko má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty Komise reagovalo. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že této zemi zašle odůvodněné stanovisko.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688