Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  20.06.2022 11:28:12

Poslední výstřel "staré" bankovní rady bude asi o 100 bodů


Ve středu zasedá bankovní rada ČNB ve „starém“ složení a zvýší sazby. Inflace v květnu byla cca jeden procentní bod nad prognózou ČNB, a to především díky jádrové inflaci a pohonným hmotám. CZK/EUR byla slabší, než ČNB předpokládala (24 CZK/EUR).


A nebýt intervencí, tak by byla pravděpodobně někde nad 25 CZK/EUR. Čekáme zvýšení repo sazby o 100 bodů. Ale nejistota je jako vždy značná. Minulý týden Tomáš Nidetzký mluvil o minimu 0,75 procentních bodů.


No a maximum? Na minulém zasedání se bankovní rada přiklonila z alternativě. Ta předpokládala, že bankovní rada nebude reagovat na primární dopady cen energií. A „spokojila“ se proto s vrcholem sazeb na 5,5%. Nicméně základní scénář počítal se sazbami nad osmi procenty už v tomto čtvrtletí. Návrat k základnímu scénáři by implikoval zvýšení o více než dva procentní body. Nicméně výjímkování vlivu cen energií pořád dává smysl.

Podívejme se na reálnou repo sazbu, tak dostaneme tři čísla. Pokud od repo sazby odečteme aktuální inflaci, tak jsme na reálné sazně -10 procent. Vývoj takto spočítané reálné sazby by ukazoval, že ČNB v posledních čtvrtletích měnovou politiku nezpřísňovala, ale naopak uvolňovala.


Ale z vyjádření ČNB víme, že je více zajímají inflační očekávání. Inflační očekávání domácností neznáme, protože je v ČR neměříme. Máme ale ještě dva indikátory. Za prvé, inflační očekávání analytiků z finančních trhů. Pokud od repo sazby odečteme tříleté inflační očekávání této skupiny, tak tato reálná repo sazba se zvyšovala a dosáhla +2,3%. Tam naposledy byla v roce 1999 a blížila se k této úrovni ve 2001.


Nicméně ČNB má pocit, že se z řetězu utrhly firmy se svými maržemi. A tříletá inflační očekávání firem jsou na 6 procentech. Reálná sazba je na -1,4 procentech. Takže pokud by chtěla ČNB dostat takto definovanou reálnou sazbu alespoň na nulu, tak by měla zvýšit sazby o cca 150 bazických bodů = na 7,25%.



Finanční trh předpokládá, že sazby se dostanou přes 7,5 procent do konce roku.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688