Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  31.05.2022 11:44:25

Letem světem: spotřebitelé vs. výrobci

Německá CPI inflace překvapila. Jak už to bývá v posledních měsících, tak překvapila vyšším než očekávaným číslem: meziroční růst spotřebních cen o 8%. HICP, tedy standardizovaný index v rámci EU vzrostl dokonce o 8,7% meziročně.

 

Němci, se vzpomínkou na Výmarskou republiku a tehdejší hyperinflaci (tehdy ceny rostly v průměru o 21%, ale pozor, rostly v průměru o 21% každý den), se inflace dlouhodobě velmi obávají a tohle musí být pro ně velký rána. Inflace na osmi procentech je něco, co naposledy zažili v padesátých letech. Dokonce i v 70. a 80. letech byl vrchol inflace na nižších úrovních.

Na grafu výše vás možná ale více zaujal ten druhý indexindex cen průmyslových výrobců. V dubnu tento index vrostl o závratných 34% meziročně.

Od roku 2019 spotřební ceny vzrostly o 12% a výrobní o 40%. Je takový rozdíl normální?

Historie (ale i rychlý pohled na obrázek) říká, že ne. Dlouhodobě spotřební ceny a ceny výrobců v průměru rostou stejně. Od padesátých let byla v Německu průměrná spotřební inflace 2,4% a průměrná výrobní 2,2%. 

Optimista řekne, že výrobní ceny jsou více volatilní, takže po větších nárůstech přichází větší pokles. 

Pesimista se samozřejmě zeptá, co by se stalo, kdyby tentokrát spotřební ceny dál doháněly ty výrobní = další růst inflace na úrovně, které se ani nesmějí vyslovit.

Rozdíl v růstu cen spotřebních a průmyslových výrobců nevidíme jen v Německu. Nejmenší rozdíl v meziroční dynamice je v USA (7pb), v ČR je rozdíl 13pb. Ale EMU skutečně trčí velmi nahoru (30pb).

 

Jak tento rozdíl vysvětlit? Za prvé spotřební ceny v sobě zahrnují nejen výrobky vyrobené v průmyslu, ale i služby. A dále různé regulované položky a daně, které mohou zmirňovat dynamiku růstu cen jednotlivých komodit nebo surovin. Například ceny elektřiny pro domácnosti u nás mají dvě části: neregulovanou, odvozenou od ceny elektřinyregulovanou, kde jsou například poplatky za jistič a další poplatky za distribuci.

Takže nějaký rozdíl je přirozený. Ten současný, zvlášť v EMU je tak velký, až se má člověk tendenci ptát, zda je v pořádku měření výrobních cen v EU.

Koukněme na detail statisticky průmyslových výrobců a porovnejme EU a ČR. U nás i v EU rostou ceny výrobců vyrábějící spotřební zboží velmi podobně: o cca 8%. Kapitálové zboží roste v EU rychleji: 6% vs. 3%, ale v současnosti jde o malý rozdíl.

Ano, hlavní rozdíl je v energetice. V EU růst o 104%, zatímco u nás o 63%. Těžba a dobývání: 98% y/y v EUv ČR 47%. Konkrétně těžba ropy a plynu: EU +248% y/y vs. 93% y/y.

Rozdíl v růstu cen průmyslových výrobců se koncentruje do jednoho sektoru: energie. Napadá mě hned jeden problém: některé suroviny dovážíme do EU (například z Rusku) na základě dlouhodobých kontraktů se stanovenou cenou. Ne všechny země takové kontrakty mají a nakupují za tržní cenu. Dále, vzhledem k tomu, že ceny v kontraktech mohou být součástí obchodního tajemství, tak mohou některé firmy raději reportovat ne skutečné ceny, ale ceny tržní, které jsou nyní výrazně vyšší než ty z dlouhodobých kontraktů. Dále svou roli může sehrát jiný energetický mix: země s vyšším podílem výroby energie z plynu zažívají prudší růst cen než země, kde je vyšší podíl vyrobené energie z jádra, ale dokonce i z uhlí, případně z OZE.

Když jsme u cen energií. Lídři EU se shodli na okamžitém zákazu dovozů cca 2/3 ruské ropy do EU a do konce roku na 90%. Cena ropy Brent vzrostla na téměř 123 USD za barel, srpnový kontrakt na 119 USD.

Dále, největší ruská banka Sberbank bude odříznuta od SWIFT. Gazprom zastavil dodávky plynu do Nizozemí, které odmítlo platit za plyn v rublech. Očekává se, že stejný důvod povede k zastavení dodávek plynu i do Dánska.

Italský průmysl odhaduje, že zastavení dodávek ruského plynu v polovině roku by v letošním roce mohlo vést k poklesu HDP o 2%.

V Šanghaji se začaly demontovat ploty kolem obytných čtvrtí, o půlnoci bude zrušen lockdown pro 25 milionů lidí. Čínské autority by rádi povzbudili lidi k větším půjčkám, aby se oživila klesající spotřeba a investice. Problém je, že důvěra lidí se zero covid strategií není moc konzistentní. Například v Šanghají, která je více prorežimní než zbytek země, tak tvrdý lockdown vedl k velké vlně nespokojenosti. 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688