Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  25.05.2022 09:53:50

Ranní okénko - Odolnost a současně i rizika pro německou ekonomiku


Dnes ráno vyšla struktura německého HDP za Q1´22. Hlavním tahounem mezikvartálního růstu byly investice, které vzrostly o 2,7 %, a zabránily tím technické recesi ekonomiky (HDP vzrostl o 0,2 % po předchozím poklesu o 0,3 %). Zbytek evropského kalendáře je prázdný, pár důležitých údajů je plánováno pro USA. Prvním je dubnová statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a kapitálových statků, která by měla potvrdit pokračující růst, což je dobrou zprávou pro tempo výroby a investiční aktivitu do příštích měsíců. K večeru pak bude zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu. Velké překvapení by přinést nemělo. Zápis patrně ukáže panující shodu dostat úrokové sazby rychle k neutrální úrovni (dle odhadů někde mezi 2-3 %). Do konce roku zbývá ještě pět zasedání, na kterých se bude jednat o sazbách. Počítáme s kumulovaným zvýšením o 175bb na 2,75 %. 

Květnový PMI výsledek pro Německo přinesl pozitivní zprávu, co se týče aktuálního ekonomického vývoje a odolnosti ekonomiky. Do budoucna (druhé poloviny roku) ale potvrdil obavy, že ekonomická aktivita bude upadat. Navíc přinesl několik zajímavých detailů. Objem průmyslové výroby oproti dubnu mírně vzrostl, jednalo se ale především o dokončování již rozpracovaných zakázek. Jinými slovy, průmysl těžil z dříve naakumulované poptávky, zatímco aktuální situace v poptávce se naopak zhoršila. Výrobci zaregistrovali nejsilnější pokles nových objednávek za poslední dva roky. Spadl také objem nových exportních objednávek. To je varovným signálem pro vyhlídky českého exportu, a tím pádem i výroby. Dobrou zprávou je, že i přesto pokračoval růst zaměstnanosti a růst cen vstupů meziměsíčně zvolnil, což koresponduje s ústupem prodlev v logistice. Sektor služeb si vedl ve srovnání s výrobou lépe. Důvěra se zlepšila na pozadí rostoucí aktivity, která ještě odráží vyšší poptávku po skončení restrikcí spojených s omikronem. Je ale otázkou, jak dlouho to vydrží. Postpandemické dohánění ušlé spotřeby ve službách se bude postupně normalizovat a vysoké ceny budou nutit spotřebitele ubrat plyn. Sektor služeb tak během Q2 ještě sice popohání HDP, výhledově ale patrně začne ztrácet tempo a přidá se ke komplikacím ve výrobě, což se projeví v nižším růstu HDP v Q3 a Q4.

Květnová aktualizace českého konjunkturálního průzkumu ještě více rozevřela mezeru mezi hodnocením situace z pohledu podnikatelů a spotřebitelů. Průzkum mezi spotřebiteli ukazuje, že pesimismus v odpovědích převládá napříč kategoriemi. Zvýšily se například obavy ze ztráty zaměstnání. Na druhé straně se mírně snížilo očekávání růstu cen, i tak ale setrvává historicky vysoké, což snižuje plánovanou míru úspor. V průmyslu vyšla data pozitivně. Důvěra vzrostla díky lepší situaci v autoprůmyslu a příznivému vývoji poptávky. Zajímavé je oproti dubnu vyšší očekávané tempo výrobní činnosti během příštích třech měsíců za současně očekávaného zhoršení výkonu exportu (tyto dva ukazatele se obvykle pohybují v tandemu). Pozitivně vyzněl i průzkum ze sektoru služeb s tím rozdílem, že zatímco na horizontu příštích šesti měsíců se důvěra v průmyslu zhoršuje, v odvětví služeb zůstává solidní.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

17.01.2024Ranní okénko - Čekají německou ekonomiku lepší časy? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
16.01.2024Ranní okénko - Německá ekonomika v roce 2023 poklesla Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
28.07.2023Ranní okénko - Německé ekonomice se nedaří odrazit ode dna Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688