Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  05.05.2022 15:22:00, aktualizováno 07.05.2022 09:09:58

ČNB zvýšila sazby o 75 bps, v ruce má překvapivě jestřábí prognózu

Česká národní banka na svém květnovém zasedání zvýšila sazby o 75 bps na 5,75 % - o něco více než jsme očekávali my i trh (50 bps). Relativně holubičí komentáře posledních dní tedy nakonec na dnešním zasedání přebilo velmi jestřábí vyznění květnové prognózy.

Ta počítá s inflačním vrcholem v polovině roku okolo 15 % (náš odhad činí 14,3 %) a celkovou letošní inflací nad 13 % (náš odhad je 12,3 %). Současně s tím podle ČNB zřetelně zpomalí hospodářský růst. Nový odhad růstu reálného HDP pro rok 2022 z dílny ČNB (+0,8 %) leží výrazně pod naším výhledem (+1,8 %) a implikuje silný propad spotřeby domácností ve zbytku tohoto roku. Prognóza se opírá mimo jiné o předpoklad, že ČNB bude na růst inflace reagovat dalším prudkým zvyšováním sazeb, tlumícím investiční poptávku. Centrální banka by se podle prognózy měla dostat do poloviny tohoto roku se sazbami nad 8 % (!)

K tak agresivním krokům se stávající bankovní rada podle komentářů guvernéra Rusnoka ovšem nechystá. I proto si nechala zpracovat alternativní scénář “se vzdálenějším horizontem měnové politiky”. V tomto scénáři centrální banka odhlíží od nových vnějších cenových šoků, předpokládá, že měnová politika zůstane kredibilní, ale smiřuje se s vyšší trajektorií celkové inflace a jejím pomalejším návratem k cíli (až v roce 2024). Tento scénář pak ukazuje na vrchol 2T repo sazby ČNB lehce pod 6 % (také do poloviny roku) a její delší setrvání na této úrovni.

Jestřábí křídlo v bankovní radě v tuto chvíli dává přednost právě alternativnímu scénáři, vůči kterému ovšem vnímá rizika jako proinflační. I proto je pravděpodobné, že centrální bankéři ještě jednou zvýší sazby v červnu, a to alespoň o 25 bps na 6,00 %.
ČNB  <a class=sazby inflace ekonomika HDP" src="/Fotobank/8acd79f1-436a-4fa1-a44d-90e0f1088e9e?width=340&height=334&action=Resize&position=Center" />

Červen by pak měl znamenat vrchol současného cyklu utahování měnové politiky, na což ostatně ukazuje jak základní prognóza, tak i alternativní scénář “se vzdálenějším horizontem”. Proti dalšímu výraznějšímu utahování měnové politiky může ve finále hovořit i obměna bankovní rady (červen 2022), která má potenciál podpořit spíše opatrnější postup vůči inflaci.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688