Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  03.05.2022 09:11:08, aktualizováno 08.05.2022 09:00:58

Energie: naděje není strategie

„Nefér nám život připadá jen kvůli mylnému předpokladu, že by měl být fér.“ Steve Maraboli

Historie nás učí, že "Pokrok, jak si brzy uvědomili, s sebou nevyhnutelně nese rizika a náklady. Ale alternativa, tehdy stejně jako dnes, je vždy horší." Joel Mokyr

„Naděje není strategie.“

Letos zaplatíme za energie 13% světového HDP. Nejvíce v historii. Nejde jen o nedostatek plynu, ropy, ale o nedostatek všeho. Krátkodobě může pomoci uhlí (v tom má ČR výhodu), jádro (krátkodobě = Japonsko, EU), energetické úspory, břidlice a LNG, smart energy a OZENeexistuje jedno tlačítko, který by problém vyřešil, pokud chceme problém zmírnit, tak je potřeba pracovat na mnoha opatřeních najednou. 

 

Už jsem psal o Německu a jejich jaderných elektrárnáchJaponsko má stále 42 provozuschopných jaderných reaktorů, ale energii vyrábí jen 9 = potenciál 130 TWH. To by snížilo poptávku Japonska po LNG. Ano, a uvolnilo LNG například pro Evropu. Pro představu potenciál úspor by se vyrovnal 20% ruských dovozů plynu do Evropy.

Když se bavíme o úsporách, tak velmi často zaznívá snížení teploty na termostatech. Snížení i jeden stupeň sníží spotřebu tepla o 5-7%. Super. Ale opatření se mohou týkat i dopravy. Například omezení rychlosti na 90 km/h sníží spotřebu ropy o zhruba 1-2%, MHD zdarma o 1-2%, sdílené jízdy 1-3%. Přijde vám to málo? 3-7% výrazně pomůže snížit nerovnováhu na trhu s ropou

Na úrovní domácností úspory přinese nejen snížení termostatů, ale především zateplení domu, tepelné čerpadlo a případně FV na střechu. V tomto pořadí. 

Vysoké ceny energií nezmizí s ukončením války, ač ta k tomu dodává rizikovou prémii. V energetice jsme totiž masivně podinvestovaní = vysoké ceny jsou nový normál.  A investice snižovaly především vyspělé ekonomiky, ano především Evropa

A investiční cyklus ukazuje, že do roku 2025 se nepodaří doručit nové významné energetické zdroje. Průměrný projekt trvá 10 let od počátečního záměru, respektive 5 od rozhodnutí. Nepomůže to hned, ale už teď je potřeba dělat kroky i v této oblasti, která přinese úlevu až (z dnešního pohledu) mnoho let

Průměrný projekt spotřebuje 20% času na průzkum, 30% plánování, 40% výstavbu a 10% náběh. Nejrychleji se staví soláry (2 roky od rozhodnutí), ale výroba těchto zdrojů je energeticky náročná => urychlení výstavby solárních zdrojů krátkodobě prohloubí globální nedostatek energie/zvýší jeho cenu.

Je cestou větší elektromobilita? Problém jsou suroviny. Například ceny lithia vzrostly meziročně 4x, což zvyšuje náklady na elektromobil o cca 2 tisíce dolarů (cca 47 tisíc CZK). Navíc poptávka po lithiu vzroste v rámci změny energetického mixu 30x. Zajímavost: lithium má nejmenší hustotu ze všech pevných prvků, je lehčí než voda.

Dnes začíná zasedat Fed, rozhodnutí zítra, očekává se zvýšení sazeb o 50 bodů na 1-0,75% (Fed používá interval).

Makro data: válka, růst cen komodit a jejich nedostatek, inflace... Přesto důvěra firem v průmyslu, i ve službách zůstala v dubnu vysoko. V Evropě, i v USA. Jen ta Čína to kazí se svou politickou lockdownů. A bude to kazit i ostatním přes omezení dodávek v rámci dodavatelských řetězců. Dnes PPI inflace v EMU: očekává se meziroční zvýšení o více než třetinu. 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688