ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  03.05.2022 06:28:48, aktualizováno 06:28:56

Dieselová krize se prohlubuje

Spiknutí pumpařů při nastavování marží podle všeho nabývá kolosálních rozměrů a nákaza se z Česka šíří už i za hranice naší kotliny! Ani v USA totiž vývoj cen ropy a produktů v poslední době neodpovídá historickým zkušenostem. Alespoň soudě dle vývoje cen nafty v New Yorku, která od ledna vzrostla asi na dvojnásobek. Tedy násobně více než cena surové ropy (WTI zdražila asi 3x méně).

A teď o něco vážněji.../

Uvedený příklad ilustruje, že s nezvyklou dynamikou cen ropných produktů se skutečně nesetkáváme jen u nás. Jde o globální fenomén a jednoduché porovnání vývoje cen surové ropy a např. benzínu nebo nafty může být snadno zavádějící. Vždy je totiž třeba mít na paměti, že ceny produktů jsou s cenou ropy sice úzce spjaty, ale v podstatě jde o dva různé trhy. A ty se proto denně vypořádávají se společnými, ale i se svými specifickými šoky.

Trh s tzv. středními destiláty (mj. nafta, letecké palivo) vstřebává překvapení hned několik. A to není dobrá zpráva, protože dieselové motory pohání nejen přepravu zboží, ale například i zemědělství. A drahé energie následně tlačí i na růst cen spotřebitelských.

Poptávkový šok souvisí s nečekaně rychlým oživením ekonomiky po COVIDu, která podobně jako v případě jiného zboží aktuálně naráží na nedostatečnou nabídku.

Nabídkový šok je však v současnosti zásadnější a souvisí hlavně s nedostatkem ruské nafty. Ten spíše než sankce reflektuje neochotu firem ruskou ropu převážet. Třeba firma Shell by mohla vyprávět, že obchodovat s ruskou ropou je sice finančně velmi výnosné, ale není to zrovna nejlepší reklama. Od ruské ropy a produktů tak dávají ruce pryč i nejtvrdší hráči na trhu, jako je například společnost Trafigura. Obchodníkům navíc prodražuje a komplikuje financování obchodů extrémní cenová volatilita a nepomáhají ani rostoucí sazby.

Zásoby dieselu v oblasti Rotterdamu se tak nepříjemně tenčí. Ve zmíněném New Yorku jsou nádrže plné nejméně za 32 let (delší data nejsou). K tomu připočtěme to, že dle čerstvých agenturních zpráv v květnu vývoz ruské nafty z Kaliningradské oblasti poklesne oproti dubnu asi o třetinu (Rosněft a Lukoil absentují).

Dieselová krize tak prozatím rozhodně není u konce...






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688