ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  21.04.2022 05:53:15

Jak jsme obchodovali s Ruskem a s Ukrajinou - Z Ruska hlavně plyn a ropa, z Ukrajiny zejména rudy

Ukrajina i Ruská federace patřily k poměrně významným obchodním partnerům České republiky v rámci států mimo Evropskou unii.

Ukrajina se v českém zahraničním obchodu se zbožím v roce 2021 zařadila s obratem 69,7 mld. na 21. místo v pořadí jednotlivých zemí. Ruská federace v roce 2021 dosáhla obratu zahraničního obchodu s Českou republikou 217,1 mld. , avšak ve srovnání s roky 2012 a 2013, kdy byl vzájemný obchod za poslední desetiletí nejvyšší, došlo k výraznému poklesu zhruba o pětinu a Rusko se v žebříčku českých obchodních partnerů propadlo z 5. místa v letech 2012 a 2013 až na místo 10.

S oběma zeměmi byl mezi lety 2020 a 2021 zaznamenán nárůst obchodní výměny, s Ukrajinou o 25,3 %, s Ruskem dokonce o 42,9 %. Bylo to způsobeno především nízkou srovnávací základnou v roce 2020, v němž byly ekonomické aktivity utlumeny pandemií koronaviru, a také zvyšováním cen v průběhu roku 2021.

Ruska hlavně plyn a ropa

Do Ruska se od nás vyvážely převážně výrobky zpracovatelského průmyslu, k nám putovaly zejména suroviny.

Dovoz má významnější postavení než vývoz, a to jak z hlediska podílu na vzájemném obchodu (63,3 % v roce 2021), tak z hlediska zabezpečení strategických surovin. Po propadu v roce 2020 o více než 40 % se v roce 2021 dovoz z Ruska do České republiky zvýšil dvojnásobně na 137,5 mld. a loni se Rusko stalo šestým nejvýznamnějším dovozním partnerem. V roce 2020 bylo přitom až dvanácté. Podíl dovezeného zboží z Ruska na celkových dovozech do České republiky sice není příliš vysoký, tvoří jen 3,5 %, ale z pohledu druhů komodit je značně koncentrovaný. Více než dvě třetiny z něj dlouhodobě tvoří ropa a zemní plyn. V roce 2021 ve srovnání s předchozím rokem, v němž byly vlivem pandemie covidu nižší ceny, se hodnota dovozu těchto komodit zvýšila téměř dvaapůlkrát na 99,4 mld. . Narostl také podíl dovozu ruské ropy na celkově dovezené ropě do Česka ze 44,9 % na 48,6 %.

Druhou nejvýznamnější zbožovou skupinou s podílem 9,3 % na celkovém ruském dovozu byly základní kovy, kterých se loni z Ruska dovezlo za 12,8 mld. , tedy o 64,8 % více než v předchozím roce. Největší zastoupení měly nelegovaná ocel v ingotech, hliník a surové železo. Další důležitou dovozní komoditou jsou chemické látky a přípravky, kterých se loni dovezlo za 11,8 mld. a jež tvořily 8,6 % z celkového importu z Ruska. Šlo především o palivové články pro jaderné reaktory, oxidy, metaloidy a syntetický kaučuk.

Zahraniční obchod se zbožím s Ruskou federací (mld. )

Zdroj: ČSÚ

Vývoz zboží z Česka do Ruska v roce 2021 dosáhl hodnoty 79,6 mld. , což bylo o 5,5 % méně než v předchozím roce a asi o čtvrtinu méně než v roce 2012, kdy Rusko představovalo našeho sedmého nejdůležitějšího vývozního partnera. V roce 2021 se jeho pozice propadla na 13. místo a jeho podíl na celkovém českém vývozu klesl z 3,9 % na 2,0 %.

Největší díl, zhruba čtvrtinu, našeho celkového exportu do Ruska loni tvořila motorová vozidla a jejich díly. Vývoz těchto komodit klesl ve srovnání s předchozím rokem přibližně o pětinu na 20,6 mld. , což odpovídalo 2,1% z celkového českého exportu motorových vozidel a jejich dílů. Na hotová auta přitom připadlo necelých 15 %, zbytek tvořily díly a příslušenství pro motorová vozidla.

Druhou nejvýznamnější exportní položkou do Ruska byly stroje a zařízení, které se na vývozu do této země podílejí 15,8 %. Jejich vývoz v roce 2021 dosáhl 12,6 mld. a zahrnoval nejčastěji motory (vyjma motorů pro automobily a letadla), turbíny a jejich díly, zemědělské a lesnické stroje a průmyslová klimatizační a chladicí zařízení. Významný podíl na vývozu měly loni také počítače, elektronické a optické přístroje (12,9 %), elektrická zařízení (8,8 %), pryžové a plastové výrobky (6,3 %).

Dovoz ropy do ČR

Zdroj: ČSÚ
Ukrajiny zejména rudy

Dovoz zboží z Ukrajiny v roce 2021 dosáhl rekordních 40,4 mld. , což představovalo 1 % celkového importu do České republiky. Skoro polovina česko-ukrajinského dovozu připadá na rudy, a to hlavně na železnou rudu. Čtyři pětiny zásob této suroviny na našem území v roce 2021 pocházely právě z Ukrajiny. Nárůst hodnoty dovozu byl z velké části způsoben prudkým zvýšením světové ceny železné rudy počátkem minulého roku.

Mezi další důležité položky českého dovozu z Ukrajiny patří izolované dráty a kabely pro automobily, etylalkohol, válcované výrobky ze železa, titanové rudy, ovoce a dřevo.

Celková roční hodnota vývozu zboží na Ukrajinu loni vyšplhala na 29,2 mld. a meziročně se nepatrně zvýšila. Podíl na celkovém českém vývozu činil 0,7 %, což bylo výrazně méně než v případě dovozu. Na Ukrajinu od nás putovaly především telefonní přístroje, počítače, osobní automobily a jejich díly, invertory, nákladní vozidla, hygienické potřeby, léky a zbraně.

Zahraniční obchod se zbožím s Ukrajinou (mld. )

Zdroj: ČSÚ

Zahraniční obchod se zbožím s Ukrajinou (mld. )

Zdroj: ČSÚ
Loňská bilance v záporu

Obchodní bilance s Ruskou federací je dlouhodobě záporná, výjimku tvořil pouze rok 2020, kdy v důsledku citelného poklesu dovozu dosáhla bilance kladné hodnoty 16,5 mld. . Loni skončila opět v hlubokém deficitu –58,0 mld. .

Obchodní bilance s Ukrajinou je dlouhodobě vyrovnaná, loni však skončila poprvé od roku 2017 v záporu dosahujícím –11,2 mld. . Důvodem byl hlavně výrazný růst cen vstupních materiálů.

Zahraniční obchod Česka se zbožím s Ukrajinou (mld. , 2021)

Zdroj: ČSÚ

Článek vyjde v připravovaném dubnovém čísle časopisu Statistika&My.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688