Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  31.03.2022 09:04:00

ČNB dnes zvýší sazby nejméně o 50 bps, povede se debata o devizových intervencích - Rozbřesk

Český trh dnes s napětím čeká na to, jaká bude první reakce ČNB na ruskou invazi na Ukrajinu - další výrazný stagflační šok pro českou ekonomiku. Je jasné, že sazby půjdou vzhůru, budeme ovšem zvědaví na “velikost dnešního kroku”, míru shody v bankovní radě a další postoj k intervencím na podporu koruny.

Ohledně velikosti dnešního kroku, očekáváme další posun sazeb (minimálně) o 50bps. Nemalá část bankovní rady dala najevo, že minimálně pro nejbližší měsíce je pro ně na prvním místě boj proti akcelerující inflaci (očekáváme vrchol inflace v květnu až červnu v blízkosti 14 %). Obavy ze slabé poptávky a růstu zatím zůstávají trochu na “druhé koleji”. Sazby proto pravděpodobně mohou jít vzhůru do té doby, než ČNB uvidí jasnější známky ochlazení ekonomiky a první signály uvolnění napětí na trhu práce - s tím počítáme ke konci druhého kvartálu. I proto bychom po dnešním rozhodnutí měli vidět spíše jestřábí komentář otevírající prostor k dalšímu posunu sazeb vzhůru během jara.

Vedle samotného rozhodnutí o sazbách nás také bude zajímat míra shody uvnitř bankovní rady. Tábor jestřábů nemusí být tak pevný, jako před invazí. Nejistá zůstává zejména pozice guvernéra Rusnoka, který se vyjadřoval velice opatrně ohledně dopadů invaze na hospodářský růst. Debata bude o to složitější, že ČNB nebude mít k dispozici novou prognózu, ale pouze situační zprávu. Čekáme však nakonec, že jestřábí tábor (5 členů) bude hlasovat znovu pohromadě.

A míra shody bude klíčová i v posledním bodě - další použití devizových rezerv na podporu koruny. Doposud ČNB intervencemi na podporu koruny cílila především finanční stabilitu - snažila se omezit negativní dopad vysoké volatility kurzu na bilance podniků a finančního sektoru. Dnes se ale může vést debata nad tím, zda nepoužívat intervence na podporu koruny aktivněji, jako nástroj měnové politiky. Silnější kurz by pak znamenal nižší potřebu dalšího zvyšování sazeb. Kurz by navíc mohl být efektivnějším nástrojem při boji proti novým “dováženým” inflačním tlakům. Podle nás však zatím v bankovní radě převáží názor, že nástrojem číslo jedna v boji s inflací zůstávají úrokové sazby…



*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna dnes bude s napětím sledovat zasedání ČNB. Česká měna je již na relativně silných úrovních, a proto pohyb sazeb o 50bps sám o sobě koruně moc nepomůže. Líbit by se jí ovšem mohl eventuální jestřábí komentář guvernéra Rusnoka a širší shoda v jestřábím táboře bankovní rady. S napětím také bude vyhlížet výsledek debaty nad dalším používáním devizových intervencí.

Eurodolar

Velmi vysoký výsledek německé, španělské a belgické březnové inflace předznamenal, že zveřejněný údaj za celou eurozónu bude rovněž extrémně vysoký (meziročně nad 7 %), což tlačí úrokové sazby v eurozóně vzhůru a podporuje euro. Děje se tak navzdory pokračující holubičí rétorice ECB (viz včera opět Ch. Lagardeová). Dodejme, že dolarové sazby naopak padají v reakci na propad čínských PMI a cen ropy.

Odpoledne nicméně může být dolar podpořen inflačními daty (index PCE) a týdenními statistikami z trhu práce. Eurodolar si však musí dát pozor i na vystoupení centrálních bankéřů (Lane z ECB, Williams z Fedu).

Akcie
Z akciových indexů byl po většinu včerejšího dne nejslabším Nasdaq Composite, když odepisoval v jednu chvíli i 143 b., což v procentuálním vyjádření činí 1 %. Na opačném pólu se pohyboval průmyslový Dow Jones Industrial Average, jenž se v jeden okamžik obchodoval v kladných hodnotách, a to především díky společnostem z energetického sektoru, který včera patřil k těm nejsilnějším, CVX US +0,71 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 0,2 % (35.228 b.), S&P 500 o 0,6 % (4.602 b.) a technologický Nasdaq Composite o 1,2 % (14.442 b.).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688