Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  29.03.2022 10:39:14

Padá ruská ekonomika, něco si přej

"Musíme si vybrat stranu. Neutralita pomáhá utlačovateli, nikdy ne oběti. Mlčení podporuje mučitele, nikdy ne mučeného." Elie Wiesel (1956)

Země G7 odmítly požadavek Putina platit za plyn v rublechZa prvé, takový požadavek je porušením smlouvy ze strany Ruska. Za druhé, Putin nás chce vmanipulovat do porušování vlastních sankcí: museli bychom obchodovat s ruskou centrální bankou, protože kde jinde bychom rubly jinak sebrali, že. Na to Rusko uvedlo, chce platby v rublech a že plyn zadarmo dodávat nebude. To samé Rusko, které vloni záměrně omezovalo dodávky plynu do Evropyzáměrně nenaplnilo zásobníky. A které s prvním tankem na Ukrajině začalo najednou dodávat na EU cca o třetinu více plynu.

To mi připomnělo nedávný rozhovor, kde mimo jiné zaznělo: "Přesně podle zákonů „reketu“ (placení výpalného): Ty mi budeš platit za to, že já ti nic špatného neudělám. Ne za to, že tě budu chránit, to je mylné pojetí reketu. Ale právě a jedině za to, že ti neudělám nic. Putin se Západem jednal přesně jako reketir. To bylo to jediné, co Rusko mohlo Západu nabídnout. Nic jiného nemá. Nemá auta, neumí vyrábět oblečení, je neschopné konkurence ve všech oborech – kromě násilí. Putin učinil z Ruska exportéra násilí. Vyvážel ho do Sýrie, na Kavkaz, do AfrikyDokázal, že může poničit i Evropu. Chcete, abychom vám neškodili? Tak nám za to zaplaťte. Žádné sankce, ale naopak obchodujte s námi bez ohledu na cokoliv. (...)  Pokud byste odbourali dva největší nástroje ruského vydírání – zbraně a plyn –, Putin by už neexistoval."

Přes 400 zahraničních společností už se stáhlo z RuskaNěkteré ještě zůstávají a "nechají se přemlouvat" svými zákazníky ze zbytku světa, aby udělaly správnou věc. 

Jak vlastně vypadá ruská ekonomika? Od roku 1990 byla schopna vyrůst (na obyvatele) jen o něco málo přes 20 procent. Pro srovnání, my o více než 60%. IIF odhaduje, že jen letos poklesne o cca 15% a další pokles přijde v příštím roce. Jinými slovy, Rusko se v úrovni HDP posune o více než 15 let dozadu. A pokud se propad nepodaří zastavit, tak bude jen kousek k tomu, aby se opět dostalo do roku 1990.

Graf ale taky ukazuje, v čem je ruský problém: neinvestuje. Po roce 1990 investice propadly až o absurdních 80%, ale neuvěřitelné je, že poloviční byly i v posledních letech. Když to nazvu chátráním ekonomiky, tak mám pocit, že to je strašně slabý popis ruské reality. Já jsem rozladěný z toho, jak málo my v ČR investujeme, ale to říkám v situaci, kdy my jsme naopak investice zdvojnásobili oproti roku 1990.

Rusko vedle odlivu kapitálu, ale především kapitalismu zažívá i demografickou ránu. Cca od roku 2010 klesala populace Rusů ve věku 15-65 let podobně jako u nás. Nicméně v dalších letech bude pokles rychlejší než u nás. Do roku 2030 by byla bývala „pracovní síla“ nižší o 7% ve srovnání s rokem 2019. Do toho ale přišel covid, který v Rusku vzal cca milion duší (počet nadúmrtí). 

Nicméně k tomu je potřeba ještě přidat emigraci. Už před válkou odcházelo z Ruska 400-500 tisíc lidí ročně. S válkou a sankcemi zavládla emigrační mánie. Plné vlaky do Finska, které byly dokonce posílené o několik spojů denně. Zabookované letadla (kde ještě lítat z Ruska jde) do příštího roku. Odchází především střední třída, ale i inteligence, umělci. Masivní brain drain.

Odliv kapitálu, stárnutí populace, odliv mozků, neschopnost Ruska vyrábět technologie, dokonce ani technologie na těžbu nerostných surovin. Sankce, jejichž cílem je zneschopnit Rusku vést proti nám válku. To je kombinace, která způsobí ekonomický kolaps ekonomiky, která v kolapsu je už několik dekád. 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

30.03. 19:03  A co takhle GDP per capita (JendoSlaff)
29.03. 16:25  Co kdyby článek napsal někdo seriozně? (Josef Pokorný)
29.03. 14:00  Více než 20 miliard dolarů za 48 hodin (Tomáš Marný)
29.03. 12:26  Co kdyby článek napsal někdo seriozně? (Josef Pokorný)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688