Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Makroekonomika  |  02.03.2022 15:40:23, aktualizováno 03.03.2022 14:12:28

Zmrazení ruských rezerv: Jaké ještě máme karty v rukávu? Pocítíme to v ČR a SR? VIDEO

Diskutují: Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády ČR a Ivan Mikloš, bývalý ministr financí SR.

Uslyšíte mimo jiné odpovědi na tyto otázky: Jak proces zmrazování funguje? Jaký je postoj Číny? Nenastane díky práci ruské centrální banky tlak na oslabení jüanu? Nakolik to pocítíme v České republice a na Slovensku? Jak může intervenovat ruská centrální banka? Jak dlouho vydrží? Jak vypadala v posledních letech ruská ekonomika? Je ruská centrální banka nezávislá? Kde může vzniknout tlak na Putina? Co máme ještě v rukávu? Víme, v jakém stavu jsou ruské banky?

Co další mohou udělat západní krajiny mimo zmrazení ruských devizových rezerv? 

Lukáš Kovanda:
Zmrazení devizových rezerv je možná vůbec nejúčinnější. Když jsem o něm četl o víkendu poprvé, tak jsem zalapal po dechu. Je to velká věc, která by mě ani nenapadla, že je vůbec možná. Když o tom tak přemýšlím, je to opravdu ekvivalent stisknutí jaderného tlačítka v oblasti financí. Dokud ale Rusko ještě má nějaké příjmy z ropy z plynu, stále zde je cesta, jak se může ještě minimálně po nějaký čas ekonomicky držet nad hladinou. Takže podle mě to, co opravdu dnes stojí za zvážení, je odstřihnout od SWIFT i ty zbývající banky (instituce) které jsou navázány na energetiku a v podstatě tím vypnout nebo značně fatálně omezit obchod, zejména mezi Evropou a Ruskem a zejména s plynem. Což ovšem znamená, že nám narostou ceny všeho, ponoříme se do recese. Pokud by to ale měla být vlastně cena, že dojde k dřívějšímu finančnímu vykrvácení ruského režimu, že bychom tím mohli uspíšit jeho kolaps, tak si myslím, že je to cena, o které by se vážně mělo diskutovat. Někteří na západě jsou ochotní ji platit, někteří ne. Také si myslím že ve Spojených státech situaci nevnímají ani ze čtvrtiny tak kriticky jako Evropě, což je samozřejmě přirozené. Spojené státy jsou daleko a běžný Američan nerozlišuje mezi Polskem, Ukrajinou a Donbasem.
Trochu mi to připomíná situaci ve druhé světové válce, do které USA také zpočátku vtaženy nebyly a zapojily se až útokem na Pearl Harbor. Možná, že kdyby ze strany USA byla větší vehemence být aktivnější při řešení konfliktu, nemyslím nutně vojensky, pomohlo by to. Třeba ještě minulý týden největší banky z Wall Street varovaly před odstřižením od SWIFT a argumentovaly, jak to poškodí obchod. Vlastně stále ještě slýcháme upozorňování, jaké velké škody to napáchá. Což má samozřejmě vliv i na smýšlení v Bílém domě a v celé administrativě. Proto myslím, že by pomohlo, kdyby se USA do problému vložily víc a učinily neuvěřitelný obrat jako Německo, které bylo ze začátku ještě vlažnější, než USA, ale pak najednou otočilo a aktuálně říká, že chce investovat 100 miliard eur do zbrojení. Kremlu tak roste za humny velmi silná a bohatá ekonomika, která nyní napře své finance a síly do zbrojení. Což Rusku nevyhovuje zdaleka tak, jako když tím, kdo chránil vojensky Evropu, byly přes oceán vzdálené USA.
 

Ivan Mikloš:
SWIFT bol vypnutý iba pre sedem najväčších ruských bánk. Rusko je po USA druhá krajina s najväčším počtom bánk v systéme SWIFT. Rusko má dnes okolo 300 bánk v systéme SWIFT, takže úplné vypnutie SWIFT by bolo presne tým úplne zásadným opatrením, ktoré zrejme je v rukáve v tom zmysle, že ak Putin bude pokračovať, tak môže prísť na rad. Mám trochu iné informácie ako pán Kovanda (narážka na diskusiu, ktorá zaznela na videu a tu nie je uvedená, pozn.) z hľadiska toho, kto bol za tým, že sa SWIFT použil len v takej malej miere. Podľa mojich informácií to bolo Nemecko. Aj keď zároveň platí, že Európa ide v sankciách najďalej v doterajšej histórii. Aj tie posledné balíky sankcií ohlásené začiatkom týždňa voči dvadsiatim šiestim ruským oligarchom, politikom a novinárom sú toho dôkazom. Ale špeciálne čo sa týka SWIFT, tak podľa mojich informácií USA boli za úplné vypnutie. Problém totižto je, že by to zasiahlo Európu - USA omnoho menej. V Nemecku však napriek tomu nastal jednoznačný obrat v prospech sankcií. O Nord Stream II sa už nehovorí, je to mŕtvo narodené dieťa. Včera v Nemecku v Kolíne nad Rýnom bolo 250 tisíc ľudí na protivojnovej demonštrácii proti ruskej agresii. Čiže je to úplne jednoznačné. Vypnutie SWIFT by malo oveľa menšie náklady pre Nemecko a aj pre Európu, keby Nemecko znovu otvorilo jadrové elektrárne, ktoré sú funkčné a bezpečné. No lenže tým, že Zelení sú súčasťou vládnej koalície, tak je to samozrejme veľmi citlivá záležitosť. Ale súhlasím veľmi s tým, čo povedal pán Kovanda - úplné vypnutie SWIFT by malo vyššie náklady. Priviedlo by to Európu do vyššej inflácie a zrejme aj recesie. Napriek tomu, ak by to pomohlo zastaviť to šialenstvo, je to vec, s ktorou treba počítať.

Napadá vás ještě něco, co bychom mohli udělat?
 

Ivan Mikloš:
Je možné napríklad zmraziť aktíva oveľa väčšiemu počtu ruských oligarchov. Napríklad Abramovič zatiaľ nie je medzi sankcionovanými oligarchami. Sú tam už mnohí, ale zďaleka nie všetci, ktorí profitujú z ruského režimu. Viem si predstaviť aj zmrazenie účtov a aktív iným ruským občanom a prípadné využitie týchto aktív a majetku na aspoň čiastočné odškodnenie Ukrajiny za tie škody, ktoré tam Putin napáchal. Samozrejme, že by ten mechanizmus musel mať svoje pravidlá, napríklad z hľadiska toho, že keď niekto preukáže legálny zdroj nadobudnutia, tak môžu byť jeho aktíva rozmrazené.
Najsilnejší nástroj by však bolo úplné odpojenie od SWIFT. Ešte treba povedať, že Rusi od anexie Krymu vyvinuli vlastný systém, volá sa SFPS - niečo ako alternatívny SWIFT (lebo SWIFT nie je platobný systém, ale komunikačný systém - banky medzi sebou komunikujú pri platbách, čo sa dá teoreticky nahradiť aj mailom alebo telefónom, len je to pomalé, drahé a nepraktické - SWIFTom preteká denne viac ako 40 miliónov operácií). Alternatívny ruský systém má však jednu zásadnú chybu. Je v ňom dokonca viac ruských bánk ako v systéme SWIFT - asi 400 - ibaže mimo ruských bánk je tam len zopár zahraničných bánk. Asi tucet. Čiže je na nič.
 

Lukáš Kovanda:
Mám takovou kacířskou myšlenku a to dát oligarchům signál, že by se ke svému majetku mohli vrátit, jestliže by Putin padl. Tím by se zvýšila jejich motivace, aby režim chtěli také odstranit. S výhledem, že stejně budou těmi vyvrheli se zabaveným majetkem do konce života, se v podstatě dostávají trochu na Putinovu loď.
 

Je pravděpodobné, že oligarchové budou patřit mezi lidi v Rusku, kteří jsou schopni číst zahraniční zpravodajské weby.

Lukáš Kovanda:
Jednoznačně jsou určitě zděšení, jsou naštvaní, rozezlení, ale zároveň se bojí, zároveň nechtějí a objevují se i náznaky od některých z nich - ne přímo kritiky, ale říkají: "Měla by se válka ukončit." Ale to je málo. Neděje se víc, protože jsou to stále Putinovi loajalisté, stále mají v hlavě, co se stalo třeba Chodorkovského a Jukosu, kterého Putin v podstatě zničil a z oligarchy udělal vězně, který skončil v žaláři.
Když by jim západ dokázal chytře podsunout, že jejich majetek nebude úplně zabaven, že kousek jeho podstatné části dostanou zpět, třeba by se nakonec stali spojenci západu.

Ivan Mikloš:
Áno, má to logiku. Tam je dôležité, že ono to pôjde zrejme aj zdola, aj zhora. K dnešnému dňu alebo dokonca k dnešnému ránu, podpísalo výzvu proti vojne, s ktorou začali ruskí vedci, 800 tisíc ľudí v Rusku. Napriek tomu, že sú s tým spojené možné perzekúcie. Takže ono to pôjde celkom určite aj zdola. Ale, to nebude zjavne stačiť.
Mimochodom, jedna analógia z rokov 2013 a 2014: Rusi sa nedostali ďalej, ako sa dostali, nie vďaka ukrajinskej armáde, ktorá by ich zastavila, ale vďaka dobrovoľníkom a vďaka súkromnej armáde druhého najbohatšieho oligarchu v tom čase, Igora Kolomojského, ktorý mal najviac aktivít v Dnepropetrovskej oblasti a nasadil svoju armádu práve preto, aby o tie aktíva neprišiel. Čiže áno, správna motivácia oligarchu vie byť efektívna.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688