Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.03.2022 10:48:26

HDP – pozitivní závěr roku potvrzen

Druhý odhad HDP za čtvrté čtvrtletí loňského roku potvrdil mezičtvrtletní růst ekonomiky reálně o 0,9 % a o 3,6 %. Z mezičtvrtletního pohledu kladně působila zahraniční poptávka a fixní investice, zatímco spotřeba domácností ztratila svou roli tahouna. Za celý rok 2021 ekonomika reálně o 3,3 %. Hlavním faktorem bylo oživení domácí poptávky a dále tvorba zásob.
Oproti Q3´21 došlo k poklesu celkových výdajů na konečnou spotřebu o 1,2 %, přičemž spotřeba domácností poklesla o 1,8 % zatímco vládní výdaje přidaly 0,2 %. Domácí poptávka se sice v závěru roku držela robustní díky dobré situaci na trhu práce, došlo ale ke zvolnění dynamiky výdajů po jejich výraznějším nárůstu během letních měsíců, kdy domácnosti doháněly odloženou spotřebu. Co se týče hlavních kategorií, stále ještě zaostávají výdaje domácností v sektoru služeb, které jsou jako jediné ještě pod předpandemickou úrovní (o 1,1 %). Naopak výdaje v sektoru zboží překonaly pandemické ztráty již v průběhu roku. V příštích měsících bude brzdou vysoká inflace.
Investice do fixního kapitálu mírně ožily a po mezičtvrtletním poklesu o 2,1 % v Q3´21 v závěru roku vzrostly o 0,5 %. Tvorba celkového hrubého kapitálu přitom mezičtvrtletně ubrala necelé 0,3 %, což indikuje snížení tempa tvorby zásob. S tímto trendem, tedy nárůstem investic do fixního kapitálu a současném zvolňováním investic do zásob, počítáme i v průběhu letošního roku.
Export v posledním čtvrtletí 2021 vzrostl o 2,2 %, import naopak poklesl o 0,4 % v reálném vyjádření. Zahraniční obchod byl pro HDP podporou.
Solidní výsledek v posledním loňském čtvrtletí připravil ekonomice odrazový můstek pro letošní rok, ve kterém očekáváme v základním scénáři růst mírně přes 4 %. Nicméně válka na Ukrajině a následně uvalené sankce budou mít na ekonomický výkon negativní dopad. Česká ekonomika není přes zahraniční obchod přímo silně napojena na Rusko, Bělorusko či Ukrajinu. Nicméně k utlumení ekonomiky dojde především přes nárůst cen komodit a jejich možné výpadky dodávek, což se projeví v nižší výrobní aktivitě, a dále přes snížení poptávky u důležitých exportních evropských partnerů. Naši vídeňští kolegové v reakci na válku na Ukrajině snížili predikci HDP pro letošní rok z 4,0 % na 3,3 % a pro příští rok nadále počítají s růstem o 2,3 %. Nejedná se tak o očekávání recese. Výhled pro českou ekonomiku je podobný. Zhoršení externího prostředí a snížení výkonu průmyslu podle nás ukrojí 0,5 procentního bodu z našeho základního scénáře, čímž se očekávaný výkon ekonomiky pro rok 2022 snižuje na 3,6 %. Pro rok 2023 zůstáváme u 3,7 %.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688